UPDATE: Jurnalistul Adrian Cochino a dat mai multe detalii despre noul sistem de migrație din Marea Britanie în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX. Cum sunt afectați românii aflați din video de mai jos.


Guvernul britanic a publicat miercuri noul sistem de migrație pe puncte, croit după modelul australian, care va permite țării să preia ”controlul deplin” al granițelor ”pentru prima dată în ultimele decenii”, așa cum au promis oficialii de la Londra.

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, la finalul perioadei de tranziție post-Brexit.

Sistemul a fost criticat din start de liderii din industrie, care au avertizat asupra consecințelor ”dezastruoase” din economie, cu pierderi de locuri de muncă și închideri de firme.

Propunerile au fost criticate și de opoziția laburistă și liberal-democrată, în vreme ce Unison, care reprezintă angajații din domeniul sanitar, au subliniat la rândul lor că blocarea migrației va afecta serios activitatea din spitale.

Guvernul a subliniat totuși că este obligat să ofere Brexit-ul cerut de electorat.

Ce prevede noul sistem de migrație:

 • Granițele vor fi închise pentru lucrătorii necalificați; toți migranții vor fi obligați să vorbească limba engleză.
 • Oricine va ajunge în Marea Britanie va trebui să aibă o ofertă de job cu un salariu de cel puțin 25.600 de lire sterline pe an; o limită de 20.480 va fi acceptată în cazuri speciale, unde există deficit de angajați, cum ar fi domeniul sanitar.
 • Nu vor mai fi acceptați lucrători liber-profesioniști, ceea ce va însemna sfârșitul migrației instalatorilor polonezi sau a constructorilor români care ajungeau până acum fără ofertă de job.
 • Dreptul artiștilor, sportivilor și al cântăreților de a intra în UK pentru spectacole, competiții sau audiții va fi menținut.
 • La graniță nu vor mai fi acceptate cărți de identitate din țări precum Franța sau Italia, spune Guardian. Această măsură este menită să combată fenomenul muncitorilor non-UE care încearcă să păcălească sistemul, falsificând cărți de identitate sau folosind acte furate.
 • Guvernul va mări numărul de muncitori sezonieri din agricultură la 10.000; în plus, 20.000 de tineri vor fi acceptați în UK în fiecare an în cadrul așa-numitei scheme privind ”mobilitatea tinerilor”.
Ad placeholder
A murit Constantin Tudose, tatăl fostului premier Mihai Tudose. Fusese diagnosticat cu coronavirus
Recomandări
A murit Constantin Tudose, tatăl fostului premier Mihai Tudose. Fusese diagnosticat cu coronavirus
 

Cum să strângi 70 de puncte pentru a ajunge la muncă în Marea Britanie

Potrivit noului sistem, un migrant trebuie să strângă 70 de puncte pentru a ajunge în Marea Britanie la muncă.

Iată cum pot fi strânse aceste puncte:

 • Ofertă de job din partea unui angajator validat – 20 de puncte
 • Job la nivelul de calificare corespunzător – 20 de puncte
 • Cunoașterea limbii engleze la nivel corespunzător – 10 puncte
 • Salariu de 20.480 lire – 23.039 lire – 0 puncte
 • Salariu de 23.040 lire – 25.599 lire – 10 puncte
 • Salariu de peste 25.600 lire – 20 de puncte
 • Job într-un sector cu deficit de angajați – 20 de puncte
 • Doctorat relevant pentru job: 10 puncte
 • Doctorat STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) relevant pentru job: 20 de puncte
Ad placeholder
Noi imagini cu Andreea Esca de la petrecerea unde nu s-au respectat regulile sanitare. Cum a fost filmată chiar de PRO TV
Recomandări
Noi imagini cu Andreea Esca de la petrecerea unde nu s-au respectat regulile sanitare. Cum a fost filmată chiar de PRO TV
 

”Pagube uriașe pentru economie”

Criticile au venit imediat, atât din partea opoziției, cât și din partea patronatelor sau a reprezentanților unor sectoare care vor fi direct afectate de lipsa de mână de lucru.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a acuzat guvernul că dă o nouă lovitură economiei capitalei britanice și a țării în general.

”Propunerile guvernului vor provoca pagube uriașe economiei Londrei și a Marii Britanii și vor îngreuna construirea caselor și a infrastructurii de care avem nevoie, îngrijirea vârstnicilor sau soluționarea crizei din Serviciul Național de Sănătate”, a spus Khan, miercuri.

Organizațiile care reprezintă fermierii, industria cateringului sau asistentele s-au plâns la rândul lor că angajările în sistem vor fi foarte complicate în noile condiții.

Colegiul Regal al Asistentelor, spre exemplu, a avertizat că propunerile guvernului nu oferă o soluție pentru nevoile populației în ceea ce privește serviciile sanitare.

Ad placeholder

Un sector identificat de BBC drept unul dintre cele afectate de noile propuneri ar fi cel al îngrijirii vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități, unde există deja un semnificativ deficit de angajați.

Unul din șase lucrători din sector este în prezent străin, notează BBC. Dar majoritatea celor angajați aici au salarii sub nivelul stabilit de noile propuneri ale guvernului. Asta înseamnă că în viitor, străinii nu se vor mai califica pentru un astfel de loc de muncă.

Citeşte şi:

Românul care a fost șoferul familiei Trump se află de un an în arest, în așteptarea expulzării din SUA

Al doilea român infectat cu coronavirus pe nava Diamond Princess, confirmat de MAE. Care este starea sa de sănătate

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Cum a ajuns să arate ACUM Irinel Columbeanu! S-a filmat singur și... VIDEO
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum a ajuns să arate ACUM Irinel Columbeanu! S-a filmat singur și... VIDEO
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează