România e pe minus la capitolul sânge pentru transfuzii. Iar asta se vede clar şi din statisticile care arată că, în acest an, numărul donatorilor a scăzut cu 2% faţă anul trecut. “Cea mai deficitară grupă de sânge este AB4 (negativ), pentru că numărul donatorilor care o au este foarte mic. Se resimte însă şi lipsa grupei A2 (pozitiv), întrucât cei mai mulţi bolnavi au această grupă de sânge. Dar orice grupă este necesară”, a declarat Doina Goşa (foto), directoarea Centrului de Transfuzii Sangvine Bucureşti, la lansarea campaniei “Donează sânge pentru cele care dăruiesc viaţă”. Aşa că m-am oferit să susţin iniţiativa, chiar dacă nu am una din grupele deficitare şi am donat sânge pentru prima oară, după ce am completat un chestionar complex legat de istoricul eventualelor boli sau obiceiuri nesănătoase, după ce mi s-a luat tensiunea şi mi s-au stabilit pe loc grupa sangvină, glicemia, colesterolul, transaminazele şi trigliceridele.
Medicii te răsfaţă cu suc şi prăjituri
Şi m-am bucurat că am putut da o mână de ajutor şi m-am simţit răsfăţată, pentru că doctorii m-au tratat cu suc natural, cu un fruct şi chiar cu o prăjitură, şi nu pentru că a fost prima donare, ci pentru că aşa îi tratează pe toţi cei care se gândesc la semenii lor aflaţi în dificultate.
O poţi face şi tu în aceste zile!
Dacă vrei să contribui la salvarea unor vieţi, poţi dona sânge mâine, în Bucureşti, în zonele Eroilor, Piaţa Romană şi Splaiul Independenţei (la intrarea în incinta Politehnicii), între orele 9.00 şi 12.00, la corturile medicale care vor fi amplasate acolo. Mai mult, o poţi face şi sâmbătă, în Parcul Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle, între orele 11.00 şi 15.00, la unitatea mobilă de donare.
fotografii: Alex Dobre
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro