Mergi direct la conținut »
Prințul Charles dă bani pentru salvarea unei biserici de lemn din Sălaj
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Prințul Charles dă bani pentru salvarea unei biserici de lemn din Sălaj

Prințul Charles dă bani pentru salvarea unei biserici de lemn din Sălaj

Prințul Charles dă bani pentru salvarea unei biserici de lemn din Sălaj. Prințul Charles are o proprietate la Viscri.

Un grup de iubitori ai patrimoniului face apel pentru găsirea de resurse financiare pentru salvarea unei biserici de lemn din Sălaj, oferind totodată, gratuit, ajutor în realizarea unei părţi a documentaţiei şi anunţând că moştenitorul Coroanei Britanice, Prinţul Charles, va sprijini intervenţia cu o parte din costuri.

„Biserica de lemn din Brusturi, comuna Creaca, judeţul Sălaj, este unul dintre acele monumente din România care nu vor mai supravieţui iernii 2018-2019 dacă nu se intervine de urgenţă! Şi pentru că avem alături de noi câţiva oameni inimoşi din nord-vestul ţării, între care se află doctorul Bogdan C. Pintea şi preotul Cristian Popa, care ne-au solicitat ajutorul, am decis să ne implicăm în salvarea ei”, se arată pe pagina de Facebook a Proiectului „Ambulanţa pentru Monumente” iniţiat de către un grup de iubitori ai patrimoniului şi derulat de către Asociaţia Monumentum.

Prințul Charles dă bani pentru salvarea unei biserici de lemn din Sălaj: „Va suporta o parte din costuri!”

Pentru refacerea acoperişului bisericii şi punerea în siguranţă a monumentului, este nevoie de circa 13.500 de euro, pentru studii şi expertize, analize şi materiale de construcţii.

„Deja beneficiem de o echipă consolidată de specialişti, între care Ileana Burnichioiu şi Bogdan Ilieş, care ne vor ajuta pro bono cu realizarea unei părţi a documentaţiei. Alteţa sa Regală, Prinţul de Wales, susţinător al proiectului ‘Ambulanţa pentru monumente’, va sprijini intervenţia cu o parte din costuri.

Dar, pentru a ajunge la suma necesară, ne bazăm din nou şi pe ajutorul vostru. Orice fel de sumă contează!”, precizează iniţiatorii demersului.

„Monumentul provine cel mai probabil din jurul anului 1701 şi este înscris în Lista Monumentelor Istorice. Biserica a fost ridicată din bârne de stejar, la dimensiuni reduse, pe un plan dreptunghiular.

La răsărit, absida se închide în cinci laturi, iar pe sud se remarcă un pridvor şi îmbinări în console masive. Vechimea, tehnica arhaică de construcţie, silueta, detaliile sculptate, alături de pictura din interior constituie argumente puternice pentru ca acest reprezentant deosebit al arhitecturii noastre din lemn să fie cât mai repede salvat.

Intervenţia pentru refacerea învelitorii şi consolidarea acoperişului este programată pentru luna octombrie 2018″, se precizează în postarea menţionată.

AGERPRES


Citește și:

O româncă numită ministrul Sportului în Franța. Fosta înotătoare Roxana Mărăcineanu a fost numită de Macron în guvernul francez

Românca Roxana Mărăcineanu, noul ministru al Sportului din Franța, s-a făcut remarcată criticând dur sportul francez

 
 
Close
Close
Închide