MENIU CAUTĂ
06 Feb. 2018 15:15 , de Cristina Sterian

#SalariileRomanilor. Plătești ca să muncești: Sute de angajați din Educație cu un sfert de normă, fără niciun leu la salariu după modificarea Codului Fiscal

Distribuie

Plătești ca să muncești. În această situație dramatică se vor trezi, la jumătatea lunii, atunci când ar trebui să încaseze salariul pentru munca depusă, toți angajații din Educație care sunt încadrați cu un sfert de normă. Pe acești oameni, majoritatea personal nedidactic, modificarea Codului Fiscal îi aduce în situația de a nu lua niciun leu la salariu. Ba mai mult, unii dintre ei ar trebui să vină cu bani de acasă pentru a-i da statului. Sindicaliștii din Educație nu au o cifră a celor care se vor trezi peste câteva zile că nu au de încasat niciun leu pentru o lună muncită, însă spun că nu sunt nici pe departe cazuri izolate.

Sindicaliștii din Educație reclamă o situație aberantă generată de modificarea Codului Fiscal, și anume, după intrarea în vigoare a acestei legi personalul nedidactic angajat în școli cu un sfert de normă va munci pe degeaba. Practic, pentru o lună muncită, odată cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, ei nu vor mai primi niciun leu în ziua de leafă. Ba mai mult decât atât, vor fi oameni care vor trebui să vină cu bani de acasă pentru a-și plăti contribuțiile sociale. Situația este generată, în principal, de faptul că toate dările către stat se raportează la salariul minim pe economie, inclusiv în cazul angajaților cu normă mică și cu venituri cu mult sub salariul minim.

”Salariile din învățământ sunt nemulțumitoare, mai mult au loc tăieri de salarii. Celor cu jumătate de normă le vor scădea salariile cu circa 200 de lei, iar cei cu un sfert de normă ar trebui să vină de acasă cu vreo 50 de lei. Am primit zeci de telefoane în care mi se reclama această situație, oamenii sunt nemulțumiți, e vorba de muncă neplătită pentru cei cu un sfert de normă. În școlile din rural, în școlile mici, există oameni de serviciu cu un sfert de normă, aceștia, dar si alții nu vor mai veni la muncă, atunci când vor vedea că nu au niciun leu de încasat. Nemulțumirea e foarte mare”, a declarat liderul Liderul Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea, Constantin Ionescu.

Sindicaliștii spun că vor trimite o adresă la Guvern prin care se va solicita o întâlnire urgentă în vederea rezolvării acestei situații, iar dacă lucrurile nu se vor rezolva, s-ar putea trece la acțiuni de protest.

”Vom trimite adresă către Guvern și vom cere o întâlnire pentru negocieri, în funcție de rezultatele intalnirii vom stabili ce facem în continuare. Toată lumea e nemulumită de ce se întâmplă în sistemul de salarizare. Am primit zeci de telefoane, doamnele secretare din școli mă întreabă cum le vor spune ele oamenilor că nu au niciun leu de primit la salariu. Vă dați seama ce reacții vor avea bieții oameni. Vor fi multe astfel de cazuri în Vrancea, în mediul rural, dacă nu se rezolvă în termen scurt ne gândim la acțiuni de protest ”, a mai declarat liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu.

Situația este similară și la Buzău, dar sindicaliștii de aici speră ca lucrurile să se rezolve până în ziua de salariu.

”Este vorba îndeosebi de cei din mediul rural, cei cu jumătate de normă vor pierde câteva sute de lei la salariu, iar cei cu un sfert de normă vor trebui să aducă bani de acasă ca să-și achite contribuțiile sociale. Dacă nu se modifică nimic, în această situație se vor afla acești oameni. Prima lor reacție va fi să nu mai vină la serviciu, iar asta va aduce unele școli în imposibilitatea de a mai funcționa cum trebuie. E vorba despre femei de serviciu, personal de îngrijire, dar si despre secretare, contabile. Nu avem o evidență clară a celor ce vor fi afectați, însă sunt numeroase cazuri în mediul rural”, a declarat liderul Sindicatului Invățământului Preuniversitar Buzău, prof. Ion Dobre.

Personalul din școli ar trebui să încaseze lichidările pentru luna ianuarie in jurul datei de 13-15 februarie. Atunci se va ști cu adevărat amploarea situațiilor aberante generate de modificările aduse Codului Fiscal.

Citește și: EXCLUSIV/Simona Halep, la un pas să dea cu piciorul unei sponsorizări de 2 milioane $! Ofertată de o companie americană

REPORTAJ/ A fost abandonat de mama sa într-un orfelinat, dar a ajuns în semifinala Eurovision. Save, portretul unui învingător/FOTO

Citește mai multe despre invatamant, personal, reducere și Salarii pe Libertatea.

Comentarii