MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Prețul petrolului a crescut la 67 de dolari pe baril în urma protestelor din Iran. Urmează scumpirea carburanților

Distribuie

Prețul petrolului a crescut la 67 de dolari pe baril în urma protestelor din Iran, al treilea exportator de țiței din cadrul OPEC, potrivit Reuters. Acesta este cel mai mare nivel atins din 2015 încoace și va duce, cel mai probabil, la scumpirea carburanților dacă situația persistă.

Iranul se confruntă de cinci zile cu proteste ale populației. Inițial acestea vizau situația economică proastă și implicarea militară a Iranului în conflictele din Siria și Irak, care s-a dovedit costisitoare. Însă ulterior acestea s-au transformat în proteste împotriva ayatolahului Khamenei, liderul suprem al țării, și a președintelui Hassan Rouhani.

Iranul a tăiat accesul la rețeaua de partajare foto Instagram pentru a nu mai putea fi transmise imagini și la aplicația de mesagerie Telegram, pe care s-au propagat mesajele antiguvernamentale.

”Războiul prețurilor”

Reamintim, Arabia Saudită a declanșat în 2014 un ”război al prețurilor” în încercarea de a scoate de pe piață petrolul de șist extras din SUA. Ca urmare, prețul petrolului a scăzut atunci de la 110 dolari pe baril până la valori situate în jurul a 50 de dolari.

Ulterior, producătorii din cadrul OPEC, dar și Rusia, au agreat o reducere a producției pentru a sprijini prețul petrolului. Astfel, prețul petrolului a urcat anul trecut cu circa 17%.

Acum, însă, petrolul s-a mai scumpit cu încă 0,5% din cauza problemelor din Iran. Țară cu 80 de milioane de locuitori, Iranul este in rival regional al Arabiei Saudite, cu care se confruntă indirect pentru influență în Siria și Yemen.

Carburanții, preț crescător

Prețurile benzinei și motorinei au crescut cu 14% în România față de nivelurile înregistrate în vară, ca urmare a reintroducerii supraaccizei de 7 eurocenți pe litru și a uraganelor care au dus la majorarea cotațiilor țițeiului.

Citește mai multe despre Benzină, instagram, motorina, petrol și Telegram pe Libertatea.

Comentarii