Din rândul țărilor membre NATO, Republica Cehă a fost unul dintre principalii furnizori de arme către Kiev începând din luna februarie, când Rusia a invadat Ucraina. Însă livrările de arme au epuizat în mare măsură stocurile, iar oficialii cehi au avertizat că ar putea dura ani pentru refacerea acestora.
Unii producători cehi de arme au semnalat deja că trebuie să își mărească forța de muncă.
„(Vor fi) mii de locuri de muncă”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Tomas Kopecny, citat de Radio Cehia, sugerând că muncitorii ar putea veni din Ucraina, a cărei industrie de armament a fost vizată de atacurile rușilor.
„Depinde de modul în care vor fi mărite capacitățile de producție ale companiilor cehe sau producția fabricilor comune ceho-ucrainene de armament”, a precizat oficialul guvernamental.
Kopecny a mai spus că premierul Petr Fiala a fost de acord, atunci când s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în octombrie, ca Cehia să primească experți ucraineni în domeniul armelor.
Michal Strnad, proprietarul principalului producător ceh de arme, Czechoslovak Group, a precizat săptămâna trecută, pentru Reuters, că Ucraina lansează împotriva invadatorilor ruși 40.000 de obuze pe săptămână, din câteva sute de obuziere furnizate de Occident.
„Într-adevăr, foarte mult a fost livrat Ucrainei”, a declarat Michal Strnad. „Dar adevărul este că astăzi ucrainenii trag mai puțin decât ar putea, deoarece nu au suficientă muniție”, a precizat acesta.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!