Medici, artiști, muncitori și chiar sportivi din Belarus și-au anunțat prezența la această formă specială de protest: construirea unui lanț uman lung de 13 kilometri, dintr-o parte în alta a capitalei Minsk.
Activiștii au pornit lanțul la ora locală 17.00, într-o zonă de la periferia Minskului, numită Kurapatî, locul în care sute de oamenii au fost uciși și aruncați în gropi comune în perioada 1930-1941, de poliția politică a regimului Stalin.
Punctul terminus al lanțului uman este Akrescina, închisoarea din partea opusă a orașului, locul unde, în ultimele zile, au fost torturați mii de belaruși care s-au opus regimului Lukașenko.
De aproape două săptămâni sunt proteste masive la adresa lui Alexandr Grigorievici Lukașenko, 65 de ani, “liderul suprem” al țării, de 26 de ani.
Motivul mitingurilor de amploare: Lukașenko a fost declarat câștigător la alegerile de duminică 9 august, cu aproximativ 80 la sută din voturi, fiind reales pentru a șasea oară.
Dacă în trecut vorbeau doar pe la colțuri despre frauda electorală, acum, oamenii au răbufnit, fiindcă o consideră adevărata învingătoare pe Svetlana Tihanovskaia, 37 de ani.
Ministerul de Interne a anunțat arestarea a cel puțin 6.700 de persoane, de la izbucnirea protestelor care contestă victoria lui Aleksandr Lukașenko în alegeri.
Au existat numeroase mărturii ale tinerilor protestari arestați și bătuți.
Lukașenko: “SUA dirijează protestele”
Între timp, președintele belarus a acuzat vineri Statele Unite că dirijează protestele antiguvernamentale din țara sa și, de asemenea, Uniunea Europeană că ar fi intrat în acest joc al americanilor, transmit agențiile EFE și AFP, citate de ziare.com.
“Statele Unite planifică și dirijează toate acestea și europenii le urmează jocul, fac ceea ce le spun (americanii – n.r.)”, a afirmat Lukașenko în timpul unei întâlniri cu lucrătorii de la combinatul agricol Dzerjinski.
Potrivit lui Lukașenko, în Polonia, la Varșovia, a fost creat un “centru special” și “nu este întâmplător” că tancurile avansează și avioanele zboară în apropierea frontierelor Belarusului.
El a promis ca va soluționa în “zilele următoare” criza ce a urmat alegerilor din 9 august.
Liderul opoziției: “Dacă renunțăm acum, rămânem sclavi”
În acest timp, Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției belaruse, refugiată în Lituania, a declarat ca poporul belarus “nu va accepta niciodată regimul actual”, scrie BBC.
Nu avem dreptul să facem un pas înapoi acum. Dacă renunțăm, rămânem sclavi.
Svetlana Tihanovskaia:
Ea le-a cerut adepților ei să intensifice grevele, în ciuda “intimidării” din partea autorităților.
Foto: EPA, tut.by, Facebook Franak Viačorka
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9