Aceste concluzii se regăsesc în raportul „3 ani de mandat. PMB, zero barat”, realizat de trei ONG-uri: ActiveWatch, CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică și OPTAR – Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România.
Raportul întocmit de ONG-uri vizează perioada iulie 2018 – iulie 2019. El mai arată că, pe lângă faptul că multe dintre măsurile incluse în programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile în 2016 au fost ignorate în anii de mandat scurși până acum, acestea nici nu vor mai putea fi implementate până la următoarele alegeri locale. Nu mai e timp.
Lipsa de transparență și conflictul permanent cu cetățenii
Dincolo de certurile constante între consilierii generali PSD și ALDE și cei din opoziție, care fac ca ședințele CGMB să se desfășoare cu mare dificultate și să dureze ore în șir, există o problemă de comunicare între administrație și cetățeni.
Cetățenii au dreptul de a participa la ședințele de consiliu și de a lua cuvântul în fața consilierilor. PMB, prin CGMB, a modificat Regulamentul de Organizare și Funcționare a CGMB astfel încât cetățenilor le-a fost interzis să vorbească în ședință. De multe ori chiar poliția locală le-a blocat accesul la ședințe pe motiv că nu sunt suficiente locuri.
ActiveWatch și CeRe au dat în judecată primăria anul trecut, iar instanța a decis definitiv anularea articolului care restrângea drepturile cetățenilor.
Doar 1,6 la sută dintre proiectele de hotărâre au fost în dezbatere publică
Conform raportului ONG-urilor, Primăria Capitalei a tratat cu superficialitate obligația legală de a pune în dezbatere publică anumite proiecte cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare.
În cele 16 ședințe de consiliu au fost puse pe ordinea de zi 1.020 de proiecte de hotârâre. Dintre ele, 973 ar fi trebuit să fie puse în dezbatere, însă doar 15 (1,6 la sută) au ajuns pe site-ul PMB pentru propunerile cetățenilor. În ultimul an au fost organizate doar două dezbateri publice.
„La fel ca în primii doi ani de mandat, ne confruntăm cu aroganță administrativă și limitări grave ale dreptului cetățenilor de a se implica în procesul de luare a deciziilor”, atrag atenția asociațiile.
Bugetul Capitalei, „tranșat cu tupeu”
Dezbaterile privind banii bucureștenilor au loc aproape lunar și sunt dificil de urmărit. Asta pentru că sunt însoțite de citirea în plen a unor amendamente care se întind pe zeci de minute. Majoritatea amendamentelor sunt făcute de consilierul PSD Anca Florea, observă ONG-urile, iar în intervalul în care aceasta citește, sala rămâne aproape goală.
Proiectele votate diferă major față de cele publicate în prealabil, iar cetățenii nu au posibilitatea să obțină informații despre buget decât cel mai devreme la o săptămână după ce acesta este votat în plen
Raport „3 ani de mandat. PMB, zero barat”
Companiile municipale, o obsesie a primarului Firea
Societățile primăriei au fost de la început un subiect controversat. Înființate prin procedură ilegală – majoritate simplă în loc de vot de două treimi –, companiile municipale pentru diverse servicii publice ar fi trebuit desființate după decizia definitivă a Curții de Apel București. Ele au continuat însă să funcționeze cu sute de angajați și cu majorări constante de capital și de buget. În 2018, aceste societăți au cheltuit peste 211 milioane de lei, conform raportului privind activitatea primăriei, și au avut un deficit de aproape 33,8 milioane de lei.
Primarul Gabriela Firea le-a readus treptat pe agenda CGMB, pentru a fi aprobate legal. Proiectele de hotărâre pentru 20 dintre societăți au trecut marți de votul consilierilor prin majoritate simplă, întrucât noul Cod Administrativ prevede că și proiectele privind patrimoniul pot fi aprobate cu majoritate simplă.
Aceste instituții primesc fonduri publice consistente, însă activitatea lor este netransparentă, uneori camuflată de documente administrative. Contribuabilul nu are nicio informație clară asupra rezultatelor și a felului în care funcționează aceste structuri paralele din adminsitrația bucureșteană
Raport „3 ani de mandat. PMB, zero barat”
Proiecte adoptate, promovate și abandonate
Multe dintre promisiunile incluse în programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile locale au fost ignorate în trei ani de mandat și nici nu mai pot fi implementate în al patrulea, din evidenta lipsă de timp, spun reprezentanții societății civile.
Pe lângă ele, mai sunt și multe alte proiecte care au trecut de votul consilierilor generali, însă au rămas aruncate în sertare.
De exemplu, în cadrul campaniei „Propune pentru București”, desfășurată în 2017, au fost alese 20 de proiecte realizate de bucureșteni pentru a fi implementate în 2018. Dintre acestea, doar patru au fost incluse în buget și implementate. Celelalte au fost lăsate uitării: pista de alergare din tartan din Parcul Herăstrău, reconstrucția Piațetei Decebal, aplicația de avertizare parcare neregulamentară etc.
Propunerile ONG-urilor:
Cele trei asociații semnatare ale raportului fac o serie de recomandări pentru o „mai bună guvernare locală”. Printre ele:
– accesul neîngrădit al cetățenilor la ședințele CGMB, în zona destinată lor din sala de ședințe (acele locuri sunt ocupate acum de angajați ai primăriei) și alocarea a cel puțin 30 de minute pentru intervențiile cetățenilor;
– publicarea spre dezbatere a proiectelor de hotărâre și organizarea unor dezbateri publice din proprie inițiativă;
– refacerea site-ului PMB, greu accesibil acum;
– documentele prezentate pe site pentru consultarea și informarea cetățenilor să fie urcate în format editabil;
– publicarea agendei și a minutelor ședințelor comisiilor de specialitate din CGMB;
– implementarea și monitorizarea Strategiei pentru reducerea sărăciei la nivelul Capitalei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro