Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Moţiunea de cenzură, citită în Parlament, cu sala aproape goală şi în absenţa premierului Viorica Dăncilă şi a miniştrilor

UPDATE | Moţiunea de cenzură, citită în Parlament, cu sala aproape goală şi în absenţa premierului Viorica Dăncilă şi a miniştrilor

Moțiunea de cenzură intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" a fost citită joi, în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 10.00. Opoziţia a reuşit, miercuri, să învingă, la vot, PSD-ul şi să schimbe votul pe moţiune de sâmbătă, pentru joia viitoare.

De Valentina Postelnicu, Eli Driu (foto),

Turcan: „Vor fi mult peste 233 de voturi pentru”

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, la Parlament, că Opoziţia va avea, la moţiunea de cenzură, mult peste 233 de voturi, iar negocierile cu parlamentarii pentru susţinerea moţiunii sunt permanente.

„Suntem în negocieri permanente. Aşa cum am spus, dincolo de cele 237 de semnături asumate, discuţiile au fost mult mai multe şi avem angajamente ferme din partea multor parlamentari de a vota această moţiune care să conducă la demiterea Guvernului catastrofal şi incompetent Viorica Dăncilă. Din punctul nostru de vedere considerăm că zilele acestui guvern sunt numărate, că ceasul ticăie în defavoarea lor şi că, din fericire, timpul se scurge în favoarea românilor cinstiţi, care în trei ani au fost batjocoriţi de o guvernare care nu a avut nimic de-a face cu interesul românilor”, a afirmat Turcan, la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că la moţiunea de cenzură vor fi „mult peste 233 de voturi pentru”.

„PNL continuă negocierile cu orice parlamentar care doreşte şi se poate delimita de acest guvern. E foarte clar că acest guvern va folosi toate resursele din dotare astfel încât să oprească semnatarii moţiunii să îşi concretizeze votul la moţiune. Va fi o bătălie de forţă a caracterului şi, dacă vreţi, forţa responsabilităţii faţă de un mandat cu care ei au fost învestiţi”, a mai spus liderul deputaţilor PNL.

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat
Recomandări

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

Marcel Ciolacu: Am o veste proastă şi una bună

UPDATE ora 10.45 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a declarat, la finalul şedinţei plenului reunit, că, din păcate are o veste proastă şi una bună.

El a precizat că PSD nu are, în acest moment, 233 de voturi pentru a respinge moţiunea de cenzură, dar vestea bună este că nici cele cinci partide din Opoziţie nu au aceste voturi pentru a da jos Guvernul.

„Ne vedem joi la moţiune, vedem dacă cele cinci partide fac 233 de voturi, cred, şi după ce s-a citit moţiunea, mi s-a părut neserioasă. Nu văd nicun lider desprins din cele cinci partide, e un handicap pentru a trece această moţiune, măcar să ne spună cine va fi premierul, să vedem un program de guvernare schiţat”, a declarat Marcel Ciolacu.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

UPDATE 10.14 Citirea moțiunii în plen a început. Lectura textului este făcută de către senatorul PNL Florin Cîțu. Șefa Guvernului, Viorica Dăncilă nu este prezentă în sala plenului reunit şi nici miniştrii din Cabinet.

În sala de plen, la începutul şedinţei era 128 de parlamentari, din totalul de 465 de aleşi. După cinci minute, au rămas în jur de 90, la citirea moţiunii.


Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că Opoziţia a demonstrat în plenul Parlamentului că are majoritate, iar moţiunea de cenzură are, în prezent, peste 80% şanse să treacă.

„Opoziţia a demonstrat că are majoritatea, în nişte condiţii foarte dificile, în care am jucat pe teren advers, preşedinte de şedinţă care a refuzat sistematic să supună la vot propunerea decentă de modificare a calendarului şi până la urmă la un vot care a fost dat pe un program de lucru care până la urmă nici măcar nu era programul moţiunii, ci programul de lucru pe ziua de astăzi. (…) PSD şi-a pierdut majoritatea în Parlament”, a spus liderul liberal.

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia
Recomandări

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia

Ludovic Orban afirmă că, pe lângă cei 237 de semnatari noi, vor fi şi voturi externe semnatarilor moţiunii.

„În momentul de faţă, după opinia mea, dacă mă întrebaţi care sunt şansele moţiunii, sunt peste 80% ca să reuşească”, a afirmat Orban la Realitatea Tv.

Şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este încrezător în şansele moţiunii de cenzură.

„Calculele indică că la moțiune vor fi bine peste 240 de voturi pentru moțiune, deci pentru căderea Guvernului. Să știți că au fost tot felul de, nu știu cum să le numesc, defecțiuni și surprize. Au fost unele mici defecțiuni și în partea cealaltă. Lipsa lui Barna, și la alte formațiuni, inclusiv la noi. Nu pot să nu recunosc lucrul acesta, dar cu toate astea, votul este cel pe care l-am văzut și tențința mie mi se pare clară”, a afirmat Tăriceanu, la Digi24.

Moţiunea de cenzură are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi favorabile.

Close
Închide
  Close