De Mihai Niculescu,

Motivarea judecătorilor care au dispus arestarea germanilor, soț și soție, arată că tinerii cu probleme de comportament trimiși în „tabără” de familii erau legaţi cu funii, înhămaţi la căruţă alături de animale sau ţinuţi intenţionat în ger, în frig sau în ploaie. Copiii, care între timp au devenit majori, prestau munci fizice epuizante, timp de 11 ore, șapte zile din șapte iar unii dintr ei au vrut chiar să se sinucidă.

Potrivit motivării Tribunalului Maramureş de arestare a cinci persoane de la centrul din Vişeu de Sus unde s-a derulat proiectul ”Projekt Maramureş”, tinerii germani erau complet dezumanizați, relatează Mediafax.

„Tinerii sunt excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale, în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară, şi sunt supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de S.B.S. (cetăţean german – n. a.) în baza unor convingeri educative personale.

Acestea presupun, în realitate, aplicarea unor metode barbare asupra minorilor prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative, exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă – bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis , exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie – şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii”, se arată în motivarea judecătorilor.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Unii tineri supuși tratamentelor „educative” aveau probleme psihice, dar membrii grupării i-au împiedicat să continue tratamentul și le-au confiscat toate mijloacele de comunicare cu lumea exterioară.

„Membrii grupului infracţional au continuat exploatarea persoanei vătămate şi după data împlinirii vârstei majoratului de către aceasta prin supunere la muncă forţată, au lipsit persoanele vătămate de libertate prin interzicerea acestora de a comunica cu familiile din Germania, prin reţinerea actelor de identitate şi a oricărui mijloc de comunicare la distanţă (telefon mobil, tabletă, acces la internet) în condiţiile în care aceste persoane, majoritatea minore erau cetăţeni germani necunoscători de limbă română, unii fiind suferinzi de afecţiuni de natură psihică”, se mai arată în motivare.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Projekt Maramureş – Hrăniți cu pâine și slănină după 11 ore de muncă silnică

Potrivit declaraţiei unuia dintre tineri, rezultă că acesta a fost supus unor munci forţate, uneori fiindu-i impuse cu regim de pedeapsă, cu titlu, de exemplu, „mutarea de bolovani foarte mari cu mâinile goale, într-un ştraf, la cărat de lemne, construirea unui grajd; toate aceste munci executate de dimineaţa de la 7 până la ora 6 seara, în fiecare zi, inclusiv duminica”.

„Totodată, partea vătămată precizează că de mâncare primea , fiind închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la WC”, se subliniază în documentul Tribunalului Maramureş.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Din declaraţie mai rezultă că tânărul a fost pedepsit timp de 3 luni, iar în acest interval nu avea voie să vorbească cu ceilalţi copii din centru, nu a primit tratament medicamentos şi nu a fost înscris într-un program de şcolarizare

Unul din tineri a încercat să se sinucidă, relatând asta în fața procurorilor DIICOT, care au condus ancheta.

„Aspecte relevante cu privire la exploatarea de către inculpaţi a părţilor vătămate cazate în centrul Projekt Maramureş rezultă şi din declaraţia altei persoane vătămate, care precizează că a avut chiar o tentativă de suicid din cauza tratamentului la care a fost supusă, arătând, totodată, că inculpatul S.B. a avertizat-o, în sensul de a nu îndrăzni să se plângă despre condiţiile din centru persoanelor care vizitează centrul, chiar din partea autorităţilor germane, partea vătămată arătând, în plus, că mereu s-a simţit vulnerabilă pentru că nu avea buletinul sau vreun act asupra sa şi pentru că nu vorbea limba română”, menţionează judecătorii maramureşeni.

Projekt Maramureș, finanțat de statul german, banii, folosiți de inculpați

În motivare se mai arată că banii pentru funcţionarea centrului erau asigurate de statul german, aceştia fiind însuşiţi de către membrii grupului infracţional, care au utilizat mai multe metode ilicite pentru a asigura o aparenţă de legalitate.

În plus, magistraţii au reţinut şi faptul că liderii grupului infracţional şi-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale – poliţie, primărie, asistenţă socială, care le-au facilitat accesul la informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, astfel încât atunci când se făceau astfel de controale, copiii erau sedaţi, nu erau lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi erau supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, inclusiv în cazul vizitelor unor oficiali din Germania.

Proiectul de „reabilitare” funcționa de cel puțin 13 ani

Cele cinci persoane arestate preventiv sunt acuzate că au traficat mai mulţi tineri de naţionalitate germană cu vârste cuprinse între 10 – 17 ani, ulterior deveniţi majori, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative vizând recuperarea şi reintegrarea socială, în baza unor programe şi proiecte derulate de fundaţii coordonate de cetăţenii germani S.B.S. şi S.B..

„Este vorba de serviciul social intitulat Projekt Maramureş fondat şi coordonat de numitul S.B.S. (cetăţean german), al cărui furnizor acreditat este o asociaţie din Baia Mare, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv. Nu se cunoaşte deocamdată modalitatea de funcţionare şi desfăşurare a activităţilor acestui proiect pe teritoriul României înainte de data obţinerii licenţei, deoarece datele existente în cauză au relevat faptul că proiectul îşi desfăşoară activitatea în zona Vişeu de Sus din jud. Maramureş încă din perioada 2006 şi posibil chiar anterior”, au mai reținut judecătorii.

În cadrul centrului de la Vişeu de Sus erau aduşi în scop de reabilitare şi reintegrare socială loturi de adolescenţi germani având comportamente antisociale şi ostile ideii de integrare socială, provenind de regulă din medii dezorganizate – părinţi divorţaţi, narcomani, alcoolici, dar nu numai, sau care din, cauza unor afecţiuni grave, depresie, psihoză, dependenţă de droguri, au devenit instabili emoţional şi prezintă comportamente dezordonate.

Cinci persone, printre care şi liderul grupării, cetăţeanul german Schumann Bert Sieghard, au fost arestate preventiv pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane şi lipsire de libertate în mod ilegal, în dosarul „Projekt Maramureş”, în care o grupare condusă de o familie de germani este acuzată că a ţinut în sclavie mai mulţi tineri germani, pe care i-a pus să execute munci în locuinţele unor localnici, pretextul oficial fiind cel al unui „program de reeducare”.

Citeşte şi:

Cinci arestări în cazul minorilor exploatați din Maramureș. Liderii grupării ar fi avut complici oameni din primărie și poliție

Copii din Germania ținuți în sclavie în Maramureș. Detalii șocante din ancheta DIICOT: unii din tineri au încercat să se sinucidă

G4Media: Mărturiile copiilor ținuți în sclavie în Maramureș: trimiși să doarmă în șură ca pedeapsă sau închiși în cocina porcilor

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.