De Simona David,

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) consideră că pandemia COVID-19, împreună cu măsurile legale luate de autorități pentru combaterea acestei pandemii (inclusiv declararea stării de urgență pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020) reprezintă evenimente fortuite, care reunesc atât forța majoră, cât și cazul fortuit, se arată într-un comunicat al organizației patronale.

Măsurile luate recent de autoritățile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19 au avut efecte imediate în ceea ce privește circulația cetățenilor, modul de viață de zi cu zi, lucru ce a dus inclusiv la scăderea imediată și dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale și a altor afaceri bazate pe servicii.


Astfel, mai arată RORETAIL, afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat, cu scăderea vânzărilor până la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor fața de furnizori și a plății salariilor.

Riscul unui colaps economic pentru toată industria de retail este iminent, neexistând, cel puțin temporar, niciun remediu pentru această situație și niciun pachet de măsuri pentru redresarea economică a companiilor din domeniu.

Dimpotrivă, situația economică se înrăutățește de la o zi la alta, răspândirea virusului având totodată o curbă de creștere, avertizează patronatele din retail.

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”
Recomandări

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”

 

Zeci de mii de angajați sunt în pericol imediat de a-și pierde slujbele, iar mii de firme din domeniu sunt deja în pragul insolvenței, cu efecte în lanț pentru economia românească.

Patronatele din Retail (RORETAIL):

Ce măsuri iau retailerii din marile centre comerciale

Luând în considerare aceste elemente, retailerii care funcționează în centrele comerciale de tip mall – cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor – vor pune în aplicare următoarele măsuri preventive:

  1. Invocarea pandemiei de coronavirus COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reunește atât forța majoră cât și cazul fortuit și, pe cale de consecință, în temeiul Art.1.351 și 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip  mall pe întreaga durată a stării de urgență decretate începând cu data de 16.03.2020;
  2. Invocarea pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reunește atât forța majoră cât și cazul fortuit și, pe cale de consecință, în temeiul Art.50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp  mall pe întreaga durată a stării de urgență decretate începând cu data de 16.03.2020.

Fonduri guvernamentale, scutiri, amânări

  1. Declararea în mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forță majoră pentru toți comercianții români;
  2. Închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall – cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor;
  3. Achitarea integrală din fonduri guvernamentale a indemnizației pentru șomajul tehnic (75% din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada în care firmele sunt afectate de carantină, starea de urgență sau de alte măsuri cu caracter restrictiv luate de guvern.
  4. Scutirea, amânarea, prorogarea sau reeșalonarea plății taxelor și impozitelor aferente perioadei fără activitate;
  5. Plata urgentă a restanțelor la plata indemnizațiilor pentru concediile medicale precum și a restanțelor la rambursările de TVA;
  6. Obligarea prin legislație specifică a băncilor și altor instituții de credit să amâne sau să reeșaloneze ratele creditelor pentru perioada fără activitate sau cu activitate redusă a companiilor afectate.

RORETAIL este o asociație înființată în anul 2014, care grupează peste 500 de magazine din România.

Acestea comercializează aproximativ 100 de branduri naționale și internaționale, având peste 3.000 de angajați.

Citeşte şi:

Meditaţii online pentru liceenii din mediul rural care se pregătesc de bacalaureat

Cum și cui se acordă şomaj tehnic. Un milion de români riscă să ajungă în această situație

S-au triplat comenzile de drojdie. Într-o singură săptămână s-a cumpărat cât pentru 25 de milioane de pâini

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați
HOROSCOP

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați