Mergi direct la conținut »
UPDATE | Guvernul a adoptat Ordonanţa privind scăderea TVA de la 9% la 5%, la alimente bio şi tradiţionale şi amnistia mică, pentru persoanele fizice
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Guvernul a adoptat Ordonanţa privind scăderea TVA de la 9% la 5%, la alimente bio şi tradiţionale şi amnistia mică, pentru persoanele fizice

UPDATE | Guvernul a adoptat Ordonanţa privind scăderea TVA de la 9% la 5%, la alimente bio şi tradiţionale şi amnistia mică, pentru persoanele fizice

Guvernul a adoptat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă care reglementează reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio şi tradiţionale, anunţată iniţial de liderul PSD Liviu Dragnea. De asemenea, s-au adoptat şi măsurile pentru persoanele care au primit decizii de impunere după 2014, aşa-numita "amnistie mică".

De Valentina Postelnicu,

UPDATE 16.18 Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a afirmat că persoanele care trebuie să plătească statului contribuții de sănătate raportate la salariul minim, pentru perioada 2015-2017, deși au avut venituri sub acest nivel, nu vor mai trebui să achite nimic.

În schimb, cei care depășesc acest nivel, vor avea 120 de zile la dispoziție pentru a putea plăti, dar dacă vor să beneficieze de bonificația de 10% trebuie să achite în 60 de zile. Cei care au plătit deja, își pot cere banii înapoi.

”Cei care au plătit deja aceste contribuții, acestea se vor putea recupera de la ANAF, fie prin Spațiul Privat Virtual –  unde 700.000 de contribuabili au un astfel de cont deschis, fie prin cerere la ghișeul Fiscului. Sumele se pot cere sau pot rămâne pentru sume viitoare”, a declarat Teodorovici.

Guvernul a decis şi reducerea TVA la 5% pentru produsele tradiţionale. Potrivit lui Eugen Teodorovici, acest act normativ era printre cele aşteptate şi aduce avantaje atât cetăţenilor, cât şi economiei în ansamblu.

„Pentru încurajarea consumului de alimente sănătoase şi pentru impulsionarea vânzării de produse româneşti tradiţionale, montane, eco, bio sau altele, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Guvernul a decis reducerea la 5% a cotei TVA pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau a înlocui alimentele”, a explicat Teodorovici, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.


Aproximativ 600.000 de români sunt vizați de această amnistie. În total, 3,9 milioane de decizii de impunere sunt acum în curs de trimitere, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

UPDATE ora 14.30 Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în deschiderea şedinţei Executivului, că se va adopta actul normativ prin care TVA va scădea de la 9% la 5% pentru produsele agricole tradiţionale autorizate de Ministerul Agriculturii.

„Avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiţionale autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin diminuarea cotei TVA pe întreg lanţul de distribuţie, contribuim la reducerea preţurilor acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase”, a afirmat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a menţionat că în Guvern se va adopta şi ordonanţa de urgenţă prin care vor fi eliminate inechităţi pentru aproximativ 600.000 de români.

„Prin acest proiect (creşterea calităţii vieţii românilor – n.r.) acordăm facilitatea persoanelor care au obţinut în perioada 2015 – 2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie să nu plătească decât opţional asigurări sociale de sănătate. Practic, extindem facilitatea aplicată cu 1 ianuarie 2018 şi prevăzută în Codul fiscal pentru această categorie de contribuabili, anulând obligativitatea de plată a contribuţiei de asigurări de sănătate. Astfel, vom elimina inechităţi pentru aproximativ 600.000 de români, pentru că, aşa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligaţie fiscală a contribuabilului să fie proporţională cu veniturile obţinute. În acelaşi timp, prelungim termenul de acordare a bonificaţiilor pentru persoanele care plătesc anticipat contribuţiile de asigurări social de sănătate aferente perioadei 2014 – 2017. Termenul de plată este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, iar cei care plătesc în 60 de zile vor beneficia de o reducere de 10 %”, a explicat Viorica Dăncilă.


Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă la Satu Mare, că în scurt timp speră ca Guvernul să adopte reducerea TVA de la 9 la 5% pentru produsele bio şi cele tradiţionale.

OUG propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Guvernul ar urma să aprobe, marţi, şi amnistia pentru contribuabili.

Ministerul Finanţelor Publice a pus, miercurea trecută, în dezbatere pe site-ul instituţiei, ordonanţa de urgenţă care reglementează plata contribuţiilor de sănătate.

Executivul vrea să elimine inechitățile privind calcularea contribuțiilor de sănătate la nivelul salariului minim, deși veniturile obținute sunt sub acest nivel.

”Astfel, se propune reglementarea expresă a anulării contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

De asemenea, se propune ca pentru aceeași perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condițiile în care acestea nu au fost emise încă”, potrivit ministerului.

Guvernul vrea  şi amânarea termenului de plată pentru cei care au primit decizii de impunere pentru perioada 2014-2017.

Pentru a beneficia de bonificația de 10%, cei în cauză pot plăti în 60 de zile de la data intrării ordonanței în vigoare. Pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere comunicate de Fisc după data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut, la începutul lunii mai, Ministerului Finanţelor Publice să găsească urgent soluţii care să extindă facilitatea privind plata opţională a contribuţiilor sociale de sănătate şi în cazul deciziilor de impunere din perioada 2014-2017 transmise persoanelor fizice care au obţinut venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie.


Citeşte şi:

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 | Barometrul Academiei Române: Peste 39 la sută dintre români vor merge „sigur” la vot

 
 
Close
Close
Închide