Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului să amâne dezbaterile la legea 5G, prin care producătorul chinez Huawei este exclus de la furnizarea de echipamente în țara noastră, pe motiv că Guvernul nu a respectat toți pașii procedurali.

„Menţionăm că în 2019-2021, mai multe state membre au notificat proiecte de acte normative care reglementează această problematică. Având în vedere că proiectul de act normativ a fost avizat de către Guvern să intre pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului, vă informăm că procedura parlamentară de adoptare trebuie amânată, proiectul de act normativ urmând a fi transmis instituţiei noastre în vederea notificării la Comisia Europeană şi statele membre. Adoptarea actului urmează a se relua după parcurgerea perioadei de statu-quo prevăzută de actul comunitar‟, se arată în scrisoarea lui Năsui, datată 27 aprilie.

Cîțu vrea adoptarea de urgență

Premierul Florin Cîțu s-a declarat însă surprins de gestul lui Năsui.

„Mesajul meu este ferm și clar: am trimis, am aprobat un proiect de lege în guvern și l-am trimis și în coaliție, decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid”, a spus Cîțu, potrivit Economedia.ro.

Năsui: Susținem legea 5G

Năsui a declarat joi că susține legea 5G, dar că a trimis notificarea mai departe către Parlament deoarece Ministerul Economiei este punct național de contact cu Comisia Europeană pentru reglementările din domeniul informațional.

„Comisia Europeană a trimis ministerului precizari în care sublinia că România pregătește o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conține reglementari de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privința lor‟

Claudiu Năsui:

Notificarea către Senat a venit pentru că acesta este cameră decizională pentru proiectul de lege.

Oficialul a mai spus că Guvernul a decis că proiectul nu se supune procedurii de notificare, astfel că procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe.

„Trimiterea notificării de către Minister nu schimbă cu nimic susținerea legislației privind 5G în România. Este o chestiune tehnică de comunicare cu Comisia‟, mai spune ministrul.

Contre cu premierul

Ministrul Năsui și premierul Cîțu au mai avut o serie de contre, cea mai importantă fiind situația de la măsura prin care Ministerul Economiei acordă granturi pentru investiții firmelor.

Năsui a acuzat că 68% din firmele câștigătoare la nivel național sunt înscrise în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.

Acesta a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) și vrea anularea procedurii.

Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei.

Ce este tehnologia 5G

Tehnologia 5G reprezintă următoarea generație de telecomunicații mobile și permite viteze foarte mari de navigare pe internet pentru smartphone-uri.

Aceasta va fi însă și baza care va permite dezvoltarea de mașini autonome sau a serviciilor oferite de platformele de inteligență artificială.

Cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume este grupul chinez Huawei.

Pe lângă aceasta, alți producători globali de echipamente 5G sunt Nokia (Finlanda) și Ericsson (Suedia).

Interzicerea de facto a Huawei

Legea 5G stabilește faptul că producătorii de echipamente de telecomunicații trebuie să primească o autorizare.

Aceasta este acordată de către premierul României, pe baza unui aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Pentru a primi această autorizare, orice producător trebuie să demonstreze că:

  • nu este controlat de un guvern dintr-un stat unde sistemul juridic nu este independent
  • acționariatul său este transparent
  • are un istoric de conduită etică.

Deși nu este numit direct, este vizat producătorul chinez Huawei.

SUA acuză că Huawei este controlat de armata chineză

Acesta este acuzat de Statele Unite că este controlat de către armata chineză și că a vândut echipamente în Iran, deși acesta era supus sancțiunilor privind programul său nuclear.

Legea adoptată de Guvern și trimisă în Parlament vine să implementeze „Memorandumul Huawei‟, semnat de România cu SUA.

După aprobarea legii, ANCOM – autoritatea de comunicații – va putea lansa licitația pentru licențele 5G.

Problema acționariatului

Huawei a fost fondată de un fost militar, Ren Zhengfei. Acesta nu controlează însă decât 1,42% din acțiunile companiei, iar acționariatul este opac.

De asemenea, în China există o lege care obligă companiile din această țară să asiste autoritățile judiciare.

Huawei respinge acuzațiile americane și acuză că SUA vor să o elimine din competiția 5G doar pentru a-și conserva hegemonia digitală.

Sancțiuni americane

Huawei se află deja pe lista companiilor aflate sub sancțiuni, iar măsura a blocat compania chineză să mai cumpere cipuri.

Din această cauză, divizia sa de telefoane este în cădere liberă, cota sa scăzând de la 20% la doar 4% în doar un an, potrivit firmei de cercetare Counterpoint.

După ce în urmă cu câțiva ani ajungea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, acum Huawei este doar al șaselea producător de pe planetă.

Xiaomi a acaparat locul Huawei la nivel mondial, ajungând al treilea producător, după Samsung și Apple.

În China, Huawei a fost înlocuit de către rivalele Oppo și Vivo, deținute de holdingul chinez BBK Electronics.

Huawei și-a vândut de curând brandul de telefoane Honor.

Din cauză că nu mai poate cumpăra cipuri, grupul Huawei încearcă acum să își diversifice afacerile către sectoare unde nu este sancționat, precum software și mașini electrice, potrivit Reuters.

Veniturile Huawei au scăzut cu 16,5% în primele trei luni din acest an, până la 23,5 miliarde de dolari, conform CNBC.

Citeşte şi:

Legea 5G, aprobată de Guvern. Grupul chinez Huawei, la un pas să fie blocat în România

Birocrația în România: autoritățile nu recunosc documentele digitale, iar oamenii sunt întorși la ghișee

Criza cipurilor afectează telefoanele și televizoarele. Se anunță creșteri de prețuri, iar efectele se resimt și în România

Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
PARTENERI - GSP.RO
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Playtech.ro
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Observatornews.ro
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Știrileprotv.ro
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Tymbark CarboMix
PUBLICITATE
Tymbark CarboMix