Reţeta de cozonac de casă făcut la maşina de pâine este simplă şi nu necesită multe ingrediente, însă trebuie să ştiţi că este obligatorii să se respecte întocmai ordinea în care sunt puse ingredintele în cuvă şi cantităţile.
*Din aceste ingrediente ies doi cozonaci mari. Maşina de pâine folosită este aceea cu capacitate de 1 kilogram.
NU DUBLAŢI cantităţile! Dacă vreţi 4 cozonaci, reluaţi procesul.
Ingrediente pentru cocă:
– 220 ml de lapte călduţ
– 230 gr de zahăr
– 3 ouă – se bat spumă cu zahărul, după care se adaugă peste lapte
– 1 lingură de smântână
– 35 ml de borş
– 1 fiolă de rom
– un praf de sare
– 100 de ml de ulei
– 70 gr de unt la temperatura camerei
– coaja de la 1 lămâie mare sau 2 lămâi mici
– 810 gr de făină
– 35 de grame de drojdie uscată (aproape 2 piculeţe de drojdie)
*toate acestea se adaugă în vasul maşinii de făcut pâine, în ordinea în care au fost enumerate
Maşina de făcut pâine se porneşte la programul pentru blat de pizza, care se reia după ce s-a terminat etapa de frământare, pentru ca aluatul să fie cât mai pufos. La etapa de dospire se lasă aluatul aproximativ 15 minute.
Ingrediente pentru compoziţie:
– nuci măcinate
– 1 lingură de cacao
– 1 fiolă de rom
– 4-5 linguri de zahăr
– 2 albuşuri de ou.
Se amestecă ingredientele uscate, după care se incorporează albuşul de ou.
Când aluatul este gata, compoziţia se încorporează într-o jumătate de aluat, după care se îmbină în cealaltă jumătate, luând astfel forma unui cozonac.
Se aşează compoziţia în tavă de cozonac unsă cu puţin unt sau ulei şi se mai lasă la crescut 10-15 minute. Înainte de a băga cozonacii în cuptor, ungeţi-i cu gălbenuş şi onrnaţi-i cu nucă sau zahăr.
Se lasă la cuptor la foc mediu aproximativ 35-40 de minute.