Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!
Oficialii palestinieni au declarat că au exhumat 283 de cadavre de la Nasser, unele cu mâinile legate. Nu este clar cum au murit sau când au fost îngropate.
Înainte de operațiunea israeliană de la Nasser, în orașul Khan Younis, personalul de acolo a declarat că a fost obligat să îngroape trupurile în curtea spitalului, pentru că luptele din apropiere împiedicau accesul la cimitire. Au existat relatări similare de la al-Shifa înainte de primul raid israelian asupra spitalului, care a avut loc în noiembrie.
O purtătoare de cuvânt a Biroului ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, a declarat că acesta lucrează la coroborarea rapoartelor oficialilor palestinieni referitoare la găsirea a 283 de cadavre în incinta spitalului Nasser, inclusiv 42 care au fost identificate.
„Victimele ar fi fost îngropate adânc în pământ și acoperite cu deșeuri. Printre persoanele decedate se presupune că se aflau persoane în vârstă, femei și răniți, în timp ce alții (…) au fost găsiți cu mâinile legate și dezbrăcați”, a spus Ravina Shamdasani.
În acest context, șeful ONU pentru drepturile omului a spus că „având în vedere climatul de impunitate predominant”, investigația „ar trebui să includă anchetatori internaționali”.
„Spitalele au dreptul la o protecție foarte specială în temeiul dreptului umanitar internațional. Iar uciderea intenționată a civililor, a deținuților și a altor persoane care sunt hors de combat (nu participă la ostilități) este o crimă de război”, a afirmat Volker Türk.
Un purtător de cuvânt al forțelor de apărare civilă conduse de Hamas a declarat luni pentru BBC Arabic că a primit informații de la localnici palestinieni potrivit cărora cadavrele unui „număr mare” de persoane, care au fost îngropate într-un cimitir improvizat în curtea spitalului Nasser, au fost mutate în alt loc în timpul raidului israelian.
„După cercetări și investigații, am aflat că armata de ocupație (israeliană) a stabilit o groapă comună, a scos cadavrele care se aflau în spitalul Nasser și le-a îngropat în această groapă comună”, a declarat Mahmoud Basal.
Hamas a afirmat că printre cadavre se află persoane „executate cu sânge rece” de către forțele israeliene, fără a furniza dovezi.
De asemenea, trei membri ai personalului medical au declarat luna trecută pentru BBC că au fost umiliți, bătuți, stropiți cu apă rece și forțați să stea în genunchi ore întregi după ce au fost reținuți în timpul raidului israelian.
Medicii care au rămas la Nasser după preluarea controlului de către israelieni au declarat că nu au putut să îngrijească pacienții și că 13 au murit din cauza condițiilor de acolo, precum lipsa apei, a electricității și a altor provizii.
La 1 aprilie, trupele israeliene s-au retras din spitalul al-Shifa, din orașul Gaza, după ceea ce Forțele de Apărare israeliene (IDF) au declarat că a avut loc o operațiune „precisă” desfășurată ca răspuns la informațiile conform cărora Hamas s-a regrupat acolo.
O misiune a Organizației Mondiale a Sănătății, care a obținut acces la unitatea medicală după cinci zile, l-a citat pe directorul interimar al spitalului spunând că cel puțin 20 de pacienți au murit din cauza lipsei de acces la îngrijiri și a deplasării limitate autorizate pentru medici.
Purtătoarea de cuvânt a Biroului ONU pentru Drepturile Omului a declarat că rapoartele consultate sugerează că un total de 30 de cadavre au fost îngropate în două gropi și că 12 dintre ele au fost identificate până în prezent.
La începutul lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al apărării civile din Gaza a declarat pentru CNN că 381 de cadavre au fost recuperate din apropiere de al-Shifa, dar că cifra nu include persoanele îngropate în incinta spitalului.
Israelul spune că acuzațiile sunt „nefondate”
Forțele de apărare israeliene au declarat că afirmațiile potrivit cărora au îngropat cadavrele în spitale sunt „nefondate”, dar a precizat că, în timpul unei operațiuni de două săptămâni la spitalul din orașul Khan Younis, în februarie, trupele sale au „examinat” cadavre înhumate de palestinieni „în locuri unde serviciile de informații indicau posibila prezență a ostaticilor”.
„Examinarea a fost făcută cu respect, păstrând în același timp demnitatea persoanelor decedate. Corpurile examinate, care nu aparțineau ostaticilor israelieni, au fost returnate la locul lor”, a precizat armata israeliană.
Israelul a spus că armata sa a lansat raiduri în mai multe spitale din Gaza în timpul războiului pentru că luptătorii Hamas au operat în interiorul acestora. Hamas și oficialii medicali au negat această acuzație.
IDF au precizat că au reținut „aproximativ 200 de teroriști care se aflau în spitalul” Nasser în timpul raidului și că au găsit muniție, precum și medicamente nefolosite destinate ostaticilor israelieni.
Armata israeliană a insistat că raidul a avut loc „într-o manieră țintită și fără a afecta spitalul, pacienții și personalul medical”.
Războiul dintre Israel și Hamas a început după ce gruparea palestiniană a lansat un atac transfrontalier în sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând 253 de ostatici, conform datelor israeliene.
Israelul a declanșat ulterior o operațiune militară în Fâșia Gaza în urma căreia, peste 34.000 de persoane au murit, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, administrat de Hamas.
Foto: Profimedia