Cunoscuta si ca diabet de sarcina, afectiunea apare din cauza imposibilitatii organismului de a secreta suficienta insulina pentru a mentine glicemia in limite normale. Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet (I si II), ce se mentin toata viata, diabetul gestational dispare, in cele mai multe dintre cazuri, dupa nastere.
Diabetul reprezinta una dintre cele mai importante cauze de deces in randul femeilor. 2 din 5 femei cu diabet sunt de varsta reproductiva. Femeile cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse bolilor cardiovasculare, iar pacientele cu diabet de tip 1 prezinta un risc crescut de pierdere a sarcinii si de a naste copii cu malformatii. Femeile insarcinate au nevoie de acces la screening, ingrijire si educatie pentru a obtine rezultate pozitive, pentru mama si copil. Cele mai importante actiuni sunt screeningul, monitorizarea glicemica si auto-monitorizarea. In saptamana 24-28 de sarcina, femeile gravide trebuie sa-si faca testul de toleranta la glucoza.
Pe 14 noiembrie 2017, SRDNBM organizeaza masa rotunda cu tema “Femeile si diabetul zaharat”, invitand la dialog institutiile si organizatiile nationale implicate in tratarea si preventia diabetului, cu scopul de a analiza problemele de sistem, gasind totodata si posibile solutii. In cadrul acestei dezbateri, medici, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti si mass-media analizeaza impreuna situatia existenta in acest moment, pentru a concretiza o abordare proactiva, care sa genereze schimbari necesare si asteptate de intreaga societate.
Si in acest an, SRDNBM invita Cluburile Rotary din Romania sa-si uneasca fortele pentru a lupta impotriva diabetului zaharat si a complicatiilor provocate de aceasta afectiune, incurajand comunitatile locale sa adopte un stil de viata sanatos.
Mai multe informatii despre diabetul gestational, tratament si metode de preventie, puteti afla pe pagina SRDNBM, www.facebook.com/SocietateadeDiabet.
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) a fost înfiinţată cu scopul de a contribui la creşterea continuă a nivelului profesional, ştiinţific şi deontologic al membrilor săi, prin unirea eforturilor pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale de specialitate şi pentru sporirea calităţii şi eficientei actului medical, în beneficiul pacienţilor cu diabet zaharat din Romania. Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice reuneşte cei mai importanţi diabetologi şi specialişti în domeniul bolilor metabolice şi de nutritie din tara noastră.