Mergi direct la conținut »
UPDATE | Proiectul de lege de repatriere a rezervei de aur a României a fost votat de Senat, fără aviz de la Guvern şi de la BNR
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Proiectul de lege de repatriere a rezervei de aur a României a fost votat de Senat, fără aviz de la Guvern şi de la BNR

UPDATE | Proiectul de lege de repatriere a rezervei de aur a României a fost votat de Senat, fără aviz de la Guvern şi de la BNR

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, care prevede ca Banca Naţională a României să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate. Interesant este că Guvernul nu a transmis un punct de vedere pe proiectul de lege, iar avizul BNR lipseşte. Opoziţia a încercat, fără succes, retrimiterea proiectului la comisie.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 18.00 Proiectul de lege a fost adoptat, de Senat, cu 60 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 16 abţineri. Propunerea legislativă merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Băsescu: „Într-o situaţie de criză, nu o să ştim cum să fugim mai repede cu aurul la Londra”

UPDATE ora 17.30 Iniţiatorul proiectului, Şerban Nicolae a declarat, în plen, că nu se pune problema folosirii aurului din rezerva BNR la tranzacţii.

”Nu se pune problema să punem în discuţie măcar modul în care BNR a acţionat în administrarea acestei rezerve, nu se pune problema schimbării destinaţiei acestei rezerve, iar faptul că se află pe teritoriul României sau în străinătate nu modifică cu absolut nimic statutul de rezervă internaţională”, a susţinut Şerban Nicolae, în plen.

„Păstrarea a doar 5% din rezerva de aur, în străinătate, este o mare greşeală, un exerciţiu de naţionalism-populism, fără acoperire, profitând că cetăţenii nu înţeleg mecanismul credibilităţţii internaţionale”, a spus Traian Băsescu, fost preşedinte al României şi senator PMP.

El a explicat că, dacă această lege va trece, BNR va putea ţine 5,3 tone de aur, în străinătate, ca şi garanţie.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

„Vreau să privim puţin la realitate. Ni se pare astăzi că dăm peste margini de stablitate şi de resurse. Este greşit! vă rog să luaţi notă de faptul că pe plan internaţional sunt foarte mulţi specialişti care estimează în 2020-2021, o nouă criză a datoriilor statelor, lucru care este perfect posibil, datorită faptului că, după criza din 2008-2009, statele şi-au mărit datoriile, în loc să le scadă. Într-o situaţie de criză, nu o să ştim cum să fugim mai repede cu aurul la Londra”, a spus Băsescu, din plen.

El a continuat: „Cred că este greşit ceea ce ne pregătim să facem. Sugestia mea este să lăsaţi atribuţiile BNR aşa cum sunt, şi să nu avem o intervenţie politică, într-un moment care ni se pare potrivit, dar care se poate răsturna într-o noapte”, a mai spus Băsescu.

„Rezerva din străinătate reprezintă şi o garanţie pentru vreme rea”, a mai spus fostul preşedinte, precizând că trebuie luat în calcul şi costul repatrierii şi al pazei acestei rezerve de aur.

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

Florin Cîţu (PNL) a arătat că România îşi garantează împrumuturile, prin această rezervă de aur, iar ultimul împrumut de 3 miliarde de euro, luat recent, ar fi costat mult mai mult, fără garanţia aurului deţinut la Londra.

În timpul dezbaterii, senatorul Ion Vela, de la PNL a cerut explicaţii reprezentantului Guvernului pentru lipsa punctului de vedere, însă i s-a tăiat microfonul.

USR, în schimb, a cerut trimiterea proiectului la comisie.”Luni, 25 martie, şi a fost dezbătut şi a primit raport pe 26 martie. Este prima dată când un proiect de lege se dezbate atât de urgent”, a spus senatorul George Dircă, precizând că nu are toate avizele.

Senatorul Vlad Alexandrescu  a declarat că iniţiativa PSD este una „populistă, cu caracter strict electoral, care are consecinţe dezastruoase pentru credibilitatea României pe pieţele internaţionale”.

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul
Recomandări

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul

„Măsura s-ar putea explica doar în cazul în care ori Guvernul Dăncilă a ajuns la fundul sacului şi nu mai are de unde plăti pensiile şi salariile demnitarilor, ori Guvernul Dăncilă se pregăteşte să adopte măsuri radicale în zona Justiţiei, care pot duce la sancţionarea României şi izolarea ei pe plan internaţional”, a afirmat senatorul USR.

„Nu vorbim de sticle de vin trimise de Voronin”, a replicat Şerban Nicolae, unul dintre iniţiatori, precizând că Opoziţia nu are argumente. Despre pierderea credibilităţii României, prin repatrierea aurului, Şerban Nicole a spus că 40 de tone de aur se află deja în România. „Nu se face distincţie între rezervele din tezaurul de la BNR şi cele internaţionale”, a afirmat Nicolae.

El a dat exemplul Olandei, care a repatriat 122 de tone de aur, anul trecut.


Propunerea legislativă a primit raport de admitere în comisia de buget-finanţe, şi aviz favorabil, la comisia juridică din Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind statutul BNR a fost aprobată de comisia de buget-finanţe cu 5 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a criticat, în şedinţa comisiei, lipsa unui aviz din partea BNR, pe acest proiect.

„S-a cerut avizul BNR. Dacă se citeşte cu atenţie, legea spune că nicio propunere de act normativ nu poate fi adoptată fără a se cere avizul BNR. Avizul s-a cerut, e treaba BNR cât de repede se mişcă. Dacă au nevoie de 30 de zile să citească două fraze, bun, e în regulă”, a susţinut Nicolae.

Reprezentantul BNR a precizat, la rândul lui, că termenul legal de 30 de zile pentru a da un punct de vedere.

„Termenul de 30 de zile, în care Banca Naţională trebuie să dea punctul de vedere oficial, încă nu s-a împlinit, este un termen legal, prevăzut de lege privind statutul Băncii Naţionale. (…) Reiterez asupra necesităţii acordării atenţiei principiului respectării Băncii Centrale, prevăzut de tratatele europene, care prevăd că asistarea rezervelor internaţionale este o atribuţie fundamentală a băncilor centrale din UE. Din analiza noastră, până în acest moment, nu a fost identificată o prevedere de lege similară în alte state membre şi, de asemenea, asupra necesităţii consultării Băncii Centrale Europene. Este necesară consultarea Băncii Centrale Europene în termen util, în timp util”, a susţinut oficialul BNR.

Rezerva internațională se cheamă rezervă internațională pentru a putea fi văzută și certificată de către piețele internaționale, a declarat, recent, Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), după depunerea proiectului în Parlament.

Proiectul modifică Legea privind Statutul Băncii Naționale a României şi prevede: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Citeşte şi: CORESPONDENȚĂ DIN CERNĂUȚI | Ziua papirusului. Imaginile weekendului au venit din Ucraina, unde localnicii au avut de ales președintele din 39 de candidați enumerați pe un buletin de vot lung de-un metru

Close
Închide
  Close