De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 13.00 Preşedintele PNL Ludovic Orban va merge marţi la consultările de la Palatul Cotroceni, au precizat sursele politice.

A doua rundă de consulări, pe parcursul a două zile

UPDATE ora 12.30 A doua rundă de consultări între preşedintele Klaus Iohannis şi liderii partidelor parlamentare va avea loc pe parcursul a dpuă zile. Astfel, luni vor veni la Palatul Cotroceni liderul PNL, Ludovic Orban, liderul ProRomânia, Victor Ponta, liderul PMP, Eugen Tomac, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi liderul grupului minorotăţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Marţi va avea loc a doua rundă de discuţii, cu liderul USR, Dan Barna şi cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Preşedintele a anunţat, deja, că cel târziu marţi va anunţa premierul desemnat.

În urma primei runde de consultări, de vineri, doar PNL a venit cu o propunere de premier, în persoana preşedintelui partidului, Ludovic Orban. Celelalte partide au spus că susţin o variantă de guvern minoritar, cu anumite condiţii.

Chiar şi PSD, prin vocea Vioricăi Dăncilă, a anunţat că va da votul pe noul Guvern, dacă semnează Pactul pentru Bunăstare, prin care se angajează să nu taie salariile şi pensiile.

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”
Recomandări

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”

 

După ce şeful statului anunţă premierul desemnat, acesta are la dispoziţie, potrivit Constituţiei, 10 zile să vină în Parlament cu noul Executiv, pentru votul de învestitură.

Astfel, Ludovic Orban trebuie să negocieze cu toate partidele parlamentare susţinerea în Parlament. Pentru votul de învestitură, noul Guvern are nevoie de 233 de voturi, majoritatea absolută.

Premierul trebuie să îşi aleagă echipa de miniştri şi să contureze Programul de guvernare, în conformitate cu cerinţele venite din partea celorlalte partide din Parlament.

PMP a anunţat deja că vrea un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova, lege pentru alegerile locale în două tururi şi aplicarea legii privind Parlamentul cu maximum 300 de aleşi, ALDE cere să nu se facă modificări la reforma justitiţiei, iar USR vrea aplicarea Fără penali în funcţii publice. UDMR cere să nu se mai guverneze prin Ordonanţe de Urgenţă.

Citeşte şi:

Record de pelerini la racla cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva. Credincioșii au stat și câte 20 de ore la coadă

Prea săraci să fie o familie? Abandonați de mamă, opt copii au hotărât să stea cu tatăl. Protecția Copilului Teleorman amenință însă că-i desparte, dacă acesta nu își extinde casa

Premieră! După ce Libertatea a prezentat cazul unei românce din Marea Britanie care a fost discriminată în procesul de rezidență, autoritățile din Regat au revenit și au recunoscut eroarea!

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor