- Mama este cadru medical, iar tatăl este polițist, iar legea nu le permite să stea acasă, pentru că ei sunt angajații din linia I care ne protejează pe noi în aceste zile.
- Ei vor să vină în continuare la serviciu, dar să li se dea un loc de izolare, ”ca să ne aducem părinții să stea cu cel mic!”
Pe 18 martie, când în România erau confirmate 250 de cazuri de coronavirus, un băiat de 7 ani era externat din Spitalul Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu. Medicii i-au recomandat tratament cu hidrocortizon, care îi reduce crizele de epilepsie, dar are mai multe efecte adverse, printre care îi afectează sistemul imunitar.
Ultima soluție
„Copilul era în stare foarte gravă. Făcea multe crize. Era să-l pierdem. Am stat două săptămâni internați la terapie intensivă. I-au administrat mai multe medicamente, dar n-au avut efect“, explică mama. Hidrocortizonul a fost ultima soluție pentru băiatul ei.
„Cei care fac tratament cu hidrocortizon nu doar că sunt mai predispuși la infectare, ci pot dezvolta complicații care ajung chiar să pună viața în pericol a pacientului“, a explicat pentru Libertatea Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Lupta unei mame ca să protejeze viața copilului său
Mama puștiului lucrează ca bioinginer medical la un laborator de analize dintr-un spital județean din Moldova.
Zilnic se expune pericolului de a fi infectată pentru că este obligată să meargă la locul de muncă și nu i s-au dat mănuși sau mască. A încercat pe mai multe căi să obțină permisiunea să stea acasă cu băiatul său, care pe lângă epilepsie și sistemul imunitar scăzut suferă și de paralizie.
Conducerea spitalului unde lucrează femeia i-a răspuns scurt: „Legea nu vă voie să stați acasă“. Mama a cerut să i se dea măcar un spațiu unde să stea izolată, ca să nu-și expună copilul, dar nici asta nu i s-a aprobat.
„Mă doare că nu suntem înțeleși. Eu vin la serviciu. Nu vreau să fug. Vreau să ajut, dar să-mi dea un loc unde să stau în izolare, că îi chem pe părinții mei să stea cu copilul“, cere mama.
Acum două săptămâni, a trimis mai multe solicitări la Ministerul Muncii și Agenția Națională pentru Persoane cu Dizabilități, dar nicio autoritate nu i-a răspuns.
„Copilul nostru este epileptic și are imunitatea 0. Nu vrem să-l omorâm cu mâna mea, dacă ne infectăm. Ar trebui să-l punem într-un bol de sticlă pentru a-l proteja de mine“, ne spune mama plângând la telefon.
„Soțul nici nu a mai avut curaj să ceară să fie liber, dar măcar el nu umblă în spitale. După ce vine acasă, doarme în subsolul casei și a doua zi o ia de la capăt“, mai explică femeia. „Și eu, și soțul vrem să ne facem datoria, dar nu vrem să-l sacrificăm pe băiatul nostru“, încheie părintele.
Legea 19/2020 spune că acordarea de zile libere nu se aplică părinţilor care sunt angajați în sistemul național de apărare sau fac parte din personalul unităților sanitare publice și alte categorii stabilite prin ordin de ministru.
Pe de altă parte, aceeași lege spune că „în cazul copiilor cu handicap grav, activitatea serviciului de zi a părintelui este suspendată ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente“.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro