Mergi direct la conținut »
Nicușor Constantinescu a fost pus sub acuzare în trei noi dosare penale. Care sunt acuzațiile DNA
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Nicușor Constantinescu a fost pus sub acuzare în trei noi dosare penale. Care sunt acuzațiile DNA

Nicușor Constantinescu a fost pus sub acuzare în trei noi dosare penale. Care sunt acuzațiile DNA

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, este cercetat în trei noi dosare la DNA, cu privire la alocarea unor sume în mod ilegal. Procurorii DNA i-au adus la cunoștință acuzațiile și apoi le-au făcut publice. Nicușor Constantinescu a fost adus cu duba, luni dimineață, la sediul DNA Constanța, pentru îndeplinirea actelor procedurale. El a vorbit despre un „șantaj” al procurorilor DNA pentru a face un denunț în dosarul TelDrum în care este vizat Liviu Dragnea.

De Mihai Niculescu,

Constantinescu este urmărit penal în trei dosare, pentru fapte comise din funcția de președinte al Consiliului județean Constanța, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA îl acuză de patru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În primul dosar, potrivit anchetatorilor, în perioada 2011 – 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitățile de președinte al Consiliului Județean Constanța și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu. Mai exact, a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Județeană Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța, suma totală de 40.780.316 lei.

Această sumă de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare și reabilitare a unor drumuri județene și de consolidare a sistemului rutier, a fost achitată de suspect, în următoarele împrejurări:

– fără a exista vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege – în absența documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate lucrărilor,

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

– fără ca lucrările să fie recepționate de către Consiliul Județean Constanța (întrucât acestea nu îndeplineau cerințele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporție de 100%”.

Subvenții ilegale pentru compania de drumuri

În al doilea dosar, procurorii DNA susțin că Nicușor Constantinescu ar fi acordat ilegal subvenții de la bugetul consiliului local tor către regia de drumuri și poduri

În cursul anului 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel a încălcat prevederile legale în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanta în vederea ducerii la îndeplinire a Programului cu obiectivele si lucrările de drumuri și poduri pentru anul 2013 finanțate din bugetul Consiliului Județean Constanța), au mai arătat procurorii.

În concret, prin hotărârea respectivă, suspectul a acordat R.A.J.D.P. Constanța, cu titlu de subvenții, importante sume de bani, deși potrivit prevederilor legale, regiile autonome puteau primi subvenții doar în cazul în care înregistrau pierderi și doar pentru acoperirea deficitelor respective.

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

Acest lucru nu era valabil și pentru R.A.J.D.P. Constanța care, în exercițiul financiar anterior, înregistrase profit se arată în comunicatul DNA.

Publicitate „agreată”

În al treilea dosar penal, Nicușor Constantinescu ar fi plătit de la bugetul local o firmă de publicitate „agreată”

În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a îndeplinit cu încălcarea legii, atribuțiile de serviciu privind gestionarea bugetului și exercitarea funcției de ordonator principal de credite, în sensul că a plătit, în mod nelegal, către o firmă de publicitate „agreată” suma de 401.700 lei.

Acești bani au fost achitați societății respective în condițiile în care serviciile de publicitate au fost achiziționate cu încălcarea normelor în materia achizițiilor publice și finanțelor publice”.

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea
Recomandări

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea

 

La ieșirea de la audieri de la DNA Constanța, Nicușor Constantinescu a spus că ar fi vorba despre dosarul „Tel Drum” și că ar fi fost șantajat să facă un denunț împotriva lui Liviu Dragnea.

Este dosarul în care este vizată firma Tel Drum a domnului Dragnea. Este şantaj pentru a face denunţ împotriva domnului Dragnea, cel care deranjează poporul român”, a spus fostul președinte al CJ Constanța, înainte de a fi urcat înapoi în duba care l-a transportat la Penitenciarul Poarta Albă.

Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. În februarie 2019, fostul președinte al CJ Constanța a primit a doua condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa. Nicușor Constantinescu, va avea de executat, în total, șapte ani și patru luni de închisoare.


Citește și: Dietele bizare ale miliardarilor din tehnologie: ciocolată la micul dejun, carne de ied proaspăt sacrificată sau regimul celor 5 mese pe săptămână


 

Close
Închide
  Close