Momentul inaugurării lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, ar fi trebuit să fie momentul în care părinții lui Lily, o tânără de 20 de ani din SUA, urmau să revină la realitate.

Sau cel puțin așa spera ea.

Cei doi, adepți ai QAnon, ar fi trebuit să înțeleagă adevărul, să revină la realitate și să se delimiteze de bizara teorie a conspirației în care credeau. Doar că exact opusul s-a întâmplat.

Părinții tinerei, al cărei nume a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea, sunt adepți convinși ai teoriei care susține că Donald Trump luptă împotriva unei rețele de pedofili sataniști, compuse din lideri democrați și vedete.

Un personaj misterios, care își spune „Q” și care sugerează că ar fi un insider din guvern sau din serviciile secrete, alimentează constant această teorie, prin intermediul unor postări criptice, care apoi sunt interpretate și reinterpretate de influencerii mișcării sau de simpli adepți.

De ani buni, acești adepți au tot așteptat „furtuna”, un eveniment epocal prezis de Q, în care elitele lumii vor fi expuse și aruncate în închisoare sau chiar executate. Aceeași zi în care Donald Trump, autorul unei strategii bine puse la punct, se va întoarce la Casa Albă.

În zilele dinaintea inaugurării lui Biden, tatăl lui Lily a implorat-o să vină acasă, pentru propria ei siguranță. Părinții erau convinși că predicțiile lui Q se vor adeveri și că întreaga țară va cunoaște un moment tulbure.

Doar că Biden a devenit președinte și nimic spectaculos nu a intervenit pentru a schimba acest lucru.

Unii adepți ai QAnon au admis că au fost induși în eroare. Alții au reușit să se desprindă din confuzia generată de teoria conspirației în care crezuseră până în ultimul moment.

Iar alții, precum părinții lui Lily, au continuat să creadă mai departe.

Părinții i-au și explicat de ce predicțiile nu s-au adeverit. „Se învinovățesc singuri pentru că nu au înțeles ce a spus Q”, explică Lily pentru CNN. „Pentru că nu au fost destul de inteligenți încât să înțeleagă ce urma să se întâmple de fapt”.

O mișcare tot mai cunoscută

Numărul adepților QAnon nu este cunoscut. Dar gradul de percepție al populației în privința mișcării este în creștere.

Un sondaj al Pew Research Center a aflat că proporția americanilor care au auzit de QAnon a crescut de la 23% la 47% pe parcursul a șase luni din 2020.

Unul dintre modurile în care QAnon a devenit cunoscută a fost asocierea cu diverși candidați politici republicani. Marjorie Taylor Greene, spre exemplu, o susținătoare a teoriilor conspiraționiste și o aliată a lui Trump, a câștigat alegerile în Georgia.

Pe măsură ce teoria conspirației a început să atragă tot mai mulți adepți, familiile acestora au devenit și ele victime, în tentativa disperată de a-i aduce pe cei dragi înapoi la realitate.

Fondat în 2019, r/QanonCasualties este un forum cu 128.000 de membri care oferă sprijin emoțional și un spațiu de răbufnire celor care au un prieten sau o persoană apropiată ce a intrat în conspirația QAnon.

Poveștile spuse acolo sunt povești despre relații aflate în pragul colapsului, despre familii a căror viață a fost dată peste cap și despre incapacitatea de a discuta rațional cu cei care cred în QAnon.

„Părinții mei sunt, din afară, definiția oamenilor minunați. Dar ceva se schimbă în ei atunci când vorbesc despre ultimele mesaje trimise de Q”, explică Lily.

Pe măsură de QAnon le-a preluat controlul vieții, cei doi au luat o serie de decizii dramatice. Tânăra spune că aceștia și-au vândut casa și s-au mutat într-o zonă rurală, au cumpărat mâncare conservată în valoare de 7.000 de dolari și și-au retras toți banii de la bancă.

„Nu îi mai recunosc pe oamenii cu care am crescut”, spune Lily.

În trecut, părinții îi spuneau deseori că sunt mândri de ea și se lăudau la prieteni de fiecare dată când vorbeau despre ea.

Acum, spune tânăra, părinții o văd „ca pe un dușman, o dezamăgire, un student spălat pe creier”.

„Avem încredere în planul tău”

Există totuși posibilitatea ca oamenii să iasă din mirajul QAnon, spun experții.

