Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Misterioasa dispariție a lui Mariean Băjenaru. Familia spune că ar fi fost ucis de un vecin și că autoritățile au tratat cazul cu totală indiferență

Cazul lui Mariean Băjenaru, din Secăria, Prahova, despre care nu se mai știe nimic din martie 2016, și care azi ar fi trebuit să aibă 56 de ani, e o lecție despre cum sunt tratate cazurile de dispariție dacă este vorba despre persoane modeste, cu trecut vulnerabil.

De Mihai Toma, Viorel Tudorache,

  • 1.010 chipuri de persoane dispărute figurează pe site-ul Poliției Române. Multe dintre acestea nu sunt găsite niciodată.
  • Șeful de post, care ar fi trebuit să investigheze dispariția lui Mariean, de patru ani: ”De ce te mai interesezi de el, că și așa era un bețiv, un amărât, care avea obiceiul să plece în stânga și-n dreapta!”
  • Deși în casă au fost găsite haine pline de sânge, IJP Prahova a transmis Libertatea că ”din cercetări a rezultat că numitul a plecat voluntar de acasă și nu a revenit până în prezent. Situația face obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ploiești”.

Secăria, o comună cu un singur sat, răsfirat pe dealuri, se află la 60 de kilometri de Ploiești, 8 kilometri de Comarnic, și 6 de Valea Doftanei.

Sunt 1.243 de suflete, conform recensământului din 2011, însă populația s-a dublat fiindcă ”avuții de la București și-au ridicat case frumoase” în zonă, cum spun localnicii.

Secăria, vedere de pe drumul dinspre Comarnic

Cei rămași au rămas să-și trăiască liniștiți viața la țară, câștigându-și pâinea din creșterea oilor sau din pomicultură.

El Dorado doar pe hârtie

În sat se ajunge pe un drum șerpuit, care urcă din Comarnic până la o altitudine de 700 de metri. Iar dacă ataci vârful Secăria (1.149 de metri), se vede lacul de acumulare Paltinu, care alimentează cu apă orașele Câmpina și Ploiești.

Secăria, comuna cu un sat răsfirat pe dealuri

În urmă cu un deceniu, după ce concesionase o mare suprafață de teren, un om de afaceri promitea că va transforma Secăria în El Dorado. Proiectul de stațiune cuprindea lacuri artificiale, teren de golf și heliport, sat de vacanță ecologic, cu cartiere de blocuri, vile și hoteluri și o telegondolă care să lege Secăria de DN1A București-Brașov, cu îmbarcare de la Comarnic, mocăniță și pârtie de schi. Totul a eșuat, după ce a venit criza financiară.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 
Pe valea Secăriei, un afluent al Doftanei, au apărut case noi și frumoase ale multor bucureșteni

Facem cunoștință cu Mariean. Prin semnalmente

De la singurul sens giratoriu din sat, în dreapta se face Drumul Carului. Cam 3 kilometri sunt asfaltați. Drumul se termină într-o veche carieră, de unde, se spune, constructorul Anghel Saligny a comandat, în 1890, piatră pentru construcția podului de la Cernavodă. Piatra era transportată în care trase de boi.

Suntem pe strada Bradului, care se face din Drumul Carului, pe urmele dispariției misterioase.

Drumul Carului, spre cariera de unde și-a luat piatra Anghel Saligny

”Semnalmente: înălțime:165 cm, greutate: 70 kg, Corpolență: atletic. În luna aprilie 2016, a plecat voluntar din Secaria, unde locuia fără forme legale și nu a revenit până în prezent”. Așa sună descrierea ”dispărutului” Mariean Băjenaru pe portalul Poliției Române.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 
Mariean Vasile Băjenaru este între cei 1.010 dispăruți de pe site-ul Poliției Române

Fiica era însărcinată când a aflat

Renata Piele, fiica lui Mariean, are 27 de ani și doi copii: o fată de patru ani și un băiat de doi ani. Cu fetița era gravidă chiar în perioada în care tatăl ei a dispărut fără urmă.

”Mătușa m-a sunat și m-a anunțat că tata a dispărut de acasă, la o săptămână după ce îl văzuse ultima oară”, afirmă Renata.

Renata și mama ei, Elena, fosta soție a lui Mariean Băjenaru

Este indignată de indiferența cu care autoritățile au tratat dispariția tatălui său.

Dacă mai era în viață, sigur, în ăștia patru ani, tata mă căuta. Avea telefonul meu. Urma să nasc, se interesa, ținea foarte mult la mine.

