Întrebat la briefingul de presă, după ședința de Guvern, care este situaţia cu vaccinul anti-HPV, Alexandru Rafila a precizat că „ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere”.
În contextul în care sunt voci care susţin că este o cerere mare, iar în farmacii nu sunt cantități suficiente de ser, Alexandru Rafila a spus: „Mă bucură acest lucru, că există o cerere destul de mare. Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reuşit să facem acest vaccin pentru public şi am făcut-o ca şi profesionişti, nu neapărat ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în timp”.
Ministrul PSD al sănătății a continuat: „După eşecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de faţă, părinţii acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă şi Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în acest sens”.
Rafila a menționat că vaccinul anti-HPV se găseşte foarte greu pe piaţa de profil, având în vedere că la nivel global este o foarte mare cerere.
„Există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie”, a mai spus el.
Ce este HPV
HPV – Human Papilloma Virus – este un virus comun care se transmite prin contact sexual, iar infecţia persistentă cu HPV reprezintă cauza principală a cancerului de col uterin, potrivit informațiilor furnizate de medicii de la Regina Maria. Potrivit acestora, contactul sexual protejat, cu prezervativ, nu poate preveni infectarea.
Se numește papilloma virus deoarece unele tipuri de HPV determină apariția negilor sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne. Totusi, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV.
Totodată, potrivit medicilor, o modalitate eficientă și recomandată de a preveni infecția cu HPV este vaccinarea. În 2021, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 și 18 ani. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare, potrivit anunțului făcut de Ministerul Sănătății în octombrie 2021.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro