MENIU CAUTĂ
09 Iul. 2018 21:00 , de Ştefan Pană

Povești dramatice în spatele anunțurilor de la mica publicitate. Când ajungi să vinzi bucăți din tine pentru ”o baie și un pat mai mare”

Distribuie

Anul trecut, 33 de români de pe listele de aşteptare pentru un transplant renal au murit. Motivul este binecunoscut în ţara noastră: sunt mai mulţi bolnavi decât donatori.La finalul lui 2017, pe aceste liste de aşteptare erau aproape 5.000 de români, iar în cursul anului au fost efectuate mai puţin de 150 de operaţii, potrivit datelor Agenţiei de Transplant.

Din această acută nevoie de organe a apărut o piaţă neagră a organelor, iar asta chiar în văzul tuturor: pe internet.

  •  Oamenii cer pe internet între 8.000 şi 90.000 de euro pentru rinichiul lor, în funcţie de vârstă şi starea de sănătate
  •  Pe listele de aşteptare pentru un transplant renal sunt aproape 5.000 de bolnavi, însă anual se fac doar în jur de 100 de astfel de operaţii.
  •  Legea pedepseşte acest tip de publicitate cu până la 7 ani de închisoare, iar vânzarea de organe poate costa 10 ani de puşcărie

O simplă căutare dezvăluie un adevăr sumbru: oameni săraci şi disperaţi vor să îşi vândă organele către oameni bolnavi şi la fel de disperaţi. Uneori, sumele pe care le cer sunt derizorii. Ar face orice pentru a ieşi din sărăcie.

Un sacrificiu aproape suprem pentru 'o baie, jucării și un pat mai mare'

În spatele unui astfel de anunţ stă şi mama a doi copii minori. Să îi spunem Mariana. Are în jur de 40 de ani. Răspunde aproape imediat la un SMS prin care am vrut să aflăm dacă anunţul de pe internet mai este valabil.

Acel anunţ era laconic: conţinea oferta – un rinichi -, menţiunea că este vorba despre o femeie, care nu bea şi nu fumează şi grupa de sânge. Aflăm de la Mariana că anunţul este încă valabil. Fusese postat cu doar o zi în urmă, dar primise deja 2 oferte.

Am mai vorbit cu cineva, voia să se sfătuiască. (…) Mi-a zis că la Timişoara se poate face transplantul, dar medicii cer bani', spune femeia.

Intuiește un oarecare interes din partea interlocutorului și prinde curaj.

A mai primit o ofertă din Iaşi, dar beneficiarul ar fi vrut ca ea să se mute acolo pentru analize şi operaţie. Nu pot, am doi copii mici de care trebuie să am grijă', explică Mariana.

Pare că nu este prima oară când se gândeşte la o astfel de soluţie extremă. Ne spune imediat că are toate analizele făcute şi că este foarte sănătoasă. Primim asigurări că nu are vicii. Nu îşi permite. Eu şi soţul meu suntem oameni simpli, normali. Dar, suntem amărâţi', se destăinuie ea, cu greu.

Nu vrea din prima să spună de ce vrea să renunţe la un rinichi. Am probleme. Vă daţi seama că de bine nu...', spune ea. Câteva minute mai târziu, aduce vorba despre copiii ei.

E pentru binele lor. Vreau să le ofer o viaţă mai bună, ce am avut şi eu la mama mea, o baie, jucării, să nu mai tot dormim înghesuiţi', spune femeia.

Despre preţ nu a vrut să vorbească iniţial. Accepta şi 8.000 de euro. A urmat apoi un SMS: 8.000 este puţin. Mai ales că, într-o aşa operaţie, sunt destule riscuri şi am doi copii care chiar riscă să rămână fără mamă dacă ceva nu decurge bine'.

Un rinichi, biletul spre altă țară

Cazul Marianei nu este singular. Pe numai un site se pot găsi undeva la aproape 600 de astfel de anunţuri. Câţi dintre aceşti donatori ar fi dispuşi să meargă până la capăt cu planul lor este greu de spus.

Andrei are 18 ani şi spune hotărât că, da, vrea să meargă până la capăt. Cere 20.000 de euro pentru rinichiul său. E tânăr, are o grupă sanguină rară, 0 negativ, şi este foarte sănătos.

Din când în când mai fumează, dar a citit că asta nu influenţează foarte mult sănătatea rinichiului. De ce şi-ar vinde o bucată din corp? Pentru că vrea să plece din ţară.

Mă grăbesc, am nevoie de bani de început, aşa că să-mi spuneţi repede', zice el. Preţul nu este negociabil şi alte detalii nu vrea să dea. Nu până când nu ne vom putea întâlni faţă în faţă. Îi este teamă, pentru că ştie despre tot felul de cazuri'.

Un organ vândut – 10 ani de închisoare

Se referă la situaţii în care astfel de donatori au ajuns în spatele gratiilor. Pentru că ceea ce fac ei este ilegal. Cine este prins că îşi vinde un organ poate ajunge în închisoare şi 10 ani. Inclusiv tentativa se pedepseşte.

Mariana şi Andrei, precum şi restul sutelor de astfel de oameni disperaţi, pot fi condamnaţi şi numai pentru că au publicat acel anunţ. Legea prevede sancţiuni de până la 7 ani pentru acest tip de publicitate. Dar riscă, își riscă libertatea și chiar viața pentru speranța că apoi va fi, poate mai bine. Sau nu.


Citeşte şi:

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/Borcea s-a îmbogățit în închisoare. Culmea afacerilor: A vândut gaz lichefiat până și Penitenciarului Poarta Albă, unde a fost închis

 

 

Comentarii