Mergi direct la conținut »
Prima reacție a lui Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiției a cerut revocarea sa: "Raportul este răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneţia"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Prima reacție a lui Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiției a cerut revocarea sa: "Raportul este răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneţia"

Prima reacție a lui Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiției a cerut revocarea sa: „Raportul este răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneţia”

După ce ministrul Justiției a cerut revocarea sa din funcție, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că raportul de evaloare întocmit de Tudorel Toader este răspunsul pe care Guvernul îl dă Comisiei de la Veneția.

„Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România”, a declarat Augustin Lazăr, într-o declarație de presă susținută la PÎCCJ, conform Mediafax.

Comisia de la Veneția a avertizat că modificările aduse de Parlament Codurilor Penale și Legilor Justiției slăbesc lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave.

Procurorul general a explicat că va răspunde criticilor făcute de ministrul Justiției în zilele următoare.

„Respectarea principiilor şi valorilor constituţionale a stat la baza mandatului meu. Mi-a asumat luarea unei atitudine publică de a exprima un punct de vedere ca reacţie la atacturile nejustificate la adresa sistemului judiciar”, a menționat Lazăr.

Augustin Lazăr a susținut că demersul revocării sale din funcția de procuror general este de natură să destabilizeze Ministerul Public deoarece contravine atât analizei realizate de Inspecția Judiciară, cât și celei a CSM.

„Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei, fără o bază factuală şi solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituţiei e esenţială”, a declarat Augustin Lazăr.

Tudorel Toader a anunțat miercuri că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului-general, Augustin Lazăr. Ministrul Justiției a prezentat timp de o oră un raport structurat în cinci părți prin care a susținut că activitatea lui Augustin Lazăr contravine Constituției.

Raportul privind evaluarea procurorului general Augustin Lazăr a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. Documentul are 63 de pagini și este structurat pe cinci capitole.


Citește și Ștefi, fetița care învață la lumina lanternei, riscă să ajungă din nou în stradă. Primăria i-ar da un container, dar nu promite nimic


 

Close
Închide
  Close