Mergi direct la conținut »
corneliu barladeanu
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Patriarhia: Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu este un om pedepsit, nu va mai sluji niciodată. Este simplu monah, stă într-o casă de la țară, lângă un schit, nu ia salariu de la stat

De Petre Dobrescu,

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, este un om pedepsit, e simplu monah, nu va mai sluji niciodată, nu mai reprezintă biserica, iar această situație este ireversibilă. Episcopul Devei i-a oferit posibilitatea să locuiască lângă un schit, într-o casă de la țară și nu va mai primi salariu de la stat, pentru că nu mai are nicio funcție clericală, a declarat luni, pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Ad placeholder

Corneliu Bârlădeanu – care a apărut într-o înregistrare video în ipostaze intime alături de un fost elev de la Seminarul Teologic, filmuleț cu care a fost șantajat de trei preoți – nu mai este episcop de Huși din 18 august, când a transmis Sfântului Sinod că se retrage din funcţie, fără însă a-și recunoaște vinovăția. În documentul trimis Sfântului Sinod, chiar în ziua în care trebuia să se decidă dacă va fi caterisit, Corneliu Bârlădeanu spunea că este nevinovat, dar că se retrage din funcţie pentru ”pacea şi binele Bisericii”, ca să nu se prelungească situația de incertitudine din Episcopia Hușilor, unde va fi ales un nou episcop.

”Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, odată cu depunera cererii de retragere, a devenit simplu monah, nu mai are nicio funcție clericală, nicio responsabilitate, nu mai reprezintă biserica, din nicio poziție”, a declarat pentru Libertatea Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Prin retragerea din funcție, Corneliu Bârlădeanu nu a mai ajuns la judecata consistoriului arhieresc. El a devenit astfel simplu monah, a rămas la dispoziție și ”în ascultarea” Sfântului Sinod și a Chiriarhului eparhiei unde va avea de acum înainte domiciliul.

”Este un om pedepsit, și-a asumat pedeapsa, este monah, nu se pune problema revenirii lui în funcție clericală. Consecințele sunt egale cu cele ale unei caterisiri. Dacă nu se retrăgea, se mergea pe consistoriu arhieresc, dar pentru că nu poți caterisi pe cineva care nu mai este episcop, nu mai este cleric, consecința pentru el este că nu va mai sluji niciodată”, a precizat Bănescu.

Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
Recomandări
Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
 

Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române prevede că, după aprobarea cererii unui ierarh de retragere din funcție, Sfântul Sinod stabilește condițiile privind domiciliul și sprijinul financiar pentru cel care nu mai are funcție clericală, dar rămâne în ascultarea bisericii.  Sinodul BOR a decis ca fostul episcop al Hușilor să aibă domiciliul în Episcopia Devei și a Hunedoarei.

Vasile Bănescu a precizat că fostul episcop al Hușilor a fost stabilit acolo pentru că episcopul Devei i-a oferit posibilitatea să locuiască lângă un schit, într-o casă de țară care aparține Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Ad placeholder

”Episcopul Devei îi va oferi posibilitatea să facă ceva acolo, conform pregătirii sale, cum ar fi, de exemplul, să facă traduceri, iar în schimbul prestațiilor sale, va primi un ajutor financiar”, a mai spus Bănescu.

Legat de posibilitatea de a primi în continuare salariul pe care îl avea când era episcop, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că fostul episcop al Hușilor nu mai are cum să ia salariu de la stat, pentru că nu mai prestează niciun fel de serviciu pentru Biserică, el fiind acum doar monah.

”Am ținut-o de mână, până și-a dat ultima suflare”. Povestea româncei care muncește de 30 de ani în Germania
Recomandări
”Am ținut-o de mână, până și-a dat ultima suflare”. Povestea româncei care muncește de 30 de ani în Germania
 

”Nu va avea salariu de episcop, devine monah, nu are salariu de la stat. Informația despre suma de 18.000 de lei ca salariu de episcop este o dezinformare, pentru că nici Patriarhul nu ia această sumă”, a mai spus Bănescu.

Legat de posibilitatea ca, la un moment dat, Sfântul Sinod să decidă cu privire la o eventuală revenire la slujirea liturgică a lui Corneliu Bârlădeanu, așa cum este prevăzut în unul dintre punctele hotărârii din 18 august a Sfântului Sinod, Vasile Bănescu a spus că nu se mai pune problema ca fostul episcop al Hușilor să mai poată sluji.

”Nicodată nu va mai sluji, s-a autoexclus din orice treaptă clericală. Nu se mai pune problema să slujească vreodată, lucrurile sunt ireversibile, definitiv, el devine monah”, a subliniat Bănescu.

Ad placeholder
Printr-un document oficial, Raed Arafat și șefa DSP-urilor îi amenință cu închisoarea pe cei scoși din izolare de Curtea Constituțională!
Recomandări
Printr-un document oficial, Raed Arafat și șefa DSP-urilor îi amenință cu închisoarea pe cei scoși din izolare de Curtea Constituțională!
 

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut informații că fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, cu numele de mirean Onilă, va locui în Episcopia Devei și Hunedoarei, i se va asigura o locuință și va primi în continuare salariul de episcop, de 18.000 de lei, până când Sfântul Sionod va decide dacă el poate reveni la slujire.

După ce Corneliu Bârlădeanu a apărut într-o înregistrare video în ipostaze intime alături de un fost elev de la Seminarul Teologic, care la acel moment avea 17 de ani, Patriarhia i-a cerut de mai multe ori să se retragă din funcție, însă acesta a refuzat. Abia în 18 august, când trebuia să fie judecat în consistoriul arhieresc, unde putea să se ia decizia caterisirii sale, Corneliu Bârlădeanu a trimis cererea de retragere din toate funcțiile bisericești, pierzând dreptul la slujire și devennind monah.

Corneliu Bârlădeanu a făcut plângere la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în legătură cu înregistrarea compromiţătoare în care apare în ipostaze intime alături de un tânăr de la Seminar. Procurorii nu au decis cui aparţine competenţa soluţionării acesteia, așa că sesizarea episcopului a fost trimisă de la o unitate de parchet la alta.

Pe de altă parte, procurorii DNA i-au trimis recent în judecată pe cei trei preoți care l-au șantajat pe Corneliu Bârlădeanu – preotul arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Sebastian Cristi Jitaru, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui și Răzvan Mihail Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni. Un post de episcop vicar și 50.000 de euro i-au cerut cei trei lui Corneliu Bârlădeanu pentru a nu face publice filme în care episcopul de Huși ar fi fost filmat în ipostaze intime cu un elev de seminar care era minor.

Ad placeholder

Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Marea răbdare a Sfântului Sinod în cazul episcopului de Huși

Ad placeholder
S-a retras din fotbal la 26 de ani și s-a făcut șofer pe camion: „Nu îmi e rușine. Muncesc bine și ajung la 2000-3000 de euro pe lună”
PARTENERI - GSP.RO
S-a retras din fotbal la 26 de ani și s-a făcut șofer pe camion: „Nu îmi e rușine. Muncesc bine și ajung la 2000-3000 de euro pe lună”
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
HOROSCOP
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close