Renata Piele, fata lui Mariean Băjenaru:

Povestește, dintr-o răsuflare: ”El avea obiceiul să plece la muncă prin alte părți și nu spunea nimănui. M-am dus seara, cu mama, la postul de poliție din Secăria. Eram însărcinată și îmi era teamă să mă duc singură acasă la tata, după tot ce auzisem, că ar fi mort. Am fost cu polițistul de serviciu Topală. Era lacătul pus la ușă, dar nu a vrut să intrăm în casă. L-am sunat pe șeful de post, Vladimir Manea, care mi-a zis: ”De ce te mai interesezi de el, că și așa era un bețiv, un amărât, care avea obiceiul să plece în stânga și-n dreapta!”. I-am spus că e vorba despre un om și vreau să dau declarație, dar nu m-a lăsat. Toată lumea în sat vorbea despre faptul că tata ar fi fost ucis, iar polițiștii din Secăria auziseră și ei”.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

Renata, Alexandra, Luiza…

În urechi parcă avem apelul Alexandrei Măceșeanu, sărmana adolescentă care a sunat la 112 pentru a cere ajutorul, și pe care n-a mai găsit-o nimeni. Prin fața ochilor ne trec polițiștii care i-au luat peste picior pe membrii familiei Melencu. Luiza este și ea printre dintre cele 1.010 chipuri dispărute.

Fiica și fosta soție s-au întors, resemnate, la casele lor din satele vecine, Valea Doftanei, respectiv Trăisteni.

”După vreo două săptămâni, când s-a întors soțul meu din străinătate, i-am povestit cele întâmplate. În tot acest timp zvonurile că tata ar fi fost ucis au început să se amplifice. Soțul mi-a zis ”Hai să mai așteptăm până de Paște”, crezând că e plecat pe undeva și se va întoarce să petrecem Paștele împreună. Era apropiat de mine și mereu venea la noi acasă. Vorbeam la două-trei zile la telefon. Pe la sfârșitul lunii aprilie, când am văzut că tata tot nu dă nici un semn de viață, iar Poliția de la Secăria nu ne ajută cu nimic, am sunat la 112 să reclamăm dispariția”, spune Renata.

”Au găsit un pulovăr și tricouri pline de sânge”

Continuă: ”După ce am sunat la 112, am fost chemați la Poliția din Secăria. Bineînțeles că șeful de post Manea m-a certat, că i-am pus Poliția în cap. Abia acum ne-au luat declarații, mie și mătușii mele, și a verificat și casa tatălui, care între timp fusese spartă. Au găsit un pulovăr și niște tricouri pline cu sânge. Au mai fost audiați și niște vecini. Dar domnul Manea nu s-a implicat prea mult în anchetă. A intervenit Poliția Comarnic, au apărut și criminaliștii.

Le-am spus polițiștilor ce știa tot satul și ce auziseră și ei, că există doi suspecți care l-ar fi ucis pe tata.

Renata Piele, fata lui Mariean Băjenaru:

Mirată că cineva se mai interesează de caz, Renata dă glas propriei versiuni despre noaptea în care tatăl său ar fi fost ucis:

”Eu știu că tatăl meu a venit de la muncă, de la Mărăcini, a băut la un coleg acasă, iar în drum spre casa lui s-a întâlnit cu vecinii de peste drum și a intrat în curtea lor. Acolo s-au luat la ceartă. O vecină, care venea de la muncă, a trecut pe acolo și a auzit că se certau. Ar fi văzut că l-au legat cu lanțurile, că au pus câinii pe el și că a văzut urme de sânge. Numai că i-a fost teamă să declare de frica pușcăriașului. De acolo au plecat toate zvonurile. Apoi a auzit și vărul lui tata. Lumea la sat vorbește. Vecinilor le era frică să dea declarații la poliție”.

Poliția l-a căutat pe suspect, iar domnul Manea, am înțeles că știa de el, că avea niște capre la el. După ce s-a răspândit zvonul că l-ar fi ucis pe tata, Cosmin Neagoe a dispărut.

Renata Piele:

Perechea de palme, cenușa și zăpada

Poliția a verificat casa dispărutului Mariean Băjenaru și a vecinilor suspecți, Cosmin Neagoe și tatăl său, Nicolae. ”Criminaliștii au fost să verifice locul unde s-a auzit că i-ar fi dat foc lui tata. Cosmin era acasă și a recunoscut că îl știe pe tata, că tata a fost în seara respectivă la ei în curte, că s-au luat la ceartă și că i-a dat două palme lui tata. Asta a declarat polițiștilor. Eram de față. Despre foc a zis că a ars ceva de prin casă. Anchetatorii au luat cenușă de acolo, dar cred că era deja prea târziu. Trecuse o lună, fusese zăpadă, au zis că s-a spălat locul”, afirmă femeia.

”Nu știu rezultatul probelor de ADN, nu m-a mai sunat nimeni”

”Nu știu rezultatul probelor de ADN, nu m-a mai sunat nimeni. Cei de la Secăria îmi spuneau că dosarul e în lucru la Ploiești. Mi s-a mai zis că cei doi suspecți au fost testați și cu detectorul de minciuni. Au trecut patru ani și nu ni s-a comunicat nimic oficial. Ne gândim ne angajăm un avocat”, conchide Renata.

