Mergi direct la conținut »
Pelerinaj record la Iași, la Sfânta Parascheva: peste 100.000 oameni s-au închinat, alți 30.000 au asistat la slujbă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Pelerinaj record la Iași, la Sfânta Parascheva: peste 100.000 oameni s-au închinat, alți 30.000 au asistat la slujbă

Pelerinaj record la Iași, la Sfânta Parascheva: peste 100.000 oameni s-au închinat, alți 30.000 au asistat la slujbă

Peste 30.000 de oameni au participat la cea mai mare Liturghie în aer liber organizată vreodată la Iași cu ocazia prăznuirii Sfintei Parascheva.

De Cătălin Hopulele,

Pelerini veniți din toate colțurile țării, care s-au închinat sau care urmează să se închine la moaștele Sfintei Parascheva și la cele ale Sfântului Ierarh Spiridon, au umplut pietonalul Ștefan cel Mare, parcul din fața Teatrului Național și inclusiv aleile din fața Palatului Roznovanu (sediul Primăriei).

Parcul din fața Teatrului Național s-a umplut de credincioși

În fiecare an această liturghie, la care au participat constant zeci de preoți din țară și din străinătate, inclusiv înalți ierarhi, a stârnit interesul credincioșilor, dar niciodată nu au fost mai mult de 15.000-20.000 de persoane care să asiste la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Ierarhi din țară și din străinătate

Alături de acesta au fost prezenți pe scena construită în curtea Catedralei Mitropolitane și IPS Nectarie, mitropolit de Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Grecia), care a însoțit la Iași moaștele Sfântului Ierarh Spiridon și alți 17 ierarhi din țară și străinătate.

IPS Nectarie a ținut și un cuvânt de învățătură la finalul slujbei în care a vorbit despre mai multe aspecte liturgice ale vieții trăite în credință de Sf. Parascheva și de Sf. Spiridon, însă la final a reiterat minunile atribuite moaștelor Sf. Spiridon, denumit și „sfântul călător” care își părăsește racla să ajute credincioșii, în special ale mâinii sale drepte, care a fost și adusă la Iași.

IPS Nectarie a asistat la slujbă

Avem astăzi bucuria de a ne afla în mijlocul frățiilor voastre aducând la Iași mâna dreaptă a Sfântului Spiridon făcătorul de minuni! Este mâna preacinstită cu care a binecuvântat pâinea și vinul prefăcute în Trupul și Sângele lui Hristos! Este preacinstita mână în care a ținut cărămida preschimbată la Sinodul I Ecumenic în foc, în pământ și apă, arătând astfel taina lui Dumnezeu Unul în trei Persoane Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Este preacinstita mână îndepărtată de trupul lui, dar care nu s-a pierdut. Aceeași mână ne binecuvintează și ne amintește astăzi de toate adevărurile credinței noastre.

IPS Nectarie

Până la ora 12.00, la moaștele celor doi sfinți se închinaseră, de la începutul pelerinajului, de vineri, 11 octombrie, ora 06.00, peste 100.000 de pelerini.

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»
Recomandări

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

Coadă de 4 kilometri

Coada a variat în lungime de la 2 kilometri, cea mai scurtă, în dimineața zilei de vineri când racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost așezată în baldachinul cu flori, până la aproape 3,5 – 4 kilometri, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când rândul de pelerini a avut și cele mai mari valori.

În toată această perioadă au fost cel puțin 15.000 de oameni care așteptau să se închine la moaște, începând cu ziua de vineri, ajungând la un maximum de 50.000, în dimineața zilei de duminică.

Oamenii au venit pregătiți cu haine groase

Oamenii au venit de acasă pregătiți pentru frig, cu mai multe schimburi la ei, mulți au avut și scaune pe care să se așeze și să se odihnească, iar în fiecare seară după ora 21.00 și până la 06.00 dimineața, voluntari ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au oferit ceai cald și cafea, fiind deja distribuite gratuit în cele trei nopți – de vineri, sâmbătă și duminică – mai bine de o tonă din fiecare lichid.

Mai mulți credincioși față de anul trecut

Toate cifrele arată că anul acesta va fi un pelerinaj record.

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă
Recomandări

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă

În mod normal, racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi retras în Catedrala Mitropolitană marți noapte, pe 15 octombrie, dar cum în ultimii ani rândul de pelerini a fost în continuare mare, va fi lăsată până când numărul oamenilor va fi îndeajuns de mic încât să încapă în curtea catedralei.

Cea mai mare cifră de pelerini care au stat la rând și s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva a fost raportată anul trecut, de aproximativ 120.000, iar anul acesta, dacă fluxul se va păstra constant, estimările arată că vor fi mai bine de 150.000 de persoane.

Dincolo de numărul record de persoane care s-au aflat pe pietonal la slujba de luni, 14 octombrie, cei circa 30.000 de credincioși, un alt record s-a înregistrat în seara zilei de sâmbătă seara, la procesiunea Calea Sfinților.

Racla Sfintei Parascheva, purtată în procesiune de 100 de preoți

Racla Sfintei Parascheva a fost purtată de mai bine de 100 de preoți într-o procesiune pe străzile din centrul orașului, urmați de aproximativ 25.000 de pelerini, conform estimărilor oficiale ale oficialităților.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei precizează faptul că pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva a existat încontinuu, în înregistrările oficiale, din anul în care au fost aduse moaștele la Iași – 1641, de către domnitorul Vasile Lupu.

Din 1996 însă sunt aduse moaștele altor sfinți, în anul respectiv fiind adus capul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, iar din 2000 nu a existat an în care să nu fie aduse moaștele unui alt sfânt sau reclive sfinte, precum lemn din Sfânta Cruce sau brâul Maicii Domnului.

Close
Închide
  Close