Mergi direct la conținut »
Polițiști la cratiță! Doi agenți și-au descoperit o pasiune care nu are nimic în comun cu meseria lor Galerie foto
4imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri > Polițiști la cratiță! Doi agenți și-au descoperit o pasiune care nu are nimic în comun cu meseria lor

Polițiști la cratiță! Doi agenți și-au descoperit o pasiune care nu are nimic în comun cu meseria lor

Preparatele gătite de tandemul comisar șef Valentin Banciu, de la Secția 1 Poliție Rurală Sfântu Gheorghe, și agentul Cristian Pătrunjel, ajutor de șef de post în comuna Bixad, din cadrul IPJ Covasna, au "ucis" concurența în bucătărie chiar și la concursuri internaționale.

De Cristian Burcioiu,

O poveste începută în urmă cu zeci de ani, adică încă din copilăria petrecută la țară, la bunici, continuă să-și scrie și astăzi pasiunea uriașă pentru gătit a celor doi „chefi” în uniformă.

Ucenici pe lângă ceaunele în care părinții le pregăteau de-ale gurii, puștii au deprins, încet-încet, tainele bucătăriei tradiționale românești de care nici că s-au mai lepădat vreodată.

La început, din joacă sau doar pentru amuzamentul familiei care i-a lăsat să-și facă de cap în bucătărie, Valentin și Cristian au „plămădit” câte un fel de mâncare.

Valentin Banciu a dat roată de o sută de ori cu lingura în ceaun

„Am gătit prima oară la 12 ani. A făcut un bulz pentru familie. Dar până să gătesc a trebuit să învăț să fac mămăliga la pirostrii, la ceaun. Bunicul mi-a zis atunci o vorbă pe care nu am cum să o uit: că mămăliga bună iese doar după ce dai roată de o sută de ori cu lingura din lemn în ceaun. Cred că așa am făcut, că mă dureau mâinile. Dar a meritat”, rememorează Valetin Banciu prima sa experiență culinară.

Cristian Pătrunjel a „debutat” în bucătărie la șapte ani

Colegul său de astăzi, agentul Cristian Pătrunjel, a gătit pentru prima dată la 7 ani. O tocăniță de cartofi cu cârnați a fost prima sa operă culinară. Mâncarea, considerată a fi o specialitate a momentului, având în vedere vârsta micului bucătar, a fost savurată de întreaga familie. Mai ales de frații mai mici de care el avea grijă pe când părinții erau la serviciu.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

„De la tata am moștenit plăcerea de a găti. Stăteam pe lângă el când gătea ocazional pentru noi. Tocănița făcută la 7 ani a fost prima mâncare ieșită din mâinile mele. Pe la 10 ani am făcut și primul tort. Au urmat tot felul de bucate. Toate tradiționale, așa cum ne place nouă să mâncăm”, completează agentul Pătrunjel.

Maraton culinar: 72 de ore de gătit pentru 1.200 de nuntași

Atât de mult i-a intrat gătitul în sânge, încât Cristian Pătrunjel s-a specializat și a lucrat ani de-a rândul în Ungaria. Ca bucătar de nunți, Pătrunjel a fost, la un moment dat, personajul principal al unui maraton culinar în care timp de 72 de ore a ieșit din bucătărie doar pentru două-trei ore.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

„Am gătit pentru trei nunți la rând, pentru 1.200 de persoane, meniu complet. A fost un adevărat maraton culinar, un test pe care l-am trecut pe vremea când eram civil”, povestește Pătrunjel, cel care a îmbrăcat uniforma de poliție acum doi ani.

Campioni internaționali în bucătărie

Dragostea pentru bucătăria tradițională a fost ingredientul perfect care i-a adus în aceeași echipă, în fața aceluiași ceaun, pe comisar șef Banciu și pe agentul Pătrunjel.

„Chefii” au ajuns să se întreacă în finețuri culinare cu bucătari din Ungaria, din spațiul fost iugoslav, din Slovacia sau din Republica Moldova.

Ciorbele lor din creier, de văcuță, țărănești sau de burtă, dar și bucatele tradiționale românești pregătite din carne de porc, printre care tochitura de inimi și pipote de curcan, au fost răsplătite întotdeauna de exigenții jurați cu un loc pe podium, între cei mai buni maeștri culinari.

Tolo: Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!
Recomandări

Tolo: Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!

 

„Am fost împreună la festivaluri de gătit atât în România, cât și în afara țării. Facem echipă de vreo doi ani. Gătim doar din pasiune, pentru familii, prieteni și colegi. La zile de naștere, la diferite petreceri ale polițiștilor. Numai tradițional, pentru că ținem la tradiția românească din bucătărie”, spune Banciu, originar din Întorsura Buzăului, zonă supranumită „Mica Siberie”.

 

„Chefii” Valentin Banciu (stânga) și Cristian Pătrunjel sunt parteneri și la serviciu, la IPJ Covasna

„În bucătărie e ca în poliție. Totul e riguros, e disciplină”

Ca orice maeștri culinari, Banciu și Pătrunjel au propriile secrete când vine vorba de concursuri: niciodată o rețetă comună. Ori intră în concurs pe mâna unuia dintre ei, ori pe a celuilalt.

„Nu amestecăm rețetele niciodată. Tragem la sorți. În bucătărie e ca în poliție: totul e riguros, e disciplină. Fiecare ingredient se pune la timpul lui, niciodată la întâmplare”, o spun la unison comisar șef Valentin Banciu și agentul Cristian Pătrunjel.

Polițiștii bucătari Cristian Pătrunjel și Valentin Banciu (de la stânga la dreapta) în timpul unui concurs național de gătit tradițional, alături de alți colegi de breasă

Polițiștii bucătari Cristian Pătrunjel și Valentin Banciu (de la stânga la dreapta) în timpul unui concurs național de gătit tradițional, alături de alți colegi de breasă

Close
Închide
  Close