MENIU CAUTĂ

Procurorul general, despre dosarul violențelor de la mitingul diasporei. „S-au luat măsuri pentru ca ancheta să fie imparţială”

Distribuie

Procurorul general, despre dosarul violențelor de la mitingul diasporei. Augustin Lazăr, procurorul general, susține că are încredere în procurorii care anchetează violențele de la protest și le va asigura acestora resursele necesare pentru soluționarea dosarului.

Lazăr mai asigură cetăţenii că s-au luat măsuri ca ancheta să fie una imparţială, conform Mediafax.ro.

„Văzând dezbaterile publice privind evenimentele violente ce au avut loc în noaptea de 10/11 august 2018 cu ocazia manifestaţiei din Bucureşti, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doreşte să asigure opinia publică cu privire la luarea tuturor măsurilor legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează vătămarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, în scopul clarificării modului în care s-au derulat evenimentele, al aflării adevărului despre faptele şi persoanele implicate, precum şi al stabilirii responsabilităţilor legale”, se arată în mesajul procurorului general, transmis printr-un comunicat de presă.

Augustin Lazăr a precizat că anchetele instrumentate de procurori au ca obiectiv clarificarea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acţionat persoanele cu funcţii de decizie, „dotarea şi uzul categoriilor de echipamente, armament şi muniţie, în contextul unei manifestări publice, analiza ordinelor şi a modului de executare a acestora”.

„Investigaţiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenţă în serviciu şi a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acţiunii jandarmilor, respectiv întrebuinţarea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de expresii jignitoare, ameninţarea şi lovirea sau alte violenţe. Anchetele privesc, de asemenea, orice violenţe, furturi, distrugeri, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, comise de persoane participante la manifestaţie. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie transmite un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor angrenaţi în anchete, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil”, se mai arată în sursa citată.

Vezi care sunt explicațiile Jandarmeriei, despre gazele lacrimogene folosite în Piața Victoriei.


Citește și Colonelul Cătălin Paraschiv sau „bărbatul în alb”: „Brigada specială a intervenit doar după ce ni s-a transmis clar că sunt jandarmii călcați în picioare și sunt doi morți”


 

Citește mai multe despre augustin lazar, ancheta, Diaspora, procurorul general și violențe pe Libertatea.

Comentarii