MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

#SalariileRomânilor. PNL a sesizat Avocatul Poporului, în cazul OUG de modificare a Codului Fiscal

Distribuie

PNL a depus, luni, la Avocatul Poporului sesizarea în vederea contestării la Curtea Constituţională a Ordonanței de Urgență de modificare a Codului Fiscal. Sesizarea a fost depusă de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, şi deputatul Ioan Cupşa, preşedintele Comisiei Juridice a PNL. Doar Avocatul Poporului poate contesta ordonanțele de urgență la Curtea Constituțională, la solicitarea partidelor, a sindicatelor sau chiar a cetățenilor.

UPDATE. Liberalii au depus sesizarea prin care îi cer Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională modificările fiscale făcute de Guvern. În plus, PNL vrea să depună moţiune de cenzură, motiv pentru care caută sprijin şi din partea celorlalte formaţiuni parlamentare. Subiectul va fi dezbătut în şedinţa liberalilor din această după-amiază.


PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, din cauza noilor măsuri fiscale, pe care Executivul le-a adoptat în ședința de miercuri 8 noiembrie. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirma că, pentru moţiunea de cenzură, se va apela la ”susţinerea fiecărui partid politic şi a fiecărui parlamentar”.

„Moțiunea de cenzură trebuie să strângă opoziția în jurul PNL și să amplifice sciziunile din PSD”, a transmis duminică și vicepreședintele PNL Cristian Bușoi.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a spus că ceea ce face Guvernului este ”o bătaie de joc” şi o ”harababură fiscală”.

Iată ce prevede Ordonanța de modificare a Codului Fiscal: Apare contribuția asiguratorie pe muncă, de 2,25%, ce va fi plătită de angajator.

Şi Blocul Naţional Sindical a ameninţat cu sesizarea Avocatului Poporului în vederea iniţierii unei acţiuni la Curtea Constituţională.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat că a transmis Guvernului faptul că, prin Ordonanța de Urgență de modificare a Codului Fiscal se încalcă două tratate internaționale, și anume Codul European pentru securitate socială și Carta socială europeană revizuită, care stabilesc ponderile cu privire la susținerea unui sistem de securitate socială, de către lucrători. El a explicat că există o limită maximă pe care lucrătorii o pot suporta. care a fost depășită prin transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Potrivit liderului BNS, textul Ordonanței încalcă prevederile tratatelor internaționale, și, în plus, și articolul 11 în Constituție, care specifică clar importanța tratatelor ratificate de Parlamentul României, care sunt superioare legilor naționale.


Citește și: VIDEO/ Contabilitatea tristă a sărăciei: pensionarii cu venituri mici nu au dreptul la ajutor de încălzire. Lemnele de foc, udate cu lacrimile bătrânilor

Citește mai multe despre #SalariileRomanilor, avocatul poporului și PNL pe Libertatea.

Comentarii