În primul rând, familiile adepților teoriei conspirației nu ar trebui să se certe cu aceștia pe tema doctrinei sau a faptelor. Asta nu ar face decât să îi adâncească în tranșee și mai mult.

Danielle Marshall, o tânără de 33 de ani, nu este convinsă însă că vreo strategie o mai poate ajuta pe mama sa, o adeptă convinsă a QAnon.

Marshall explică și că relația cu mama ei a fost tensionată în ultimele luni, dar că totul a explodat pe 6 ianuarie, când aceasta a participat la mitingul din Washington DC pentru susținerea lui Donald Trump.

Nu există informații potrivit căreia femeia ar fi luat parte și la asaltul asupra Congresului SUA. Dar acest lucru este mai puțin important.

Soția lui Marshall este polițistă la Capitoliu, iar viața ei a fost amenințată de mulțimea susținătorilor lui Trump.

„Simt că am făcut tot posibilul în relația cu mama. Faptul că viața soției mele a fost pusă în pericol este deja prea mult”, spune ea, potrivit CNN.

Mama lui Marshall a fost mereu conservatoare și religioasă. În timpul copilăriei lui Danielle, femeia se pronunța „împotriva științei, a educației publice, a vaccinurilor”, își amintește tânăra.

„Am fost educată acasă”, spune ea, povestind că trebuia să învețe pe dinafară versete din Biblie.

Acum, mama ei are un canal de YouTube unde promovează teoriile QAnon celor aproape 18.000 de abonați. Înainte de inaugurarea lui Biden, mama lui Marshall a postat pe YouTube un clip video în care a făcut referire la venirea „furtunii”.

Pe Rumble, platforma video populară printre conservatori, unde are, de asemenea, un canal dedicat QAnon, și-a exprimat nerăbdarea cu care așteaptă „sfârșitul cabalei criminale”, ce ar fi trebuit să vină în ziua următoare.

În ziua în care Biden a fost învestit și nimic altceva nu s-a întâmplat, femeia a postat un alt clip în care, pe un ton ceva mai rezervat, se ruga la Dumnezeu pentru credincioșii QAnon.

„Avem încredere în planul tău”, a spus ea.

Diane Benscoter, fondatoarea Antidote, o organizație ce oferă ajutor persoanelor care au apropiați implicați în astfel de culte, crede că teoriile conspirației nu sunt sustenabile.

În cele din urmă, spune ea, adepții se vor îndoi de toate dezinformările și minciunile în care au crezut până la un punct.

„Acea persoană pe care o iubesc este încă acolo”, explică Benscoter pentru CNN.

„Cerem mult de la un tânăr care trebuie să fie alături de părinți, să îi ajute să se extragă din această poveste, dar sincer, acesta este exact lucrul pe care trebuie să îl facă pentru a repara relația”, spune ea.

Până atunci însă, tineri precum Lily se tem de ce va mai aduce Q, cu următoarele mesaje.

„Cu o simplă apăsare pe buton, Q le-ar putea distruge complet viețile, ar putea să le aducă moartea, ar putea să îi arunce în închisoare”, spune ea.

Citeşte şi:

Profesoare umilite în clipuri urcate pe internet de elevi. Ce legi pedepsesc „ura online” și care sunt soluțiile pentru a preveni astfel de comportamente

Tot coronavirusul din lume ar încăpea într-o doză de cola și chiar ar mai rămâne loc. Demonstrația unui matematician

FOTO Răsturnare incredibilă de situație în mariajul Walter - Raluca Zenga + Unde a fost pozată frumoasa blondă
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Răsturnare incredibilă de situație în mariajul Walter - Raluca Zenga + Unde a fost pozată frumoasa blondă
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Un tată din India și-a decapitat fiica adolescentă, după ce a văzut-o în compania unui băiat
Observatornews.ro
Un tată din India și-a decapitat fiica adolescentă, după ce a văzut-o în compania unui băiat
Horoscop 7 martie 2021. Săgetătorii pot interveni cu precizie în modelarea unor planuri
HOROSCOP
Horoscop 7 martie 2021. Săgetătorii pot interveni cu precizie în modelarea unor planuri
Întâmplare virală. Ce a descoperit o tânără în spatele oglinzii din baie, după ce s-a mutat într-un nou apartament
Știrileprotv.ro
Întâmplare virală. Ce a descoperit o tânără în spatele oglinzii din baie, după ce s-a mutat într-un nou apartament
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)