Mergi direct la conținut »
Mișu Negrițoiu a fost revocat de la șefia ASF, prin votul Parlamentului
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Mișu Negrițoiu a fost revocat de la șefia ASF, prin votul Parlamentului

Mișu Negrițoiu a fost revocat de la șefia ASF, prin votul Parlamentului

Parlamentul a votat, joi, revocarea lui Mișu Negrițoiu din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, membru executiv al Consiliului ASF. Decizia a fost luată în plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului, cu susținurea tuturor grupurilor parlamentare. Decizia Legislativului a venit în urma scandalului privind naționalizarea pensiilor. În plus, șefului ASF i se reproșează și modul în care a gestionat anul trecut criza asigurărilor.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 14.00 Plenul Parlamentului a adoptat raportul care propunea revocarea din funcție a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, cu 238 de voturi ”pentru” şi niciunul ”împotrivă”. Toate grupurile parlamentare au fost de acord cu schimbarea din funcție a lui Mișu Negrițoiu. În urma votului de joi din Parlament, Legislativul trebuie să vină cu o nouă propunere de președinte al Autorității.

UPDATE ora 12.50 PNL a cerut în plen schimbarea întregului Consiliu de Administrație al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Parlamentul intenționează să îl schimbe pe Mișu Negrițoiu de la ASF în urma unui scandal provocat, recent, de anunțul NN, un fond privat de pensii, care vorbea despre pericolul naționalizării Fondului II de Pensii Private în România.

Compania NN a fost sancționată cu amendă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce a avertizat că există discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. Amenda este de 1% din capitalul social al companiei, adică 750.000 de lei. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.

După scandal, liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat că este vorba despre ”fake news” ideea că se dorește naționalizarea Pilonului II de pensii și că în foarte scurt timp Parlamentul va demite toată conducerea ASF.

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus
Recomandări

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus

 

Președintele ASF a transmis, atunci că, potrivit legii, contribuţiile individuale la aceste fonduri nu pot fi naţionalizate, iar Parlamentul şi, respectiv, Guvernul au în competenţa lor să majoreze sau să micşoreze alocaţiile bugetare viitoare, fără să afecteze în niciun fel contribuţiile trecute.

Pe 18 aprilie, la Biroul Permanent al Senatului a fost înregistrat raportul comisiilor reunite de buget-finanţe şi economice care anul trecut au dat raport favorabil pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Motivul invocat atunci de parlamentari era managementul defectuos al pieţei de asigurări.

Demiterea președintelui ASF Mișu Negrițoiu costă 100.000 de euro

În octombrie anul trecut, parlamentarii au mai încercat să îl demită pe președintele ASF, Mișu Negrițoiu, acesta fiind acuzat că nu a explicat scumpirea RCA cu 30 la sută. Și atunci, problema a fost una importantă:  În cazul în care îl dau jos pe Negrițoiu, statul ar trebui să-i dea acestuia plăți compensatorii de peste 100.000 de euro.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Știți de ce nu își dă demisia Mișu Negrițoiu de la ASF și continuă să sfideze Parlamentul? Pentru că nu are caracter. Pentru că își caută parașuta de aur. Pentru că așteaptă să fie demis ca să-și poată revendica cele 8 salarii compensatorii pe care și le-a votat în CA-ul ASF-ului, în cadrul contractului colectiv de muncă. În cazul președintelui ASF asta înseamnă 8 salarii de peste 13 mii de euro, ceea ce echivalează cu un cost al exit-ului său de peste 104 mii de euro, la care angajatorul, adică ASF, este obligat să mai plătească 85% impozit la stat, conform jurisprudenței în domeniu.

Ca să simplific lucrurile, pentru ASF costul exitului domnului Mișu Negrițoiu se ridică la peste 192 de mii de euro în cazul în care refuză să își dea demisia, plătiți din banii românilor asigurați sau investitori pe piețele financiare sau de pensii private. Atât costă obrazul gros! Cum e posibil ca acești oameni să-și voteze lor înșiși astfel de privilegii, fără ca Parlamentul să spună clar aceste lucruri?! Acestea sunt informațiile de care dispun și aștept ASF să mă contrazică în cazul în care ele nu sunt reale”, explica atunci vicepreședintele comisiei de buget din Camera Deputaților, Andreea Paul.

Citește și: Mișu Negrițoiu, reacție în scandalul naționalizării Pilonului II de pensii: Contribuţiile individuale la aceste fonduri nu pot fi naţionalizate

 Cu toate acestea, parlamentarii sperau că Mișu Negrițoiu nu va lua salarii compenstorii. Preşedintele comisiei de politică economică a Camerei Deputaţilor, Mihai Tudose afirma, anul trecut, că ”salariile sunt un drept pe care cel în cauză îl primeşte dacă este dat afară din motive neimputabile lui.
Close
Închide
  Close