Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Mihai Grama, designerul scaunului papal: «Nimeni nu s-a așezat pe el, nu am făcut genul ăsta de glumă, pentru că este dedicat unei personalități»

Scaunul pe care se va așeza Papa Francisc în Catedrala Sfântul Iosif din București a fost realizat de Mihai Grama, unul dintre cei mai buni designeri de obiect din România, la Fabrica de mobilă Dalin din Reghin, cu care colaborează și care este recunoscută pentru stilul cu influențe tradiționale românești.

De Andreea Archip,

Mihai Grama a povestit pentru Libertatea în cât timp a realizat designul, cum a ales lemnul, stofa și elementele decorative de pe scaunul pe care Papa Francisc va sta în Catedrala Sfântul Iosif, în timpul vizitei în România, care vine două decenii după cea a Papei Ioan Paul al II-lea.

Scaunul papal este făcut pe structură din lemn de fag, are elemente decorative din stejar sculptat și tapițerie din stofă albă, imprimată cu elemente decorative din pictura altarului Catedralei Sf. Iosif.

Tot Mihai Grama a făcut și scaunele pentru suita papală, fiind adaptate stilului neogotic al catedralei.

“Sunt foarte onorat să fac parte din acest proiect. Din punctul meu de vedere, este un proiect istoric. Pe lângă faptul că am făcut scaunul papal, am oferit pentru acest eveniment restul de mobilier, însemnând undeva la 50 de locuri pentru restul suitei papale, pe lângă tron”, a spus pentru Libertatea designerul Mihai Grama.

Pentru a crea conceptul de design și produsul în sine, Mihai Grama a lucrat aproximativ două luni și jumătate. Totul a fost gândit în cel mai mic detaliu.

Scaunul pe care stă Papa are picturi din altar, cruci și arcade din Catedrala Sfântul Iosif

“Am ales pentru mobilier o stofă de calitate folosită în tapițerie, iar ca sursă de inspirație m-am folosit de tot felul de elemente din Catedrala Sf. Iosif, cel mai reprezentativ decor de pe toate fețele mobilierului este o pictură din altar, reprezentând crucea, un pattern format din cruci, inclusiv arcadele regăsite în vitraliile catedralei. Cam acestea sunt elementele dominatorii”, a explicat designerul.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

Cu toate că, în general, mobilierul este testat, în acest caz, nimeni nu a îndrăznit să se așeze pe scaunul papal.

“Nu am făcut genul acesta de glumă, pentru că îl respectăm ca obiect. Mai este și faptul că este dedicat unei personalități. Am zis să nu facem treaba asta”, a spus Mihai Grama.

Scaunul papal va fi expus, după vizita Papei Francisc, într-un muzeu ce ține de Catedrala Sfântul Iosif.

Construirea scaunului papal a început pe 7 mai, la Fabrica Dalin din Reghin, specializată în producția de mobilier tapițat, condusă de Dan Cotoi.

“Suntem onorați să luăm parte la un eveniment istoric: Vizita Papei Francisc la București. ‪Astfel, am avut privilegiul să realizăm Scaunul Papal, inclusiv o parte din mobilierul folosit de Suita Papală în Catedrala Sfântul Iosif din București în data de 31 Mai 2019”, au transmis reprezentanții fabricii pe Facebook.

Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
Recomandări
Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
 

Papa Francisc se va afla în vizită în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Călătoria apostolică a Suveranului Pontif începe de pe București, unde vineri, 31 mai, de la ora 18.10, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Sfântul Iosif.

În a doua zi a vizitei, Papa va merge la Șumuleu Ciuc și la Iași. Pelerinajul se va încheia pe 2 iunie, la Blaj, unde Papa Francisc va beatifica şapte episcopi greco-catolici pe Câmpia Libertăţii.

Mihai Grama, designer de interior și de produs, este născut în Reghin, dar trăiește în București. În 2015 a luat premiul pentru cel mai bun designer de obiect al anului de la Elle Decoration România, stilul său fiind unul eclectic, cu influențe etnice.

Monica Şamu trăieşte de-o viaţă în favela Sibiului şi speră ca măcar nepoata ei să aibă parte de “condiţii mai bune”. Promisiunea uitată a preşedintelui
Recomandări
Monica Şamu trăieşte de-o viaţă în favela Sibiului şi speră ca măcar nepoata ei să aibă parte de “condiţii mai bune”. Promisiunea uitată a preşedintelui
 

 

Citește și:

VIDEO | Cum a fost făcut scaunul papal pe care Suveranul Pontif îl va folosi în România. Imagini de la Reghin, locul în care a fost realizat

VIDEO | „Sfinții sunt printre noi. Dumnezeu îi scoate la iveală când vrea”. Interviu cu Francisca Băltăceanu, care a lucrat la dosarele celor șapte episcopi martiri români pe care Papa Francisc îi va beatifica în timpul vizitei în România

VIDEO| Traseul Papei din papamobil. Cum o să vadă Suveranul Pontif Bucureștiul

Close
Închide
  Close