Tata îmi spunea că îi era frică de Cosmin Neagoe. Îl tot amenința că-i dă foc la casă, că-l omoară. L-a și bătut rău, iar o dată a vrut să-l taie cu drujba.

Renata Piele, fata lui Mariean Băjenaru:

Casa lui Mariean e sigilată și astăzi

Petruța Bucur, 46 de ani, locuiește în Secăria, aproape casa în care a stat ultima oară fratele ei, Mariean Băjenaru.

Femeia se plânge și ea de fostul șef de post: ”A vorbit numai urât, ne-a jignit. A sigilat casa unde stătea el. Este sigilată și acum. Îmi zicea să mă duc să-l rup. Eu nu mă duc. A ieșit la pensie fiindcă a făcut numai măgării. A venit o polițistă în locul lui”.

Poliția a sigilat casa acum patru ani și rudele nu au curaj să-l rupă. Polițista nouă din sat le-a recomandat să aștepte decizia autorităților!

Zice că a avut probleme pentru că s-a plâns la Poliția din Comarnic de comportamentul șefului de post din Secăria:

”Din răzbunare, mi-a făcut dosar penal, pentru că am construit un gard care ar fi depășit hotarul cu 20 de centimetri. Lucru care n-a fost adevărat. M-a făcut să cheltui 6.000 de lei. Noroc că dau lapte, că am atestat de producător la niște avocați și m-au ajutat. Fostul șef de post a speriat toată Secăria”.

”Șeful de post i-a zis nepoatei: ”Taică-tu, știi că bea!”. Fata i-a spus: ”Nu contează, vreau să știu ce s-a întâmplat cu el. Să-l găsesc, să-i fac un mormânt”

Pe 26 martie se împlinesc 4 ani de când Petruța nu și-a mai văzut fratele, pe Mariean. A venit seara, de Blagoveștenie, pe 25 martie, de la lucru pe izlazurile comunale, a intrat acolo, la el acasă, și de atunci nu mai știe nimeni nimic despre el.

Femeia e scrupuloasă și credincioasă: ”Ceva s-a întâmplat. Dar nu putem să vorbim ce nu știm, că e păcat”.

”Șeful de post i-a zis nepoatei: ”Taică-tu, știi că bea!”. Fata i-a spus: ”Nu contează, vreau să știu ce s-a întâmplat cu el. Să-l găsesc, să-i fac un mormânt”. De atunci, nu s-a mai luat nicio măsură. Au mai venit și de la Poliția Comarnic să facă anchetă, după o lună. A luat probe din casă, dar nimic relevant”, afirmă Petruța.

Când se îmbăta venea la noi acasă și făcea scandal, cu toporul, cu cuțitul să ceară bani, băutură, și i-am pus interdicție cu poliția.

Petruța Bucur, sora lui Mariean Băjenaru:

Petruța nu se sfiește să arate problemele de familie ale fratelui ei: ”El mai lucra prin Turcia, pleca venea. Lucrase undeva, îi oprise buletinul, și nu avea acte ca să fi putut pleca din țară. Nu eram în relații bune, era alcoolic. Când se îmbăta venea la noi acasă și făcea scandal, cu toporul, cu cuțitul să ceară bani, băutură, și i-am pus interdicție cu poliția. N-avea serviciu, lucra cu ziua. L-am ajutat cât am putut, dar aveam și eu necazurile mele. Când era treaz, făcea treabă”.

Eu nu cred că fratele meu mai trăiește, după atâția ani. El o iubea mult pe fata lui. Se ducea tot timpul la ea și o stresa. Mergea pe jos de la Secăria până la Valea Doftanei.

Petruța Bucur:

Un suspect, la pușcărie, tatăl lui – în transhumanță

Cosmin Vasile Neagoe, cel care a recunoscut că i-a dat două palme lui Mariean Băjenaru la ultima lor întâlnire, a fost condamnat, în 2018, la 6 ani și două luni pentru alte infracțiuni, și e închis la Penitenciarul Ploiești. E în arest din 21 noiembrie 2016, la câteva luni de la dispariția lui Mariean. Tatăl lui, Nicu al lui ”Bubii”, lucrează la un cioban în Valea Doftanei și nu a fost de găsit.

IJP Prahova a transmis Libertatea că ”din cercetări a rezultat că numitul a plecat voluntar de acasă și nu a revenit până în prezent. Situația face obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ploiești”.

Am intrat în Secăria dinspre Comarnic și am luat-o spre Valea Doftanei. ”Dumnezeu să fie cu voi”, e mesajul de pe tabla care anunță ieșirea din sat.

Citiți mâine ce spun autoritățile despre dispariție și ce crede că s-a întâmplat cu Mariean Băjenaru, fosta lui nevastă.

Close
Închide
  Close