Mergi direct la conținut »
O călugăriță și-a înscenat moartea pentru a duce o viață destrăbălată. Ce a făcut pentru a fugi de la mânăstire
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > O călugăriță și-a înscenat moartea pentru a duce o viață destrăbălată. Ce a făcut pentru a fugi de la mânăstire

O călugăriță și-a înscenat moartea pentru a duce o viață destrăbălată. Ce a făcut pentru a fugi de la mânăstire

Maica Joan din Leeds a pus la cale un plan pentru a-și înscena moartea. A confecționat un manechin pe care l-a folosit pe post de cadavru și, la adăpostul nopții, a fugit de la mânăstire. Din consemnările arhiepiscopului, călugărița a renunțat la traiul monahal pentru îmbrățișa o viață cu "plăceri carnale". Povestea incredibilă datează din secolul al XIV-lea și a fost descoperită recent de cercetătorii care au tradus din limba latină un manuscris al arhiepiscopului comitatului York.

Cercetătorii Universității din York au descoperit o însemnare într-unul dintre cele 16 cataloage scrise în limba latină de arhiepiscopii din York în perioada 1304-1405. Întâmplarea a fost catalogată de profesorul Sarah Rees Jones, directorul departamentului de Studii Medievale, ca fiind una „extraordinară”.

foto: University of York / The Guardian

Călugărița Joan din Leeds trăia în mânăstirea benedictină Sfântul Clement în 1318 și, la un moment dat, a hotărât să renunțe la viața dusă în „sărăcie și ascultare”, în numele credinței.  S-a gândit că cel mai simplu mod prin care poate fugi de la mânăstire este să-și înscreneze propria moarte.

Cu ajutorul sorelor sale, maica a confecționat un manechin în așa fel încât să arate precum cadavrul ei. Mai apoi, călugărița a fugit de la schitul monahal, conform The Guardian.

Planul a fost catalogat drept unul viclean de arhiepiscopul de la acea vreme care a aflat că maica a abandonat traiul monahal pentru a îmbrățișa „plăcerile carnale”. Prelatul a scris despre comportamentul promiscuu și „scandalos ” al călugăriței.

„Cu gânduri pizmașe și prefăcându-se că ar fi bolnavă, ea și-a înscenat moartea, netemându-se pentru puritatea sufletului ei, și cu ajutorul complicilor ei, rău-făcători, cu premeditare, a realizat un manechin pentru a-i induce în eroare credincioși și a avut rușine să ceară îngroparea acestuia într-un spațiu sacriu, printre prelații trecuți în neființă”, a scris arhiepiscopul Melton.

Înaltul prelat a amintit și despre modul în care călugărița a trădat cauza monahală.

„Căzând în păcat, a renunțat la decență și la bunătatea religiei, sedusă de indecență, s-a schimbat într-un mod ireversibil și și-a pervertit drumul în viață spre plăcerile carnale, îndepărtându-se de sărăcie și ascultare, și, încălcând jurământul și rânduiala religioasă”, a scris prelatul.

În textul descoperit de cercetători nu este amintit cum s-a încheiat scandalul sau dacă măicuța s-a întors sau nu la mănăstire.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

În 2011, măicuţa Sebastiana s-a prezentat la Spitalul Pantelimon din Bucureşti, fără hainele monahale, şi a născut prin cezariană fetiţe gemene, fiind rodul iubirii cu un călugăr.

 


 

Citește și:

Falsul medic ginecolog de la Spitalul Județean Ilfov n-a dat Capacitatea, a intrat la liceu cu media 1,68 și s-a retras din școală în clasa a IX-a! Mărturii ale pacientelor operate de ea

Ministerul Sănătății confirmă investigația Libertatea despre falsul medic ginecolog: „Diploma de licență și actul de rezidențiat sunt false!”

Rețeaua doctorilor falși se extinde și în spitale publice! O femeie de 30 de ani și-a inventat o diplomă de medic și lucrează de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov!

„Nu figurează în baza noastră de date”, spune Colegiul Medicilor despre Raluca Daniela Bîrsan, femeia care a lucrat 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov cu o diplomă falsă


 

Close
Închide
  Close