MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Lupășteanu

Faptele cercetate de procurori în dosarul pestei porcine: răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu

Distribuie

La două zile de la declanșarea verificărilor, Parchetul General transmite oficial că "la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină".

Totodată instituția anunță public că s-a declanșat, potrivit prevederilor noului Cod de procedură penală aflat în vigoare,  urmărirea penală față de faptele de „răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu”.

Instituția mai confirmă public faptul că dosarul a fost deschis luni, 3 septembrie.

Concret, spun surse judiciare pentru Libertatea.ro, de luni a început verificarea legislației în domeniu, după ce parchetul a fost sesizat.

Totodată spun sursele citate procurorii vor solicita și documentația necesară instituțiilor care au drept atribuții prevenirea, controlarea și combaterea unui astfel de fenomen.

Potrivit acelorași surse ar fi existat și plângeri ce au stat la baza acestor verificări, dar acestea nu au oferit detalii referitoare la cei ce le-au formulat.

Iohannis intervine

Iohannis cere Guvernului să intervină urgent pentru stoparea extinderii pestei porcine. Totodată, preşedintele cere Executivului să despăgubească rapid producătorii afectaţi de virusul PPA.

Într-un comunicat transmis miercuri, şeful statului spune că „din cauza modului defectuos în care este gestionată această situaţie de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului’.

Preşedintele critică Guvernul şi spune că acesta este „incapabil să gestioneze situaţia pestei porcine africane, care are consecinţe foarte grave pentru economia românească’.

„La fel de grav este şi faptul că autorităţile responsabile nu au informat producătorii şi populaţia, la timp şi eficient, cu privire la riscurile majore al răspândirii virusului PPA”, mai transmite şeful statului.

Totodată el a cerut „instituțiilor abilitate” să demareze verificări legate de modul în care a fost gestionată toată această criză de la momentul declanșării și până în prezent.

Preşedintele crede că autorităţile au fost pe nepregătite, în ciuda avertismentelor precedente, primite inclusiv de la Comisia Europeană.

În aceste condiţii, Iohannis cere Guvernului să intervină urgent pentru stoparea extinderii pestei porcine. Totodată, preşedintele cere Executivului să despăgubească rapid producătorii afectaţi de virusul PPA.


Citește și: 

Dăncilă refuză invitația lui Klaus Iohannis la consultări: „Mâine plec într-o vizită oficială în Spania, cu mai mulți miniștri”

Citește mai multe despre piccj pe Libertatea.

Comentarii