Un fost consilier al lui Putin acuză că acordul va prelungi războiul

Fost consilier la Kremlin, politologul Serghei Markov admite că noul acord lovește în interesele regimului Putin de a-și atinge obiectivele din Ucraina prin „negocieri”, deoarece Trump ar fi creat un mecanism pentru a-și „justifica” noile ajutoare militare pentru țara agresată de Rusia. Evident, Markov nu uită să strecoare și niște aluzii malițioase pentru a induce ideea că „Ucraina ar fi vândută Statelor Unite”.

„Statele Unite încep să se considere un fel de coproprietar al Ucrainei. Prin urmare, vor adopta o poziție pe care o consideră pro-ucraineană”, susține Markov, citat de Reuters.

Într-un mesaj publicat pe Telegram și preluat de publicația pro-Kremlin Argumentî Nedeli, Markov spune că acordul mineralelor „va muta poziția Statelor Unite către (președintele ucrainean Volodimir – n.r.) Zelenski” și insinuează că va prelungi războiul. Politologul transmite apoi un mesaj subtil Americii, în care susține că un acord de pace poate fi semnat doar dacă sunt acceptate toate condițiile lui Putin. „Singura platformă realistă pentru un acord de pace este luarea în considerare la maximum a poziției Rusiei”, scrie el.

Nicușor Dan îi cere premierului interimar să trimită Corpul de Control la Salina Praid: „Să stabilească vinovații”
Recomandări
Nicușor Dan îi cere premierului interimar să trimită Corpul de Control la Salina Praid: „Să stabilească vinovații”

Un senator influent nu suportă să vadă Ucraina pro-occidentală

Deputații din partidul Rusia Unită, folosit de Putin pentru a-și imune legile represive, au vituperat imediat, acuzând în principal Kievul că ar fi acceptat în mod voluntar să devină „o semicolonie occidentală”. Șeful Comisiei pentru Politică Informațională din Consiliul Federației Ruse, Aleksei Pușkov, se arată deranjat de faptul că Ucraina se bazează pe Occident pentru a rezista în fața invaziei ruse.

„Arme în valoare de sute de miliarde, ajutor financiar cât 40% din bugetul ucrainean, dependență enormă de mașina militară occidentală în desfășurarea operațiunilor militare și, cel mai important, consimțământul evident al guvernului de a fi transformat într-o semicolonie au devenit trăsăturile distinctive ale Ucrainei de astăzi”, crede senatorul rus, citat de site-ul de știri pro-Kremlin news.ru.

Dmitri Medvedev caută să-i stârnească pe ucraineni împotriva Statelor Unite

Un anti-occidental înflăcărat, fostul președinte rus Dmitri Medvedev nu s-a abținut nici el și a transmis un mesaj prin care încearcă să-i întoarcă pe ucraineni atât împotriva lui Donald Trump, cât și împotriva conducerii de la Kiev, insinuând propagandistic că președintele american „a distrus regimul de la Kiev până în punctul în care acesta va trebui să plătească cu resurse minerale pentru ajutorul Statelor Unite”. „Acum (ucrainenii – n.r.) vor trebui să plătească pentru ajutoare militare cu bogăția națională a unei țări pe cale de dispariție”, a insistat el, citat de Reuters.

Ani grei de pușcărie pentru cuplul care a ucis un italian, l-a secționat și i-a dat foc pe câmp. Judecător: „O periculozitate feroce”
Recomandări
Ani grei de pușcărie pentru cuplul care a ucis un italian, l-a secționat și i-a dat foc pe câmp. Judecător: „O periculozitate feroce”

Aceste mesaje vin după ce Vladimir Putin a încercat să-l ademenească de partea sa pe Donald Trump cu acorduri în domeniul exploatării resurselor naturale, inclusiv în teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.

Acordul, semnat miercuri la Washington după luni de negocieri, uneori dificile, va oferi Statelor Unite acces la viitoarele proiecte de exploatare a resurselor naturale ucrainene și va permite investiții în reconstrucția Ucrainei devastate de războiul lansat neprovocat și ilegal de Vladimir Putin.

Un nou ajutor militar pentru Ucraina

La scurt timp după semnarea acordului, administrația Trump a anunțat Congresul SUA că intenționează să dea undă verde exportului de armament către Ucraina prin vânzări comerciale directe de 50 de milioane de dolari sau mai mult.

Dacă regimul de la Moscova insinuează că pacea poate fi obținută doar prin acceptarea condițiilor sale, care sunt mereu schimbătoare în funcție de situație, dar urmărind același țel suprem în cazul Ucrainei, și anume capitularea țării vecine, conducerea de la Kiev insistă că doar presiunile – economice, politice, diplomatice, militare etc. – asupra Kremlinului, chiar până la prăbușirea regimului Putin, ar putea garanta într-o bună zi încheierea războiului. Orice deschidere spre dialog este considerată de Moscova un semn de slăbiciune și un prilej de a impune noi condiții.

Agricultorii din Prahova vor rachetele antigrindină înapoi. Lider al fermierilor care au oprit inițial sistemul: „Cică n-avem studii să dovedim că sistemul produce secetă!”
Recomandări
Agricultorii din Prahova vor rachetele antigrindină înapoi. Lider al fermierilor care au oprit inițial sistemul: „Cică n-avem studii să dovedim că sistemul produce secetă!”

Scott Bessent avertizează Kremlinul

Potrivit secretarului Trezoreriei americane, Scott Bessent, acordul privind mineralele face parte dintr-un parteneriat economic deplin între Statele Unite și Ucraina care îi va permite preşedintelui Trump să negocieze cu Rusia pe o bază mai puternică.

„Poporul american nu face niciun ban dacă ucrainenii nu prosperă. Aşa că acum suntem pe deplin aliniaţi din punct de vedere economic. Şi, din nou, cred că acesta este un semnal puternic pentru conducerea rusă şi îi oferă preşedintelui Trump capacitatea de a negocia acum cu Rusia pe o bază şi mai puternică”, a subliniat Scott Bessent.

Principalele prevederi ale acordului

Acordul stabileşte un fond comun de investiţii pentru reconstrucţia Ucrainei, în timp ce Trump încearcă să obţină un acord de pace în țara devastată de războiul lansat de liderul rus Vladimir Putin.

Pe de altă parte, acordul nu prevede garanții de securitate, dorite insistent de Ucraina, dar nici returnarea întregii valori a ajutorului militar primit de Ucraina din partea SUA de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svîrîdenko a scris, la rândul ei, pe X că acordul prevede ca Washingtonul să contribuie la fond. Ea a mai spus că acordul prevede asistenţă nouă, de exemplu sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina. Statele Unite nu au abordat direct acest aspect.

Svîrîdenko a declarat că acordul permite Ucrainei să „determine ce şi unde să extragă” şi că subsolul său rămâne în proprietatea Ucrainei. Ea a mai spus că Ucraina nu are nicio datorie faţă de Statele Unite în temeiul acordului, un punct-cheie în negocierile îndelungate dintre cele două ţări.

Trezoreria SUA condamnă invazia rusă și pledează pentru o Ucraină liberă și suverană

De asemenea, acordul respectă Constituţia Ucrainei şi condiţiile Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Trezoreria SUA condamnă, în comunicatul aferent acordului, invazia rusă și promite că nicio entitate – stat, companie etc. – care a susținut războiul lui Putin împotriva Ucrainei nu va beneficia de pe urma reconstrucției Ucrainei.

Acordul „semnalează în mod clar angajamentul administraţiei Trump pentru o Ucraină liberă, suverană şi prosperă”, a reafirmat Bessent pe contul său de X.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.