La baza militară NATO de lângă Tapa, din centrul Estoniei, în ultima zi a săptămânii, în ciuda ninsorilor abundente, sunt multe semne de activitate.
În orașul Tapa, la nord de bază, recruți înarmați estonieni patrulează pe stradă, verificând metodic drumurile laterale, pentru a surprinde posibili invadatori. Mai aproape de tabăra principală, un vehicul al poliției civile a blocat traficul din sens opus, înainte ca un convoi de opt camioane militare uriașe să treacă, îndreptându-se spre un exercițiu de antrenament. Vehiculele blindate au putut fi văzute la marginea unei păduri, mai departe, în afara drumului.
În interiorul bazei, colonelul Andrus Merilo, care, în calitate de șef al primei brigăzi de infanterie a Estoniei, ocupă funcția de comandant al bazei, a declarat că decizia Moscovei de a lansa o invazie la scară largă a unuia dintre vecinii săi a concentrat eforturile militarilor estonieni la ceea ce se întâmplă acum la Tapa: apărarea națională și potențiala amenințare pe care Rusia o poate reprezenta pentru Estonia.
„Vigilența este cheia”, a spus el. „Trebuie să o exercităm acum, astfel încât să nu pierdem niciun indiciu dacă amenințarea va fi îndreptată către Estonia.”
Ofițerul spune că trupele sale s-au pregătit de mult pentru un astfel de scenariu, plecând de la lecțiile din istoria Estoniei, care a fost ocupată de Uniunea Sovietică timp de 48 de ani, dar și de la agresiunile Rusiei împotriva vecinilor săi din ultimii ani.
„Sistemul nostru este construit astfel încât am prevăzut deja această situație”, spune colonelul.
Ucraina se află în prezent sub invazia rusă, dar ne-am pregătit ca Estonia, Letonia, Lituania și toată regiunea Mării Baltice să se confrunte cu același tip de incursiune militară.
Colonelul Andrus Merilo, comandantul bazei NATO de la Tapa:
Trupele NATO, staționate permanent în baze precum Tapa
Liderii baltici au semnalat riscul unei agresiuni ruse în regiune încă din 2008, când Rusia a invadat Georgia, notează Politico.
Fostul prim-ministru leton Valdis Dombrovskis, acum comisar european, a declarat săptămâna aceasta că Vladimir Putin va viza probabil statele baltice pentru a extinde accesul țării sale la Marea Baltică, dacă își va atinge obiectivele militare în Ucraina.
Liderii baltici au cerut ca trupele NATO să fie staționate în baze precum Tapa în mod permanent, dar deocamdată ele rămân pe un sistem de rotație permanentă.
În afara biroului lui Merilo, la marginea terenului de paradă, trupele britanice au putut fi văzute acoperind ceea ce părea a fi un lot de lansatoare de rachete noi, testând obiectivele și obișnuindu-se cu armamentul.
Steagurile NATO, Estoniei, Regatului Unit, UE, Franței și Danemarcei, toate țările care au trupe aici, fluturau în vârful catargelor, deasupra capetelor lor.
La sediul din bază al grupului de luptă al Regimentului Regal Britanic de Tancuri, locotenent-colonelul Simon Worth, comandantul, a sugerat că, dacă trupele sale s-ar fi întrebat vreodată de ce au fost postate în Estonia rurală, atacul Rusiei asupra Ucrainei a răspuns la acea întrebare.
„În acest moment, contextul strategic și fluxul de știri continuu pe care le văd înseamnă că nu este necesară o explicație despre motivul pentru care acest lucru este atât de important”, a spus locotenent-colonelul Simon Worth.
Un precursor al bazei Tapa a fost construit de Armata Roșie Sovietică în timpul ocupației Estoniei, care a durat între 1940 și 1941 și din nou între 1944 și 1991, până când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.
Plecarea forțelor sovietice a durat câțiva ani, iar comandantul de acum, Merilo, care s-a înrolat în 1992, a spus că prima lui misiune a fost să păzească o bază estonă, în cazul în care rușii ar decide să atace, mai degrabă decât să se retragă.
Alături de celelalte două state baltice, Estonia a aderat la UE și NATO în 2004, cimentându-și poziția în rândul națiunilor occidentale. De atunci, baze precum Tapa și Adazi, din Letonia, au fost modernizate și extinse, dar îngrijorările baltice că forțele ruse s-ar putea întoarce nu au dispărut niciodată.
După ce Rusia a invadat Georgia în 2008 și Ucraina în 2014, țările baltice au cerut NATO să trimită trupe la granițele sale de est. În 2016, la un summit de la Varșovia, liderii NATO au decis să facă o rotație permanentă a trupelor prin Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.
Acum, liderii baltici spun că trupele NATO ar trebui să fie staționate permanent aici cu echipamente mai multe și mai bune, deoarece se tem că obiectivul final al lui Putin este dincolo de preluarea puterii în Ucraina.
Merilo consideră că luarea Ucrainei este doar „un obiectiv intermediar” pentru Putin și că NATO trebuie să fie pregătită pentru ca el să vrea să meargă mai departe.
„Ceea ce ne-am pregătit de zeci de ani se întâmplă acum, nu mai este nimic de mirare. Ar trebui să ne odihnim acum, cât putem!”, a conchis comandantul bazei NATO de la Tapa.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina