Mergi direct la conținut »
Cum va fi plafonat prețul energiei: populația va beneficia de energie ieftină de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Acestea vor fi forțate să vândă aproape de prețul de producție
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Cum va fi plafonat prețul energiei: populația va beneficia de energie ieftină de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Acestea vor fi forțate să vândă aproape de prețul de producție

Cum va fi plafonat prețul energiei: populația va beneficia de energie ieftină de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Acestea vor fi forțate să vândă aproape de prețul de producție

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat proiectul privind metodologia prin care prețul curentului electric consumat de către populație va fi plafonat.

De Daniel Ionașcu,

Potrivit documentului, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, cei mai ieftini și mai profitabili producători de curent electric din țară, vor fi forțați să vândă în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 un procent de până la 65% din producția lor de energie la preț de producție, plus o marjă de 5%.

Reamintim, Guvernul a adoptat la finele anului trecut o ordonanță prin care instituie plafonarea prețului energiei și gazelor.

Situație grea pentru producătorii pe cărbune

Între timp, din cauza avariilor din sistemul energetic românesc și a grevei minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, prețul electricității a urcat masiv pe bursă, până la 650 de lei/MWh.

Greva minerilor s-a încheiat joi seara.

Totuși, situația Complexului Energetic Oltenia este foarte grea. Minerii s-au plâns că achiziționarea certificatelor de emisii provoacă mari daune companiei.

Atât Complexul Energetic Oltenia, cât și Complexul Energetic Hunedoara, celălalt mare producător pe cărbune din România, sunt așteptate să raporteze pierderi.

Ministrul Energiei Anton Anton a anunțat că va cere exceptarea producătorilor pe cărbune de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri, instituită de Guvern prin aceeași ordonanță de la finalul lui 2018.

Close
Închide
  Close