Noi reguli pentru ITP

Obiectivul noilor măsuri este reducerea emisiilor nocive, creșterea siguranței rutiere și combaterea fraudei cu kilometrajul – una dintre cele mai mari probleme de pe piața auto second-hand din Europa.

Schimbarea majoră vizează frecvența inspecțiilor tehnice pentru mașinile și camionetele mai vechi de 10 ani, care ar trebui verificate anual, în loc de o dată la doi ani. Această regulă este deja în vigoare în majoritatea statelor membre, dar nu în toate cele 11 țări unde controalele sunt mai rare.

Lupta împotriva falsificării kilometrajului

Propunerea se concentrează pe combaterea manipulării contorului de kilometri. Fiecare stat membru ar trebui să introducă o bază de date națională care să înregistreze kilometrajul la fiecare service sau reparație, chiar și la schimbarea becurilor sau anvelopelor. Sisteme similare există deja în Belgia (Car-Pass) și Olanda (NAP) și ar deveni obligatorii în întreaga UE.

În cazul vânzării unui vehicul second-hand în altă țară UE, statul de origine va trebui să împărtășească întregul istoric al kilometrajului cu noua țară de înmatriculare.

Noi reguli pentru emisii și vehicule electrice

Inspecțiile tehnice vor include și testarea emisiilor de particule ultrafine și oxizi de azot (NOx). Se propune introducerea unei noi valori limită – 250.000 particule/cm³ – ca condiție pentru trecerea inspecției. Vehiculele electrice nu vor fi scutite, inspecțiile lor fiind adaptate pentru a include verificarea sistemelor avansate de asistență la conducere.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Înmatriculare digitală și inspecție în străinătate

Comisia Europeană propune digitalizarea completă a evidenței inspecțiilor tehnice și introducerea certificatelor electronice de înmatriculare. Registrele naționale ale vehiculelor vor fi interconectate, iar datele armonizate – inclusiv informații despre țara primei înmatriculări, starea înmatriculării și eventualele modificări majore ale vehiculului.

Se prevede și posibilitatea efectuării inspecției tehnice în orice țară membră UE, chiar dacă vehiculul nu este înmatriculat acolo. Un astfel de certificat ar fi valabil șase luni.

Propunerile Comisiei Europene urmează să fie examinate de Parlamentul European și Consiliu. După ce se va ajunge la un acord, Comisia va adopta acte suplimentare pentru a asigura implementarea deplină a noilor reguli. Această reformă ar putea schimba modul în care UE abordează siguranța și transparența în sectorul transportului rutier, punând capăt uneia dintre cele mai frecvente fraude cu mașini second-hand.

Totodată, începând cu luna ianuarie 2026, toate mașinile noi vândute în Europa vor trebui să aibă butoane fizice pentru funcțiile de bază, conform Euro NCAP.

Conform regulilor actuale, kilometrajul este înregistrat doar la inspecțiile tehnice periodice, care adesea au loc după câțiva ani de utilizare. Până atunci, majoritatea fraudelor s-au produs deja. Manipularea kilometrajului nu doar înșeală cumpărătorii, ci pune în pericol direct siguranța rutieră.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

cobra 25.04.2025, 17:28

in romania se vor aplica de la 1 mai 2025!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.