Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunțat că a propus premierului Florin Cîțu vânzarea prin licitație a activelor și creanțelor pe care statul român le are la combinatul metalurgic de la Krivoi Rog, unde România a investit până acum aproximativ un miliard de dolari.
Combinatul Minier de Îmbogăţire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog este un proiect inițiat de fosta Uniune Sovietică înainte de 1989. Lucrările au început în anul 1983, dar nu au fost finalizate.
După spargerea URSS, Ucraina a primit 56,8% din acţiuni, România 27% şi Slovacia 18,2%.
640 de milioane de ruble transferabile
Ministrul Năsui spune pe Facebook că nu mai există vreo șansă ca acest combinat să pornească vreodată.
Este o reminiscență a economiei socialiste planificate deținute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcție.
Claudiu Năsui:
„În schimbul acestor bani, explică ministrul, România trebuia să primească peleți de fier pentru a produce oțel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleți timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0,53% din cât trebuia să primească. O altă «bună afacere» a statului”.
Statul a încercat să recupereze banii
De-a lungul timpului, România a încercat mai multe metode de a recupera datoria. O serie de memorandumuri au trecut prin guvern privind reluarea negocierilor cu Ucraina, dar acestea nu au avansat.
În 2010, presa scria că România încerca să vândă acțiunile sale la Krivoi Rog către grupul siderurgic ArcelorMittal.
Între timp, acesta a plecat din România, vânzând fostul Sidex către grupul Liberty Steel, patronat de un alt om de afaceri cu origini indiene, Sanjeev Gupta.
„Se fură ca în codru“
Năsui mai scrie că de 22 de ani combinatul nu mai funcționează, iar celelalte state partenere au vândut cât au putut pentru a-și recupera din pierderi.
„Statul român, însă, a ales să rămână agățat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice. Sunt nenumărate reportaje făcute de televiziunile românești care arată aproape an de an că din combinat, adică ce a mai rămas din el după atâta vreme, se fură ca din codru“, scrie Năsui.
5,4 milioane de lei anual pentru pază
Oficialul mai spune că trei companii primesc anual bani de la stat pentru paza și conservarea combinatului.
Numele acestora este Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA, iar în acest an paza și conservarea costă 5,4 milioane de lei.
„Am crede măcar că aceste trei firme au fost alese pe baze concurențiale printr-o licitație sau prin orice e firesc în 2021. Deloc. Sunt trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999“, arată ministrul.
Acesta a mai precizat că va închide toate sursele de „sifonare“ a banilor publici pe măsură ce le va descoperi.