Exercițiile de „foc viu”, care trebuiau să aibă loc la 240 km de coasta de sud-vest a Irlandei, vor fi mutate în afara Zonei Economice Exclusive (ZEE) a republicii.

„Puteți să vă imaginați că stăm aici și o rachetă trece pe deasupra capetelor noastre”, spune pentru CNN Patrick Murphy, director al Irish Southh and West Fish Producers Organisation.

„Nu vrem ca nimeni să deschidă focul în apele noastre. Aici ne câștigăm noi existența”, declară, la rândul lui, Sean Carleton, un alt pescar din orașul Castletownbere, care plănuia să iasă la pescuit, în ciuda avertismentelor din partea Ambasadei Rusiei la Dublin că ar putea fi periculos.

Și ministrul irlandez Michael Noonan avertizase că exercițiile planificate ar putea avea și consecințe „devastatoare” pentru o serie de specii din zonă, inclusiv pentru mai multe tipuri de balene.

În aceste condiții, pescarii s-au transformat în „diplomați” și s-au întâlnit cu ambasadorul rus pentru a-i aduce la cunoștință îngrijorările lor, subliniind că își doresc să protejeze biodiversitatea și viața marină.

Mutarea exercițiilor, „un gest de bunăvoință”

După această întâlnire, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a anunțat că exercițiile vor fi „relocate în afara ZEE a Irlandei”.

Decizia de mutare a exercițiului a fost luată ca un „gest de bunăvoință”, pentru a nu „îngreuna activitățile de pescuit ale navelor irlandeze în zonele tradiționale de pescuit”, a declarat sâmbătă ambasadorul Rusiei în Irlanda, Yuri Filatov.

„Sunt șocat. Nu credeam că noi am putea avea un impact asupra diplomației internaționale”, spune Patrick Murphy.

Întreaga comunitate s-a simțit ușurată la auzul veștii, iar pescarul Sean Carleton spune în glumă că se așteaptă să nu pescuiască nicio navă rusească în următoarele zile, ci doar mult pește.

După această victorie, pescarii au anunțat că vor organiza manifestații similare, dacă lucrurile nu se schimbă pe termen lung.

”Mesaj pentru NATO”

Exercițiile navale sunt programate să aibă loc în perioada 3-8 februarie. Dreptul internațional permite armatei ruse să efectueze exerciții în zonă, potrivit Washington Post.

Chiar dacă se îndepărtează de coastele irlandeze, manevrele Rusiei vor avea loc în continuare deasupra unor cabluri de comunicații submarine vitale, cred experții militari citați de Irish Times.

Oficialii se așteaptă ca exercițiile să se mute spre vest, chiar în afara zonei economice exclusive a Irlandei, dar tot deasupra cablurilor care leagă Europa de America de Nord.

„Intenția nu este de a tăia cablurile, ci de a transmite un mesaj că le pot tăia oricând doresc. Mesajul este adresat NATO, nu Irlandei”, a declarat duminică o sursă militară irlandeză.

Disputa legată de exercițiile ruse din apopierea țărmului irlandez are loc în contextul tensiunilor dintre dintre Moscova și Kiev. Rusia a comasat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, iar oficialii de la Washington și Londra au avertizat că o invazie militară rusă în țara vecină este iminentă.

Urmărește-ne pe Google News