Mergi direct la conținut »
Ordonanţa care îi interzice preşedintelui să se implice în campania pentru referendum va fi adoptată în ședința de Guvern de miercuri. Dăncilă: „Lăsați-mă mai întâi să văd textul”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Ordonanţa care îi interzice preşedintelui să se implice în campania pentru referendum va fi adoptată în ședința de Guvern de miercuri. Dăncilă: „Lăsați-mă mai întâi să văd textul”

Ordonanţa care îi interzice preşedintelui să se implice în campania pentru referendum va fi adoptată în ședința de Guvern de miercuri. Dăncilă: „Lăsați-mă mai întâi să văd textul”

Premierul României, Viorica Dăncilă, spune că Guvernul va adopta, miercuri, în şedinţă, Ordonanţa de Urgenţă privind referendumul, prin care AEP interzice implicarea autorităţilor publice în campania pentru referendum. Întrebată de ce vrea să limiteze implicarea șefului statului în promovarea refendumului pe care el însuși le-a inițiat, Dancilă a răspuns: „Am spus eu așa ceva?”.

De Valentina Postelnicu,

„Pentru mine, ca prim –ministru, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare a alegerilor și vom discuta despre această OUG. Voi vedea fiecare proiect pe care îl vom avea pe agenda Guvernului și care va fi forma finală”, a spus Dăncilă, marţi, la Parlament.

Ea a precizat că nu a văzut încă forma finală a Ordonanţei de Urgenţă.

„Voi discuta cu secretarul general al Guvernului și cu cei care au avizat acest act normativ. Lăsați-mă mai întâi să văd textul. Eu nu am văzut textul, acum mă uit, iau fiecare act normativ în parte și le vom analiza cu secretarul Guvernului. Nu am spus acest lucru (n.r că Iohannis nu va putea participa la campanie). Actul normativ trebuie adoptat mâine”, a mai spus Dăncilă.

AEP a anunţat, pe 25 aprilie, că a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, imediat, că modificările propuse la Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului „încalcă în mod barbar atât Constituţia României, cât şi deciziile Curţii Constituţionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Preşedintele României”.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

În replică, preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, a susţinut că reşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, neexistând nicio interdicţie în acest sens în niciun act normativ.

Reprezentanţi ai societăţii civile au trimis preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, o scrisoare, în care cer retragerea Ordonanţei de Urgenţă ce modifică şi completează acte normative în materie electorală cu o lună înaintea referendumului din 26 mai. ONG-urile atrag atenţia că prevederile Ordonanţei „nu respectă recomandările Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia.


Citeşte şi:

O rută europeană trece printr-un cartier de rudari din Giurgiu. Trei instituții se războiesc și între timp oamenii mor în accidente!

Close
Închide
  Close