MENIU CAUTĂ

Preşedintele Iohannis a participat la ceremonia dedicată victimelor Revoluţiei, în Piaţa Universităţii / FOTO&VIDEO

Distribuie

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi,  la ceremonia dedicată victimelor Revoluţiei din 1989, în Piața Universității, unde a depus o coroană de flori.

Şeful statului a fost primit cu onoruri militare şi întâmpinat de şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

La sosirea în Piaţa Universităţii, preşedintele Iohannis a fost aplaudat de cei prezenţi. Câţiva participanţi la eveniment au strigat „Bravo”. Şeful statului a dat mâna cu o parte dintre cei prezenţi la ceremonie.

Ulterior, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la monumentul dedicat Revoluţiei.

Coroane de flori au mai fost depuse, la împlinirea a 28 de ani de la Revoluție, și din partea Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului, Ministerului Apărării Naţionale şi din partea asociaţiilor şi fundaţiilor revoluţionarilor din 1989.

Foto: Vlad Chirea

Cântec în fața monumentului dedicat lui Cristian Pațurcă

În fața teatrului Național și-a făcut apariția și un muzician, care a cântat în fața monumentului dedicat lui Cristian Pațurcă.

Simbol al Revoluției și manifestărilor premergătoare din P-ța Universității, locul de veci al artistului Cristian Pațurcă este unul dintre cele mai sărăcăcioase morminte din Cimiterul Bellu, așa cum au fost și ultimii ani ai vieții sale. Bolnav, rămas fără casă, care a fost retrocedată, cu prieteni politici influenți care s-au folosit de el, dar mai ales fără familia sa (soția l-a părăsit), ultimii ani ai vieții sale i-a petrecut în sărăcie, prin spitale și locuind în sediul ”Asociației 21 decembrie”, care i-a ridicat un frumos monument în P-ța Universității.

Pațurcă, cel ce se identifică mereu cu refrenele „Mai bine haimana, decât trădător/ Mai bine huligan, decât dictator” ori ”Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă” a trăit în ultima perioadă a vieții sale cu speranța că va mai putea cânta manifeste muzicale împotriva oricărui neocomunist.

Guvernul României i-a trimis lui Cristian Pațurcă un ajutor de 20 milioane lei imediat după materialul apărut în Libertatea, în care am semnalat problemele financiare și de sănătate ale artistului.

Internat de circa două luni de zile la Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna (Prahova), folkistul a primit banii prin intermediul reprezentanților ”Asociaœiei 21 decembrie”, al cårui membru era în acel moment.

”Nu pot decât sî le mulțumesc oamenilor ce m-au ajutat, mulțumesc președintelui”, spunea, atunci, Cristian Pațurcă.


Eveniment memorabil pentru medicina românescă. Doi români au fost acceptați în Academia Franceză de Medicină / FOTO


 

Citește mai multe despre președinte, revolutia din 1989 și Universitate pe Libertatea.

Comentarii