UPDATE ora 18.45: Atacul cibernetic a fost executat cu aplicația ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate, a anunțat Directoratul Naținonal de Securitate Cibernetică într-un nou comunicat de presă.

Atacul a început de duminică, 10 februarie, cu Spitalul de Pediatrie Pitești din s-a extins duminică și luni în alte 20 de spitale din toată țara. De asemenea, „79 de spitale au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare pentru a se stabili daca au fost (sau nu) ținta atacului”, precizează DNSC.

Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranță a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă) cu excepția unuia, ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Aceasta ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor și a datelor, potrivit DNSC.

Lista spitalelor afectate de atacul cibernetic:

  • Spitalul Județean de Urgență Buzău
  • Spitalul Județean de Urgență Slobozia
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța
  • Spitalul Județean de Urgență Pitești
  • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța
  • Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara
  • Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare
  • Spitalul Municipal Sighetu Marmației
  • Spitalul Județean de Urgență Târgoviște
  • Spitalul Clinic Colțea
  • Spitalul Municipal Medgidia
  • Institutul Clinic Fundeni
  • Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB)
  • Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași)
  • Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga
  • Spitalul orășenesc Băicoi
  • Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București
  • Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
  • Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București
  • Centrul medical MALP SRL Moinești
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Vezi și: Ce este Hipocrate, „sistemul nervos” al mai multor spitale din România, blocat luni de un atac cibernetic. Ce spune șeful companiei care îl administrează

UPDATE ora 12.58: Ministerul Sănătății anunță, printr-un comunicat, că 18 unități medicale din țară sunt afectate de atacul cibernetic care a avut loc în timpul nopții de duminică spre luni.

„În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate”, se precizează în comunicat.

Spitalele afectate sunt: Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB), Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul Județean de Urgență Targoviște, Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași), Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Municipal Medgidia și Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Atacul este investigat de specialiști și „au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac”, se precizează în comunicat.

„Ministerul Sănătății, în parteneriat cu instituțiile din domeniu, monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc.”, adaugă reprezentanții ministerului.

UPDATE ora 12.16: La Iași, sunt afectate de atacul cibernetic cel puțin două spitale. Este vorba despre Institutul Regional de Oncologie și Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Sursele Libertatea au confirmat că, în acest moment, ambele au tăiat legăturile cu platforma Hipocrate, unde aveau câte un server dedicat, prin care comunicau cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru decontări sau cu Ministerul Sănătății și alte platforme.

În prezent, se fac verificări pentru a se vedea cum poate fi recuperat accesul, iar între timp activitățile medicale se desfășoară normal, dar cu timpi mai mari de așteptare pentru înregistrarea tuturor datelor pe alte sisteme, pentru raportarea ulterioară.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

***

Știre inițială: „Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat în cursul zilei de astăzi cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a transmis DNSC.

Reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică recomandă, în acest context, ca „echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor”.

Printre spitalele bucureștene afectate de atac se numără Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, Spitalul Clinic Colțea şi Institutul Clinic Fundeni, relatează News.ro.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat pentru Libertatea că în unitatea medicală s-a găsit o soluție pentru continuarea activității fără conexiune la internet astfel încât pacienții să nu fie lăsați să aștepte.

„Noi am reluat intern activitatea, nu suntem încă cuplați la internet, din informațiile pe care le am eu, ca să ne protejăm oarecum. Serverul nostru este curat. Este o problemă a Hipocratului (sistemul informatic Hipocrate – n.r.). Am avut, într-adevăr, blocată activitatea de dimineață, dar acum intern lucrăm. Este un sistem informatic închiriat de la o firmă și ei au, practic, atacul la nivel național, din ce știu eu. Noi am găsit o metodă să lucrăm intern ca să funcționăm și să nu ținem pacienții la ușă”, a declarat Beatrice Mahler, precizând că din cauza problemelor de la sistemul informatic „s-a aglomerat camera de gardă, dar nu într-o măsură care să nu fie gestionabilă ulterior”.

Și reprezentanții Spitalului „Bagdasar-Arseni” au declarat că unitatea medicală funcționează offline, relatează News.ro.

„Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public. În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au precizat reprezentanții spitalului.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (24)

EmiM   •   13.02.2024, 07:02

Ar trebui să acorde mai mare atenție securitatiiu

Gabryella   •   13.02.2024, 05:01

Situația e foarte alarmanta ,trebuie remediata problema urgent!

Notme   •   13.02.2024, 03:55

Astea nu se întâmplă tocmai degeaba ,bănuiesc și sper că nu mă înșel că cineva mai are nevoie să persifleze niște bani si asta cum ,dovedind că sistemul informatic este unul slab și va trebui î locuit cu altceva lucru care înseamnă alți bani deci cineva va cere mai mulți bani din nou pentru ceva mai bun ,părerea mea este că spitalele sau orice infrastructură critică ar trebui să aibă rețea intranet fără legătură direct cu internetul o rețea dedicată doar infrastructurii critice care să nu poate fi accesată extern de nimeni ,asta ne dovedește incâ odatâ vulnerabilitatea societații în fața sistemelor electronice de orice tip ,ni se dovedește că internetul ori sistemele electronice nu sunt doar nesigure dar mai mult de atât expun viața oamenilor nevinovați în pericol iar asta ar trebui să dea de gândit oricui ,cât de expuși suntem prin prisma digitalizari acelerate dar făcută pe genunchi

Vezi toate comentariile (24)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI