Mergi direct la conținut »
Pelerinajul impresionant de Rusaliile catolice, la Șumuleu Ciuc. Peste 100.000 de persoane, la slujbă / FOTO&VIDEO
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Pelerinajul impresionant de Rusaliile catolice, la Șumuleu Ciuc. Peste 100.000 de persoane, la slujbă / FOTO&VIDEO

Pelerinajul impresionant de Rusaliile catolice, la Șumuleu Ciuc. Peste 100.000 de persoane, la slujbă / FOTO&VIDEO

Peste 100.000 de pelerini au participat, sâmbătă, la Șumuleu Ciuc, la tradiționalul pelerinaj de Rusaliile catolice, închinat Fecioarei Maria. Acesta este considerat cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Est.

De Răzvan Mihalașcu,

În numele credinței, unii dintre oameni au pornit spre Șumuleu Ciuc cu câteva zile înainte de sărbătoare. Unii dintre ei au venit cu două trenuri de la Budapesta, precum și cu autocare sau cu mașini persoane, notează Mediafax.

Episcopul romano-catolic de Timişoara, Pal Joszef Csaba, a oficiat ceremonia religioasă de Rusalii la Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc. Este vorba despre locul de pelerinaj catolic care, în urmă cu o săptămână, a fost vizitat şi de Papa Francisc.

„Fecioara Maria, patroana naţiunii maghiare, este fericită dacă copiii săi trăiesc în pace, se ajută reciproc şi sunt uniţi, vom fi admiraţi de lume dacă reuşim să fim împreună”, a spus înaltul prelat romano-catolic în predica oficiată la Șumuleu Ciuc.

Incidentele din Valea Uzului, amintite în predica de Rusalii de la Șumuleu Ciuc

Potrivit sursei citate, înaltul prelat catolic a făcut o referire şi la incidentele din Valea Uzului, despre care a spus că nu este vorba despre un conflict între două popoare, ci „un grup iresponsabil, aţâţat de alţii, a alimentat tensiunea”.

„Ne doare ce s-a întâmplat, acest caz cu sprijinul lui Dumnezeu se va rezolva, noi trebuie să ne păstrăm demnitatea de oameni şi de creştini”, a subliniat episcopul romano-catolic de Timişoara.

La ceremonia religioasă au asistat și politicieni, printre care preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi vicepremierul Semjen Zsolt, şi alţi politicieni din Ungaria.

Slujbe vor mai avea loc, duminică, în ziua de Rusalii, la Catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate. În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de un artist anonim, despre care se crede că este cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

sursă foto: szekelyhon.ro


Citește și:

CSM cheltuie 5,3 milioane de euro bani europeni pentru „asigurarea unei transparențe sporite” a justiției, dar se folosește de numele unor ziariști cunoscuți ca să blocheze informațiile din dosare!

Close
Închide
  Close