Printre semnatarii scrisorii adresate ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, se numără Orla Guerin de la BBC, fostul jurnalist Bill Keller de la New York Times, John Kampfner, directorul executiv al grupului de reflecție Chatham House și David Remnick, editorul New Yorker. Este vorba despre jurnaliști care au lucrat pentru instituții media din 22 de țări, iar cel mai vechi semnatar a sosit la Moscova în 1964, în timp ce cel mai recent a părăsit Rusia în ultimele săptămâni.
Foștii corespondenți străini s-au declarat „șocați și îngrijorați” de arestarea jurnalistului american și de acuzațiile care i-au fost aduse, precizând că măsurile luate împotriva lui transmit „semnal îngrijorător și periculos despre disprețul Rusiei față de presa independentă și arată indiferența față de soarta unui jurnalist tânăr, talentat și onest”.
„Evan Gershkovich are un palmares lung și impresionant de activitate jurnalistică. (…) Nu avem nicio îndoială că singurul scop și singura intenție a muncii sale a fost să își informeze cititorii cu privire la realitatea actuală din Rusia. Căutarea de informații, chiar dacă aceasta înseamnă supărarea intereselor politice, nu îl face pe Evan un criminal sau un spion, ci un jurnalist. Jurnalismul nu este o crimă”, afirmă semnatarii scrisorii.
Evan Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, a fost reținut pe 29 martie în orașul Ekaterinburg din Urali sub acuzația de spionaj și riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.
Kremlinul a afirmat că tânărul a efectuat acte de spionaj „sub acoperirea” jurnalismului, iar Lavrov a spus că Gershkovich a fost prins „în flagrant” în timp ce încerca să obțină informații secrete.
În prezent, el este deținut în închisoarea Lefortovo. La o audiere de marțea trecută, un judecător a respins apelul jurnalistului împotriva deciziei de a fi ținut în detenție înainte de proces.
Gershkovich este primul jurnalist american reținut pentru astfel de acuzații de la sfârșitul războiului rece. Atât Wall Street Journal, cât și guvernul american au condamnat arestarea reporterului și au negat că acesta ar fi fost implicat în acte de spionaj.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a acuzat că detenția acestuia face parte din „încercările continue ale Kremlinului de a intimida, reprima și pedepsi jurnaliștii și vocile societății civile”.
Foto: EPA