Mergi direct la conținut »
Mobilizare fără precedent pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame: S-a adunat aproape jumătate de miliard de euro, la câteva ore de la incendiu
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Mobilizare fără precedent pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame: S-a adunat aproape jumătate de miliard de euro, la câteva ore de la incendiu

Mobilizare fără precedent pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame: S-a adunat aproape jumătate de miliard de euro, la câteva ore de la incendiu

Incendiu violent care a cuprins, luni seara, Catedrala Notre-Dame din Paris, a șocat o lume întreagă. Din dorința de a ajuta la restaurarea unuia dintre cele mai importante monumente istorice, mai multe instituții, companii și oameni și-au anunțat dorința de a dona sume mari de bani. 

De Andreea Radu,

Celebrul miliardar francez Francois-Henri Pinault, proprietarul grupului Kering, care include mai multe branduri de lux, printre care Gucci, Yves Saint Laurent sau Alexander McQueen, a fost primul care a anunțat că va aloca suma de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția Catedralei Notre-Dame.

De asemenea, grupul de lux LVMH şi familia Arnault au anunţat marţi o donaţie de 200 de milioane de euro pentru fondul dedicat reconstrucţiei catedralei.

„Familia Arnault şi grupul LVMH, în semn de solidaritate cu această tragedie naţională, se asociază reconstrucţiei acestei catedrale extraordinare, simbol al Franţei, al patrimoniului său şi al unităţii sale”, se precizează într-un comunicat.

Ultimul angajament a venit din partea companiei franceze de petrol și gaze Total. CEO-ul companiei, Patrick Pouyanné, a declarat că va aloca 100 de milioane de euro (113 milioane de dolari) eforturilor de a reface clădirea istorică.

La 12 ore de la izbucnirea incendiului, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a făcut apel la cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru a ajuta Franța să reconstruiască Catedrala Notre-Dame.

Și preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut susținerea din partea eurodeputaţilor cărora le-a propus să-şi doneze banii cuveniţi pentru ziua de marţi în scopul reconstrucţiei catedralei Notre-Dame.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunţat că instituţia pe care o conduce va debloca 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei.

Fondation du Patrimoine, organizaţie caritabilă privată care luptă pentru salvarea patrimoniului francez, a lansat o „colectă naţională”, un apel de strângere de fonduri, pentru refacerea catedralei. „Toată lumea ar trebui să participe, dincolo de diviziuni”, a fost transmis instituția care deja a strâns pe site-ul fondation-patrimoine.org  câteva mii de euro.

Incendiul violent a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, cel mai vizitat monument istoric din Europa. Procurorul Parisului, Rémy Heitz, a anunţat că incendiul a fost provocat accidentul, nefiind vorba de un „act criminal”.

Foto: EPA 

 

Close
Închide
  Close