Mergi direct la conținut »
Parlamentul Cataloniei votează un nou candidat pentru funcția de prim-ministru al regiunii
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Parlamentul Cataloniei votează un nou candidat pentru funcția de prim-ministru al regiunii

Parlamentul Cataloniei votează un nou candidat pentru funcția de prim-ministru al regiunii

Parlamentul Catalonei organizează o dezbatere și votează, joi, un nou candidat la funcția de premier al regiunii, după ce liderul catalan Jordi Sanchez a renunțat la candidatură pentru că se află în arest.

Roger Torrent, președintele Parlamentului de la Barcelona a anunțat, miercuri seară, că Jordi Turull este noul candidat pentru această poziție.

Turull (51 de ani) a fost prtător de cuvânt al executivului catalan și este anchetat în legătură cu proclamarea inedependenței regiunii față de Spania, la 27 octombrie 2017, scrie Mediafax.

„O onoare imensă. Dacă Parlamentul îmi va da votul de încredere, voi lucra fără odihnă pentru progres şi pentru protejarea celor 7,5 milioane de catalani”, a transmis Turull prin intermediul contului de Twitter, după ce a fost nominalizat în mod oficial.

Jordi Turull este a treia variantă avansată de partidele care susțin independența Cataloniei, învingătoare în alegerile anticipate din 21 decembrie 2017.

La începutul lunii martie, Carles Puigdemont a anunțat că se retrage din cursa pentru obținerea funcției de premier al Cataloniei. El a declarat că îl va susține pe Sanchez. Puigdemont se află în în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare pentru răzvrătire și rebeliune, imediat după declararea independenței Cataloniei, ceea ce al putea să îl trimită în spatele gratiilor pentru zeci de ani.

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus
Recomandări

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus

 

La 21 martie, Sanchez și-a retras candidatura din cauza faptului că judecătorii Curții Supreme a Spaniei au respuns o cerere de eliberare din arest, fapt care l-a împiedicat să participe la sesiunea parlamentară în care ar fi trebuit să depună jurământul de premier.

Jordi Sanchez este și el acuzat de răzvrătire și rebeliune, având în vedere că a organizat un miting de susținere a independenței Cataloniei la 20 septembrie 2017. În timpul mitingului s-au înregistrat mai multe acte de violență.


#salvatipipera | VIDEO. Cartierul contrastelor: cum se văd clădirile de sticlă din blocurile de nefamiliști. ”Noi am vrea doar apă caldă…”

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close