Alba Carolina – cea mai mare cetate bastionară din România

Cetatea Alba Carolina, cel mai important obiectiv turistic din Alba Iulia, este restaurată în ultimii ani cu fonduri europene. Construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, este considerată cea mai reprezentativă şi bine conservată fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, dar şi din estul Europei.

alba 4Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Este un monument impresionant de arhitectură care iese în evidenţă prin porţile de acces, bastioane, dar şi prin şanţurile interioare în lungime de câţiva kilometri. În zona interioară a Cetăţii Alba Carolina se află Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii, dar şi vestigii ale vechiului castru roman, peste care este construită fortificaţia. Cel mai important monument din perioada romană este Principia, clădire în care îşi avea reşedinţa comandantul castrului roman.

O piramidă şi alte statui stârnesc amuzamentul turiştilor

Odată cu restaurarea Cetăţii Alba Carolina, în spaţiile publice interioare Cetăţii au apărut tot felul de statui sau monumente, unele dintre acestea stârnind amuzamentul turiştilor.

Unul dintre monumentele cele mai criticate sau controversate este o piramidă, pe laturile căreia sunt prezentate informaţii din timpul procesului de restaurare, precum şi despre executanţii lucrărilor.

O parte a contestatarilor susţin că piramida ar fi un simbol masonic expus special în cetate, în condiţiile în care patronul firmei Grup Corint, cea care a realizat restaurarea fortificaţiei, Daniel Sabău, ar fi, conform unor site-uri masonice, cavaler comandor şi comandant al Comanderiei numărul 23 ”Iancu de Hunedoara” a Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim.

Unii dintre turişti sunt însă amuzaţi de amplasarea unei piramide în Cetatea Alba Iulia, chiar în spatele Sălii Unirii, şi se fotografiază cu aceasta, în timp ce alţii o consideră ”o mare prostie”.

Un alt monument care a stârnit controverse este Clopotul Unirii, realizat din metal de către sculptorul Ştefan Binţinţan, din Alba Iulia.

Controversele au apărut din cauza unei inscripţii a unui fragment din Rezoluţia Marii Uniri din 1918, în care sintagma ”Ţara Ungurească” este înlocuită cu ”Ţara Românească”.

Textul din rezoluţie este: ”Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească”, însă pe clopot scrie: ”Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Românească”.

Romani, daci şi austrieci îi „delectează” pe turişti

Cei care aleg Alba Iulia în zilele cu vreme frumoasă au toate şansele să se întâlnească pe micile străduţe ale Cetăţii Alba Carolina cu daci, romani, gladiatori, personaje istorice sau militari austrieci.

În Alba Iulia, sunt organizate frecvent de primăvara până toamna târziu schimbul de gardă cu un ceremonial militar organizat de Garda Cetăţii, câteva zeci de persoane îmbrăcate în uniforme militare vechi austriece, ceremonial în cadrul căruia de pe ziduri sunt trase salve de tun.

De asemenea, în fiecare vineri seară, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului vor organiza un ceremonial militar cu lupte între daci şi romani, tot în interiorul Cetăţii.

Parc dendrologic şi parc de aventură pentru iubitorii de natură

O altă atracţie în Alba Iulia este Parcul Dendrologic „Doctor Ioan Vlad”, cu o suprafaţă de peste 21 de hectare şi care cuprinde peste 1.100 de specii de arbori şi plante din toate colţurile lumii. Parcul este unic în ţară pentru că este amenajat chiar în mijlocul unei păduri naturale şi a fost realizat printr-un proiect european în valoare de 2,66 milioane de euro.

În apropiere se află şi un parc de aventură care se întinde pe o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi şi cuprinde trasee cu elemente suspendate pe copaci sau piloni, care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism, prin traversare sau căţărare. Parcul oferă cursuri şi ateliere de teambuilding pentru copii şi adulţi, pentru dezvoltare personală, învingerea unor temeri sau educaţie non-formală.

În aceeaşi zonă, pe Dealul Mamut din Alba Iulia, se află una dintre cele mai inedite piste de biciclete din România, denumită de iubitorii de ciclism „Transalpina de Mamut”. Pista are o lungime de peste 5 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Pista are o lăţime de trei metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de doi metri, având trasee de urcare pe o distanţă de doi kilometri şi coborâre pe aproape 3,5 kilometri.

Turiştii, îmbiaţi cu mâncare multă, consistentă și delicioasă

Proprietarii de pensiuni din Munţii Apuseni şi de pe Valea Sebeşului încearcă să atragă turiştii, în preajma Sărbătorilor de Paşte, cu pachete care cuprind, pe lângă mâncăruri tradiţionale sau grătare în aer liber, şi pachete de relaxare la piscină, spa sau jacuzzi.

În pensiunile agroturistice atracţia rămâne însă mâncarea ardelenească: multă, consistentă şi delicioasă. Astfel, turiştii sunt îmbiaţi cu celebrul balmoş moţesc, pupurile cu varză, cartofi sau brânză, carnea de miel preparată la ceaun, toate stropite cu vinars sau vin din podgoriile zone.

“Bătălie” pe locurile de cazare din Alba

Dacă vrei sa petreci clipe minunate în „Cealaltă Capitală”, ar fi cazul să te organizezi din timp și temeinic, căci la Alba Iulia în Anul Centenar este o adevărată „bătălie” pe locurile de cazare. Acestea sunt rezervate aproape în întregime în weekend-uri pe parcursul acestui an. Pentru 1 Decembrie şi zilele din preajma acestei date nu mai există de câteva luni nici măcar un loc de cazare, iar între instituţiile publice care organizează manifestări atunci se dă o adevărată “bătălie” pentru rezervarea locurilor de cazare pentru invitaţii care le vin din ţară şi din străinătate.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa spune că aproape toate locurile de cazare din Alba Iulia, dar şi din zona limitrofă sunt ocupate în această perioadă, iar pentru 1 Decembrie nu se mai găseşte nicio cameră liberă pe o distanţă de 30 de kilometri în jurul municipiului Alba Iulia.

Autorităţile din Alba Iulia se pregătesc ca în Anul Centenar “Cealaltă Capitală” să primească peste 1 milion de turişti.

Sursa FOTO – visitalbaiulia.com

Citește și: Unde să îți petreci timpul dacă rămâi în București de Paște

„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
PARTENERI - GSP.RO
„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
Marian, dezvăluire ȘOCANTĂ despre moartea Mădălinei Manole. Se schimbă TOT ce știam!!
Playtech.ro
Marian, dezvăluire ȘOCANTĂ despre moartea Mădălinei Manole. Se schimbă TOT ce știam!!
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Observatornews.ro
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
HOROSCOP
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
Știrileprotv.ro
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)