Mergi direct la conținut »
Nuclearelectrica a semnat acordul cu chinezii care urmează să facă Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Nuclearelectrica a semnat acordul cu chinezii care urmează să facă Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a semnat acordul cu chinezii care urmează să facă Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Compania de stat Nuclearelectrica a semnat miercuri acordul preliminar cu China General Nuclear Power Corp (CGN) pentru realizarea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care necesită ajutoare stat consistente.

De Daniel Ionașcu,

Anterior, Acordul Investitorilor a fost aprobat de către acționarii Nuclearelectrica în data de 10 aprilie.

Statul român deține, prin Ministerul Energiei, un procent de 82,5% din acțiunile Nuclearlectrica, iar restul se tranzacționează pe bursă.

Proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă datează din perioada comunistă, dar până acum nu s-a concretizat deoarece necesită ajutoare de stat consistente.

Nuclearelectrica selectase grupul chinezi încă din 2014 pentru realizarea unităților în cauză.

Proiectul va fi realizat printr-o companie mixtă de proiect, în care CGN va avea 51% din acțiuni, iar Nuclearelectrica 49%.

Ajutoare de stat

România dorește să folosească un mecanism numit ”contract pentru diferență” pentru construirea reactoarelor.

Mai exact, statul ar urma să garanteze un anumit preț al energiei nucleare. Aceasta ar urma să fie vândută pe OPCOM, bursa de profil pentru energie.

Dacă se tranzacționează sub nivelul garantat de stat, atunci Guvernul va plăti diferența.

Dacă se tranzacționează peste nivelul respectiv, atunci investitorul va plăti statului român.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

Același mecanism ar fi urmat să fie folosit și în Marea Britanie, pentru centrala nucleară de la Hinkley Point. Între timp, Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană.

Vor înlocui termocentrale vechi

Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat că Reactoarele 3 și 4 vor înlocui unități care vor fi retrase din cauza uzurii.

“Pentru viitor, unităţile 3 şi 4 vor fi mai necesare ca oricând. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă va asigura nu doar energie curată şi sigură pentru viitor, ci şi un număr semnificativ de locuri de muncă pentru români. Se estimează că industria locală poate asigura un număr de 19.000 de locuri de muncă dedicate finalizării proiectului, din care 11.000 existente, la care se pot adăuga alte 8.000”, a mai spus Viorel Ştefan.

UE, tot mai circumspectă cu China

Semnarea acordului vine în contextul în care Uniunea Europeană vrea să impună reguli împotriva investițiilor agresive ale Chinei și Rusiei, în special în domeniile strategice.

În acest moment, Nuclearelectrica asigură 18% din producția României de energie cu două reactoare nucleare. Celelalte două vor duce la dublarea acestei cantități.

Close
Închide
  Close