Peste 100 de oameni au fost uciși pe 27 martie în Myanmar, în cea mai sângeroasă zi de când armata a preluat puterea după o lovitură de stat. Violențele au continaut însă și zilele următoare, iar bilanțul decedaților a urcat la peste 500, conform BBC.
În acest context, Miss Grand Myanmar, Han Lay, a rostit un discurs după ce a câștigat concursul de frumusețe, în care a atras atenția asupra a ceea ce se petrece în Myanmar.
„Astăzi, în țara mea, Myanmar, sunt atât de mulți oameni care mor. Vă rugăm să ajutați Myanmar. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră internațional urgent, acum”, a spus Han Lay, la evenimentul Miss Grand International 2020 din Thailanda.
În urmă cu aproximativ o lună, Han Lay, care are 22 de ani, se afla pe străzile din Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, manifestând împotriva forțelor militare, după ce, la 1 februarie, armata a preluat controlul asupra țării printr-o lovitură de stat, anulând alegerile democratice.
Câștigătoarea concursului de frumusețe: „În Myanmar, jurnaliștii sunt reținuți”
Han Lay, studentă la psihologie, a explicat pentru BBC că „în Myanmar, jurnaliștii sunt reținuți, așa că am decis să vorbesc”.
Îngrijorată de faptul că discursul ei de două minute ar putea-o transforma într-o țintă a armatei, tânăra de 22 de ani a spus că a decis să rămână în Thailanda pentru cel puțin trei luni.
„Sunt foarte îngrijorată pentru familia mea și pentru securitatea mea, deoarece am vorbit foarte mult despre armată și situația din Myanmar. În Myanmar, toată lumea știe că există limite în a vorbi despre ceea ce se întâmplă”, a spus ea.
Temerile ei nu sunt neîntemeiate. Forțele de securitate au emis, săptămâna trecută, mandate de arestare pentru 18 influenceri de pe rețelele de socializare și pentru doi jurnaliști, a informat presa de stat, pentru că aceștia se pronunțaseră împotriva loviturii de stat.
Han Lay a spus că nu a fost contactată de forțele armate sau de vreun alt oficial după discursul său, dar a primit comentarii amenințătoare pe rețelele de socializare: „Pe rețelele de socializare m-au amenințat, spunând că atunci când mă întorc în Myanmar mă așteaptă închisoarea”.
Mulți dintre colegii studenți ai lui Han Lay, alături de care a protestat în primele săptămâni după lovitura de stat, au fost închiși, a afirmat ea. Potrivit grupului activist al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici, cel puțin 2.500 de persoane au fost arestate în represiunea militară.
Și unul dintre prietenii ei a fost ucis, a spus Han Lay. „Nici măcar nu a protestat. A fost la un restaurant să bea o cafea într-o seară și cineva l-a împușcat”, a relatat tânăra de 22 de ani.
Comunicarea cu familia, îngreunată de lipsa internetului în Myanmar
Familia lui Han Lay este în siguranță, a spus studenta, dar comunicarea este dificilă, deoarece internetul este întrerupt în mod regulat în Myanmar. Han Lay a cerut ca BBC să nu divulge numele orașului natal, din motive de siguranță.
Observațiile politice publice ale lui Han Lay, inclusiv criticile directe asupra armatei din Myanmar sunt o excepție în rândul concurenților la concursuri de frumusețe, care deseori preferă să rămână apolitici.
Han Lay își dorea să fie însoțitoare de zbor după absolvire, dar a spus că acum nu mai este atât de sigură. Ea spune că au fost persoane care au încercat să o convingă să intre în politică, dar nu este sigură că ar fi un lucru bun.
Însă a precizat că va continua să vorbească în numele dreptății. „Acestea sunt crime împotriva umanității, de aceea dorim ca ONU să ia măsuri de urgență”, a declarat ea. „Vrem liderul nostru înapoi și vrem democrația reală înapoi”, a încheiat tânăra.